Monoxid şi dioxid de carbon, monoxid şi dioxid de azot, acid cianhidric, acid clorhidric, toluen şi xilen. Aceasta este combinația de otrăvuri, despre care medicii spun că este ”greu de imaginat” și care a provocat tragedia din clubul Colectiv.

Aerul din clubul Colectiv conţinea o combinaţie de otrăvuri greu de imaginat care a cauzat intoxicaţie şi arsuri așa cum medici cu o îndelungată experienţă nu au mai văzut, potrivit doctorilor Ioan Lascăr şi Dan Enescu.

Şeful Clinii de chirurgie plastică de la Spitalul Floreasca, Ioan Lascăr, a declarat luni seară că Universitatea Politehnica a făcut o evaluare a compoziţiei aerului din Colectiv, ce a relevat "o combinăţie de otrăvuri cum greu şi-ar fi imaginat cineva că există", respectiv de monoxid şi dioxid de carbon, monoxid şi dioxid de azot, acid cianhidric, acid clorhidric, toluen şi xilen, informează antena3.ro.

Astfel, chiar dacă iniţial au plecat pe picioare de la club, răniţii au avut apoi o stare de rău. Totodată, cei spitalizaţi au o evoluţie imprevizibilă, nemaiîntâlnită, şi în cazurile în care arsurile nu sunt foarte extinse, potrivit medicului.

La rândul său, managerul Spitalului "Grigore Alexandrescu", Dan Enescu a spus că nu a mai văzut arsuri ca la victimele incendiului din Colectiv, deşi a tratat de-a lungul activităţii 20.000 de arsuri, inclusiv pe ale bebeluşilor de la Maternitatea Giuleşti.