ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


"Memento 1918", filmul a cărui premieră va avea loc joi, 29 iunie, ora 19, la cinemateca Eforie, este o creație cinematografică captivantă ce explorează evenimente pline de însemnătate dinainte și de după Marea Unire a României.

Într-o pledoarie adusă victimelor și eroilor Primului Război Mondial, se evidențiază imensul tribut plătit de români în căutarea libertății și unității naționale. În miezul acestei narative pline de dramă și tragedie istorică, se conturează o poveste de dragoste emoționantă, în care iubirea aproape necondiționată și pasiunea celor doi protagoniști îi transformă în autentici eroi romantici prinși în hățișul haosului și violenței războiului. Totuși, chiar în momentul în care pacea este proclamată, o tragedie neașteptată îi răpește viața personajului feminin. De aici înainte, ne abținem de la alte dezvăluiri și-i lăsăm pe realizatorii principali, Adrian Popovici și Pascal Ilie Virgil, să continue.

 

 Adrian Popovici și Pascal Ilie Virgil

Pascal Ilie Virgil, scenaristul filmului, ne dezvăluie: "Am abordat scrierea scenariului inspirat de tehnica lui Herodotîn cercetarea și explorarea evenimentelor majore ale trecutului. Așa cum știm, cuvântul 'istorie' în limba greacă veche avea semnificația de investigare sau cunoaștere prin cercetare. Prin urmare, am investigat și explorat manuscrise, documente, hărți și cărți, fotografii și orice alt tip de material pentru a obține o imagine cât mai apropiată de realitate. Am descoperit fapte și evenimente puțin cunoscute sau chiar nepopularizate, pe care le-am asamblat în jurul unei povești de dragoste. Intensitatea iubirii celor doi protagoniști atinge momente esențiale, dar nimic nu este veșnic și povestea de iubire se termină tragic. Nostalgia și suferințele supraviețuitorului îl transpun apoi într-o călătorie imaginară în trecut pentru cercetarea prin memorie, așadar o formă de investigație de data asta a trecutului personal, a acelor evenimente tumultuoase din timpul războiului care-i aduseseră fericire. Am dorit, de asemenea, să redau în aproape fiecare secvență emoțiile intense și luptele interioare ale personajelor într-un mod autentic, dorind să mă asigur că publicul va fi captivat și implicat în poveste."

Cei doi cineaști speră ca acest film să urmeze un traseu corect în cinematografia românească, să nu fie supus unor situații aproape incredibile de boicot, așa cum s-a întâmplat în 2014 cu filmul "Brâncuși, din eternitate", altă operă cinematografică la care au lucrat împreună în calitate de regizor și scenarist. Filmul despre marele nostru sculptor fusese selectat pentru premiile BAFTA. Urma să fie vizionat de către membrii Academiei Britanice, iar Institutul Cultural Român din Londra fusese de acord să găzduiască acest eveniment. Cu toate acestea, doar cu o săptămână înainte, o neplăcută și șocantă întorsătură de situație: I.C.R. a anunțat că nu va mai găzdui vizionarea filmului "Brâncuși", invocând apariția neașteptată a unui alt eveniment.

Adrian Popovici, regizorul și producătorul filmului, afirmă: "Un critic de film englez, Phillip Bergson, uluit de atitudinea reprobabilă a instituției culturale românești, a găsit o altă soluție apelând la institutul similar din Bulgaria, care ne-a oferit ospitalitate gratuită pentru acea proiecție. Așadar, un film românesc, despre un personaj extrem de important al culturii noastre, a fost proiectat de vecinii noștri bulgari, deoarece ICR Londra și-a schimbat nejustificat și abuziv decizia în ultima clipă. Revenind la 'Memento 1918', scenariul acestui film m-a atras prin faptul că pornește de la o bază istorică, dar care se dezvoltă apoi prin multe legături umane și sociale în sfera ficțiunii, dar o ficțiune care este în mod cert foarte aproape de realitate. Bugetul acordat de CNC a fost extrem de restrâns, cinci sute de mii de lei. Am lucrat însă cu o echipă bine sudată, cu artiști și profesioniști care au reușit în pofida dificultăților și lipsurilor de personal și materiale, să-și facă treaba exemplar. Un buget ceva mai mare ar fi adus un plus substanțial la figurație, recuzită, costume, la secvențele cu cascade, arme, muniție și CGI, dar și câteva zile în plus de filmare.”

În holul cinematecii Eforie, spectatorii vor fi întâmpinați de soldați, ofițeri și poate chiar și de un mareșal, îmbrăcați în uniforme autentice de acum o sută de ani ale armatei române, câțiva membri ai Asociației de Reconstituiri Istorice 'Ferdinand I'."

 VIDEO TRAILER: