ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Liderii mondiali și delegații care s-au deplasat în Egipt pentru conferința privind clima Cop27  au mâncat  medalioane de vită acoperite cu sos de ciuperci de 90 de lire sterline, fiind serviți cu cocktailuri de lux fără fund, în timp ce au făcut apeluri de reducere a consumului de carne pentru a salva planeta, potrivit dailymail.

Oficialii care au obținut un loc la restaurantul VIP exclusivist al conferinței au luat  masa cu o serie de mâncăruri scumpe pe bază de carne și pește servite în timpul celor 12 zile de conferință climatică de la Sharm el-Sheikh.

Cei cu gusturi luxoase s-au dedat la delicatesuri precum:  medalion de vită Angus cu cartofi sotați la prețul scump de 100 de dolari (90 de lire sterline) sau un somon cremos pentru 40 de dolari (35 de lire sterline), după ce au mâncat un platou de fructe de mare de 50 de dolari (43 de lire sterline) ca aperitiv. 
 
Delegații care au dorit să savureze o băutură după cină au beneficiat de un pachet de băuturi nelimitate timp de o oră, în valoare de 50 de dolari (43 de lire sterline), care includeau bere și vinuri roșii și albe.

Iar cei cu un gust mai dulce au plătit până la 125 de dolari (110 lire sterline) pentru 90 de minute de cocktailuri fără fund - inclusiv punch de fructe și rom, o margarita clasică și o pina colada.
 
 Delegates and world leaders looking for an after-dinner tipple can bag a $50 (£43) one-hour unlimited drinks package - including beer and red and white wines
 
 
Asta în ciudat tematicii summit-ului,  în care activiștii din domeniul schimbărilor climatice continuă să ceară lumii să reducă consumul de carne și pește pentru a salva planeta, în timp ce la COP26 de anul trecut de la Glasgow, consilierul științific principal al Marii Britanii, Sir Patrick Vallance, a făcut apel la oameni să își ajusteze obiceiurile de a mânca carne.

Un grup, Animal Rebellion, care militează pentru justiția pentru animale și climă, a descris meniul ca fiind o „palmă peste față" - în special în ceea ce privește criza actuală a costului vieții. 

Nathan McGovern, care a fost voluntar în cadrul organizației caritabile timp de un an, a declarat pentru MailOnline: „Acești așa-ziși lideri se îndreaptă spre Egipt și nu se va lua nicio măsură reală, ci doar o mulțime de cuvinte. Oamenii de știință ajung la concluzia că trebuie să trecem de la o dietă bazată pe animale la un sistem alimentar bazat pe plante.Acești lideri mondiali trebuie să pară că îi cred. Acest lucru arată doar ca și cum ar face ceea ce spun și nu ceea ce fac.”

De asemenea, dl McGovern a țintit includerea unor alimente precum somonul, care se găsește în Atlantic la mii de kilometri de Egipt.

El a spus: „Africa de Nord are niște alimente strălucitoare pe bază de plante, cum ar fi falafelul și cușcușul, de ce au nevoie să aducă somon din Atlantic?".

Un purtător de cuvânt al The Vegan Society a adăugat: „Este foarte dezamăgitor faptul că un eveniment atât de important pentru schimbările climatice precum COP27 servește carne și pește cu un impact ridicat asupra mediului provenit de pe un alt continent. Este o adevărată ocazie ratată pentru liderii mondiali de a face legătura între problemele legate de alimentație și climă și de a da un exemplu prin prezentarea unui meniu delicios, cu impact redus, bazat pe plante, pentru a evidenția modul în care astfel de schimbări pot face o diferență uriașă pentru viitorul planetei".

Meniul luxos face parte din pachetul de restaurant VIP din zona Blue Zone - unde au loc negocierile oficiale.

În restaurant, participanții la COP27 se pot bucura de un meniu a la carte cu supă, antreuri, un fel principal, desert și un pachet suplimentar de băuturi calde și reci.

În total, în Zona Albastră există patru stații principale de cafea, o serie de zone de tip "grab-and-go", unde delegații pot lua sandvișuri și salate, precum și zone de alimentație care oferă prânzuri și mic dejunuri tip bufet.

Meniurile pentru micul dejun includ o „stație de ouă" care servește ouă „în orice stil", precum și o zonă de salate cu cârnați la grătar.

Meniurile de prânz includ mini hamburgeri, precum și alternative vegetariene, file de pește în crustă, precum și mâncăruri mai locale, inclusiv tabbouleh.

Există, de asemenea, pachete de băuturi scumpe, inclusiv oferte de 125 de lire sterline pentru barul de cocktailuri, care le permit delegaților să se bucure de cocktailuri nelimitate timp de 90 de minute, cu o varietate de gustări.

Delegații pot, de asemenea, să bea bere și vin nelimitat în baruri timp de o oră pentru 45 de lire sterline, în timp ce un cort special în stil Boudin a fost amenajat pentru a servi ceaiuri și dulciuri locale.

Toate meniurile sunt postate de Cop Gourmet, furnizorul de catering oficial al Cop27, pe site-ul web al conferinței privind clima.

Dar alegerile de meniu au fost criticate online, inclusiv de un utilizator Twitter, care a distribuit o fotografie a pachetului VIP, unde a scris: „Meniul  Cop27 - unde vor decide că trebuie să mănânci mai puțină carne. Iată meniul alimentar VIP pentru astăzi. Foarte erm... carne cu un strop de lactate, evident!”
 
 
 

MailOnline a contactat Cop27 pentru un comentariu, dar nu a primit un răspuns la timp pentru publicare.

Nu este prima dată când meniul Cop a fost criticat. Anul trecut, grupurile pentru drepturile animalelor au comparat oferirea de carne și produse lactate la summitul climatic cu "servirea de țigări la o conferință despre cancerul pulmonar".

Guvernul a promis că mâncarea servită delegaților va fi aproape 60 la sută pe bază de carne și produse lactate și va proveni de la ferme scoțiene.

Dar criticii au subliniat că unele dintre feluri de mâncare, inclusiv burgerul și pizza mozarella, aveau o amprentă de carbon de 2,1 până la 3,9 kg Co2.

Opțiunile cu cele mai scăzute emisii de carbon din meniu nu conțineau carne - inclusiv o mâncare de paste cu varză și legume care a creat doar 0,3 kg de carbon pe porție.

La Conferința de la Glasgow de anul trecut, consilierul științific principal al Regatului Unit, Sir Patrick Vallance, a cerut ca oamenii să mănânce mai puțină carne.

Acesta a declarat: „Va exista o schimbare față de consumul de carne pe care l-am văzut în trecut și cred că va trebui să ne gândim cu toții la obiceiurile noastre. Dar, desigur, în paralel cu acestea, există și progresele tehnologice, așa că, pe măsură ce opțiunile pentru transportul ecologic devin reale, acest lucru se va schimba din nou. Una dintre provocările climatice este că este vorba de o serie de lucruri mici din partea noastră, a tuturor, care se transformă într-o schimbare mare. Aceste lucruri mici, care par a nu fi prea multe, sunt importante atunci când sunt cumulate pentru mai multe milioane de oameni".