ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



România susține acordul privind Brexitul încheiat între Uniunea Europeană și Regatul Unit, precum și declarația politică privind viitorul cadru al relației lor post-Brexit, dar România are de asemenea în vederea începerea unor negocieri bilaterale cu Regatul Unit, în cadrul parteneriatului strategic existent între cele două țări, a declarat duminică la postul BBC ministrul român de externe, Teodor Meleșcanu. 

„Considerăm că este esențial pentru statele membre ale UE să existe un acord de retragere care să permită o ieșire ordonată și predictibilă a Regatului Unit din Uniunea Europeană'', a subliniat șeful diplomației române, adăugând că din punctul de vedere al României este important în perspectivă ca Regatul Unit să rămână cât mai apropiat posibil de UE. 

Întrebat dacă România se pregătește pentru eventualitatea unui Brexit fără acord, Meleșcanu a răspuns că România nu privește această variantă ca o primă opțiune, dar dacă ea totuși se va întâmpla va trebui clarificat cum va continua relația dintre Regatul Unit și UE. 
''Dacă parlamentul britanic nu va aproba acordul de retragere, va trebui să avem unele consultări cu privire la viziunea britanică despre viitorul relațiilor dintre Regatul Unit și UE, ce fel de posibilități avem, instituirea de taxe vamale, o zonă de comerț liber, o piața unică, care vor fi relațiile la capitolul apărare și securitate'', a explicat ministrul român. 

El a adăugat în acest context că ''în paralel, intenția noastră este să începem negocierile bilaterale cu Regatul Unit, pentru că noi avem un parteneriat strategic cu Regatul Unit și ideea noastră este să încercăm să-l transformăm într-un instrument care să creeze bazele cooperării noastre viitoare în toate domeniile, de la politic, apărare, securitate, chestiuni economice, orice, inclusiv cultura, educația și alte domenii de interes pentru România și Regatul Unit''. 

Întrebat dacă, având în vedere Brexitul, este îngrijorat de soarta celor peste 400.000 români aflați în Regatul Unit, ministrul Teodor Meleșcanu a amintit de întrevederea avută cu fostul ministru britanic de externe Boris Johnson, care l-a asigurat că românii nu vor fi afectați și i-a dat în acest sens exemplul medicilor și asistentelor care au venit din România, Johnson afirmând că dacă aceștia ar părăsi Regatul Unit, atunci sistemul de sănătate al acestei țări ar suferi o lovitură severă.

Întrebat dacă e îngrijorat în privința situației românilor din Marea Britanie, în cazul unui ”Brexit greu”, Meleșcanu a declarat: ”Dacă va fi o ieșire grea, va trebui să discutăm. Sunt peste 400.000 de români care trăiesc în Marea Britanie, nu sunt turiști, ei contribuie direct la bunăstarea și dezvoltarea economică a Marii Britanii. Sunt peste 10.000 de români care lucrează în sistemul de sănătate din Marea Britanie, doctori, asistente medicale și alții. Ei sunt foarte bine integrați în societatea britanică și cred că asta va fi un argument puternic”.