ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Medicul american Gregory Poland, care este și directorul Grupului de cercetare pentru vaccinuri al Clinicii Mayo din Minnesota, avertizează public cu privire la un efect advers mai puțin cunoscut al vaccinurilor COVID, dar simțit pe propria piele: tinitusul. 

Dr. Poland, în vârstă de 66 de ani, a declarat pentru Seven News, citat de Daily Mail, că a început să sufere de această afecțiune după ce i s-a administrat a doua doză de Moderna. În timp ce conducea spre casă de la centrul de vaccinare, era la un pas de a face accident din cauza unui sunet asemănător unui fluierat ascuțit pe care a început să-l audă dintr-odată. Devenind conștient de absența unei surse audio externe, s-a gândit că este foarte probabil ca percepția auditivă să aibă legătură cu serul COVID de la Moderna, care tocmai i se introdusese în corp.

La mai mult de un an distanță, sunetul persistă, iar dr. Poland este convins că tinitusul este, în cazul lui, un efect al vaccinului. 

„M-a speriat”, a declarat el pentru Seven News. „Am avut senzația că cineva fluieră un câine chiar lângă mine”.

Acest efect secundar nu a fost încă recunoscut oficial de producătorii de vaccinuri, deși s-au confruntat cu astfel de cazuri. Johnson & Johnson a declarat că a observat pacienți cu tinitus în cadrul studiilor clinice, dar că nu a putut „stabili o relație de cauzalitate cu expunerea la vaccin”. Pfizer a dat un răspuns similar, afirmând că, deși ia „foarte în serios” aceste raportări, „cazurile de tinitus au fost analizate și nu s-a stabilit nicio asociere cauzală cu vaccinul COVID-19”.

La rândul lor, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor au investigat raportări primite prin VAERS de la persoane cărora li s-a declanșat această afecțiune după vaccinarea anti-COVID.
 
Datele VAERS publicate în 11 martie 2022 arată că un număr de 19.851 de persoane au raportat apariția tinitusului după administrarea unui vaccin COVID.
 
 

Conform Daily Mail, afecțiunea este cauzată mai frecvent de „traumatisme acustice”, întâlnite de obicei la cadrele militare care au fost expuse la focuri de armă și explozii. Lucrătorii din construcții, din industria ospitalității și a divertismentului o pot, de asemenea, dezvolta, dacă petrec mult timp în preajma unor utilaje zgomotoase sau ascultând muzică la volum mare.

Potrivit site-ului Ototon, specializat în afecțiuni auditive, tinitusul poate fi clasificat în două categorii: subiectiv și obiectiv.

„Tinitusul subiectiv este un simptom perceput doar de persoana afectată. De cele mai multe, acesta oferă o indicație asupra problemelor auditive și a condițiilor neurologice asociate cu pierderea auzului. Cauzele prezenței tinitusului subiectiv includ pierderea auditivă neurosenzotială cauzată de deteriorarea celulelor ciliate interne, înaintarea în vârstă, expunerea la zgomote puternice, tratamente cu medicamente ototoxice, boala Meniere sau alte afecțiuni medicale.

Tinitusul obiectiv este mai putin frecvent, reprezentând aproximativ 1% din cazuri, sunetul fiind perceput atât de pacient cât și de examinator. Tinitusul obiectiv este provocat de probleme ale sistemului cardiovascular sau musculo-scheletic. Zgomotele cauzate de acesta pot indica probleme ale circulației (tinitus vascular) sau ale sistemelor somatice ale corpului (tinitus mecanic). În cazul anomaliilor arterei carotide, tinitusul este perceput ca un sunet pulsatil (tinitus pulsatil).”

Fiind bine-cunoscut faptul că vaccinurile COVID cresc riscul de probleme cardiovasculare, în cazul dr. Gregory Poland nu este exclus să fie vorba de un tinitus obiectiv, provocat de probleme ale sistemului cardiovascular, declanșate, la rândul lor, după vaccinarea cu Moderna.

Dr. Poland, care este și consultant pentru producătorii de vaccinuri Johnson & Johnson și Moderna, lucrează îndeaproape cu pacienții care se confruntă cu efecte secundare apărute în urma administrării vaccinului și a rapelurilor și este ferm hotărât să continue să investigheze cazurile de tinitus apărute după vaccinurile Covid.

„În calitatea mea de medic care a depus un jurământ de a nu face rău, în primul rând, mă preocupă aceste lucruri”, a spus dr Poland.

„Refuz să fiu orice altceva decât transparent. Refuz să filtrez informațiile care ar trebui să le fie prezentate oamenilor pentru a putea lua decizii corecte”.

Un studiu recent publicat în revista medicală JAMA a analizat 555 de raportări de pierdere a auzului în urma administrării vaccinurilor COVID - oricare dintre cele 3 folosite în SUA. Cazurile au fost preluate din VAERS, programul național de monitorizare a siguranței vaccinurilor din SUA, și au fost raportate în perioada decembrie 2020 - iulie 2021.

Unele surse au arătat că și infectarea cu SARS-CoV-2, în sine, a fost asociată cu tinitusul, ca simptom COVID manifestat pe termen lung.