ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, unul dintre propagandiștii fără voie ai măsurilor de protecție din era covidiană, a recunoscut fără să vrea că măștile îngreunează substanțial respirația, de vreme ce o mască neconformă îl poate determina pe purtător să constate că „respiră prea ușor”. Admițând că lipsa filtrului la o mască ușurează respirația, dr. Virgil Musta îi contrazice pe colegii din școala lui de gândire, care încercau să convingă poporul că măștile nu afectează respirația ori saturația de oxigen și că trebuie purtate peste tot, inclusiv la ora de sport, de dimineața până seara. 

În urma desfășurării, luni, a zece percheziții în București și în patru județe într-un dosar de înșelăciune privind aprovizionarea unui spital suport Covid cu măști neconforme, medicul Virgil Musta a declarat pentru Opinia Timișoarei că personalul medical, purtând mască dar fără filtru, s-a trezit că „respiră prea ușor”.

„Este vorba despre măștile achiziționate anul trecut, în luna noiembrie. Atunci angajații spitalului s-au trezit în ATI și pe Secție că respiră prea ușor. Căzuseră filtrele. Au ieșit repede, apoi s-au verificat filtrele măștilor proaspăt achiziționate și atunci am observat cu toții că filtrele se desprind prea repede. Imediat s-a luat măsura să nu se mai dea măști la personal, din acel lot. Toți au purtat măști din acel lot, în perioada respectivă, dar destul de repede s-a depistat că sunt neconforme. Spre norocul nostru, mai aveam în stoc măști de protecție”, a declarat medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara. Cu eficiență funcționărească, el a decretat drept întâmplare norocoasă faptul că existau stocuri alternative de măști, nu că personalul care le-a purtat pe cele neconforme a scăpat de o posibilă infectare cu noul coronavirus.

Același medic care afirma că angajații spitalului s-au trezit că „respiră prea ușor” prin măști a explicat și motivul: căzând filtrul, s-a creat în mască un orificiu care permitea contact direct cu aerul.

„Noi am recepționat 15 mii de măști. La un moment dat, în timp ce ne desfășuram activitatea, colegii mei au sesizat faptul că clipsurile măștilor se desprind la pacienții Covid de pe secție. Ele reprezentau un risc de contaminare extrem. Am verificat și alte măști și am constatat că mai multe dintre măștile care au fost achiziționate erau cu acest defect și atunci am anunțat organele competente pentru a ancheta. La ora actuală sunt două anchete în desfășurarea în acest sens. Aceste măști au fost folosite atât pe secțiile de boli infecțioase, cât și pe secția de ATI, unde practic persoanele care au folosit aceste măști au rămas fără protecție. Masca rămânea cu un orificiu care reprezenta contact direct cu aerul sau pacientul pe care îl examinam în momentul respectiv. După primele două cazuri, nu am mai folosit aceste măști. Este posibil ca în țară să existe cazuri de infectare din cauza acestor măști neconforme. La noi ele au fost achiziționate prin licitație”, a declarat Virgil Musta în direct la Realitatea Plus, citat de Știri pe Surse

Dacă măștile cu un banal orificiu dădeau impresia unei respirații „prea ușoare”, cum ar fi respirația colegilor doctorului Musta în lipsa totală a acoperământului facial? Asta în condițiile în care ActiveNews i-a citat pe jurnaliștii de la The Federalist care au analizat graficele infectărilor din mai multe țări UE și state ale SUA, ajungând la concluzia că impunerea obligației de a purta măști de protecție nu a diminuat răspândirea virusului, fiind, practic, o măsură ineficientă. Conform datelor analizate, din momentul în care s-a impus purtarea obligatorie a măștilor s-a produs o explozie a numărului de infectări cu noul coronavirus. De asemenea, măștile nu au prevenit apariția unor noi valuri de îmbolnăviri.