ACTUALIZARE 16:30 Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, l-a primit luni, 13 februarie 2017, pe ambasadorul Federației Ruse, Valeri Kuzmin, informează MAE într-un comunicat de presă.

„Cu acest prilej, ministrul Teodor Meleșcanu a subliniat importanța unei abordări pragmatice în relațiile bilaterale, exprimând deschiderea părții române pentru dialog. Totodată, a evocat necesitatea evitării unei retorici inadecvate în declarațiile publice și focalizarea eforturilor către dialogul direct.

În acest sens, a accentuat că angajamentele și pozițiile României în plan extern, în special cele legate de apartenența țării noastre la comunitatea de valori europene și euro-atlantice, sunt elemente profund consensuale la nivelul societății românești„, precizează comunicatul.
 
Știrea inițială
 
Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, se întâlnește luni cu ambasadorul Rusiei, Valeri Kuzmin.
Întâlnirea vine în contextul în care ambasadorul Rusiei la București a declarat cu două zile în urmă că protestele din România nu oferă un teren favorabil pentru stabilirea unui dialog între cele două state.

Șeful diplomației române, Teodor Meleșcanu, se întâlnește luni cu ambasadorul Rusiei, Valeri Kuzmin. Întâlnirea a fost programată la ora 13, potrivit unui comunicat de presă al MAE român.

Întâlnirea vine în contextul în care ambasadorul Rusiei la București a declarat săptămâna trecută că protestele din România nu oferă un teren favorabil pentru stabilirea unui dialog între cele două state. Diplomatul rus a explicat că evenimentele recente din România nu oferă un teren favorabil pentru stabilirea unui dialog între cele două state, dar și-a exprimat speranța că Guvernul României, deși „e angajat într-o agendă diferită", va găsi loc și pentru dialogul româno-rus.

„Din păcate pentru relațiile noastre, evenimentele recente nu oferă un teren favorabil pentru stabilirea unui dialog. Pentru că în prima jumătate a anului trecut toată lumea se pregătea pentru alegeri, Guvernul avea un mandat foarte scurt. Așteptam să vină un nou guvern cu un alt mandat pentru a începe un dialog plin de substanță. Acum, din nou, Guvernul dumneavoastră e angajat într-o agendă diferită. Sperăm că vom găsi loc în această agendă, dar, evident, instabilitatea politică nu este încurajatoare", a afirmat Kuzmin.

Pe de altă parte, referindu-se la fondul problemei, diplomatul rus a afirmat că subiectul ține de "suveranitatea necondiționată a națiunii române" și nu este o temă la care să răspundă Rusia. "Nu ne revendicăm rolul de mentori, este treaba voastră. (...) Credem că avem nevoie de o vecinătate stabilă, prosperă și prietenoasă în jurul granițelor noastre și sperăm că România (...) va fi gata (...) pentru un dialog multidimensional între țările noastre", a adăugat Valery Kuzmin. 
La începutul anului, Kuzmin afirma că România și Federația Rusă au multe interese comune, cum ar fi pescuitul în Marea Neagră, exploatarea gazului, dar și colaborarea științifică și își exprima speranța că noul guvern va aduce ceva nou în relațiile dintre cele două state.Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews