ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 21:35 Premierul Ludovic Orban a anunțat miercuri că PNL o va propune pe Alina Gorghiu pentru șefia Senatului, după ce Curtea Constituțională a stabilit că a fost neconstituțională alegerea lui Teodor Meleșcanu la conducerea Camerei superioare.

„Cu siguranță, candidatul PNL pentru președinția Senatului, care a fost și votat în Biroul Politic Național, este Alina Gorghiu", a spus Orban într-o conferință de presă organizată la Palatul Victoria.

Teodor Meleșcanu a declarat miercuri că până la publicarea în Monitorul Oficial, partea l a hotărârii CCR privind neconstituționalitatea alegerii sale în funcție, își asumă în continuare prerogativele pe care le are, iar după publicare, vor avea loc ”consultările politice necesare pentru a găsi cea mai bună soluție în acest caz”. ”Până la publicarea în Monitorul Oficial, partea l, eu îmi asum în continuare prerogativele pe care le am. După publicare, vom face consultările politice necesare pentru a găsi cea mai bună soluție în acest caz”, a declarat Meleșcanu, referindu-se la decizia CCR. 
 
Întrebat dacă ia în calcul să candideze din nou la această funcție, a răspuns: ”Asta va trebui să vedem după ce publică în Monitorul Oficial. Sigur o să avem consultări, o să vedem, toate posibilitățile sunt deschise”.
El consideră că nu are ce să-și reproșeze în legătură cu situația creată.
 
”Nu numai că nu am ce să-mi reproșez, dar avem argumente foarte solide care au fost depuse în fața Curții Constituționale. Este problema judecătorilor și dreptul lor la liberă alegere, faptul că nu a fost unanimitate, dovedește că au existat și alte puncte de vedere”, a afirmat Meleșcanu.


 Știrea inițială

Curtea Constituțională a României a admis, miercuri, sesizarea referitoare la alegerea lui Teodor Meleșcanu în funcția de președinte al Senatului, stabilind că este neconstituțională, scrie Agerpres.
 
Sesizarea de neconstituționalitate a dispozițiilor hotărârii pentru alegerea președintelui Senatului, formulată de 33 de senatori, a fost luată prima dată în discuție în ședința din data de 16 octombrie 2019.

Pe 10 septembrie 2019, Teodor Meleșcanu( ALDE), a fost ales, în plen, președintele Senatului cu 73 voturi „pentru”, Alina Gorghiu, de la PNL, obținând 59 de voturi. În data de 11 septembrie 2019, liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, anunța că mai mulți parlamentari din Opoziție au semnat o sesizare către CCR privind modul în care Meleșcanu a fost ales la conducerea Senatului, având și susținerea social-democraților la acel moment.

Anunțul CCR vine la o zi după ce Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) s-a autosesizat în privința activității lui Teodor Meleșcanu în zilele de 19 și 20 decembrie 1989, când acesta ar fi participat „dezinformarea” propagată de regimul Ceaușescu.