ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pașaportul electronic Covid-19 pentru zborul cu avionul ar putea deveni o realitate. Documentul despre care vorbim este de fapt o aplicație care va putea fi accesată doar de persoanele vaccinate sau cele cu teste negative.

În acest caz, pasagerii vor primi mesajul „Ok to travel” și se vor putea îmbarca la bordul aeronavelor. Este o propunere a Asociației Internaționale a Transportatorilor Aeriene (IATA) despre care scrie azi EVZ mai pe larg. ActiveNews a scris deja pe această temă.

Zilele acestea, pe 25 și 26 februarie 2021, membrii Consiliului European se reunesc, în sistem videoconferință, pentru a discuta despre situația actuală a pandemiei de COVID-19, pregătirea pentru amenințările la adresa sănătății, securitate și apărare, precum și despre relațiile cu vecinătatea sudică, informează site-ul www.consilium.europa.eu., după cum amintește Agerpres. La reuniune s-ar putea discuta, din nou, propunerile unor state pentru un Pașaport de vaccinare.

UPDATE 26.02, Ora 00.30 La finalul primei zi, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că "suntem optimiști cu privire la capacitatea noastră de a ne atinge obiectivul" de a vaccina 70% din populația UE (225 de milioane de persoane) până la sfârșitul verii". Cu privire la pașapoartele de vaccinare, cancelarul austriac Sebastian Kurz a afirmat că "Sunt încântat că există un sprijin larg pentru ideea unui 'pașaport verde', rămâne acum să fie creat cât mai rapid posibil". Susținut de Bulgaria, liderul austriac a pledat pentru un certificat care să permită călătoriile și accesul în restaurante pentru persoanele vaccinate, dar și pentru cei care sunt considerați ca fiind "imunizați" după ce au contractat virusul, transmite Agerpres.

În cele din urmă, liderii europeni au încredințat Comisiei sarcina de a elabora condițiile tehnice pentru un certificat de vaccinare, cel mai probabil în format digital, demersuri care vor dura cel puțin trei luni. Anunțul a fost făcut chiar de către Cancelarul german Angela Merkel, care a declarat joi că va dura aproximativ trei luni pentru a crea un certificat de vaccinare Covid-19, informează Agerpres.

O parte din aspectele tehnice preliminare au fost deja întreprinse de Comisia Europeană - ceea ce demonstrează că declarațiile precedente au fost mincinoase (nota red.) - , dar va mai dura trei luni pentru a dezvolta un certificat digital, a afirmat cancelara, citată de agențiile de presă.

Chiar dacă faza cea mai acută a pandemiei de Covid-19 ar trebui să se încheie până în vară, vaccinările ar trebui să continue din cauza mutațiilor care apar, a spus Angela Merkel.
Cancelarul german a avertizat că țările trebuie să fie pregătite „să efectueze vaccinările anti-coronavirus mulți ani de acum înainte”.

La ora închiderii ediției Administrația Prezidențială a României nu prezentase nici un punct de vedere pe tema pașaportului, față de care Klaus Iohannis - care se presupune că a participat și el la reuniune - își exprimase anterior un pretins dezacord. La Cotroceni se doarme!

Continuarea știrii inițiale:

Grecia și Israelul, două destinații importante pentru creștini, între cele care își doresc un astfel de pașaport. Autoritățile din Țara Sfântă au anunțat de altfel acest lucru printre primele din lume.

Grecia și Cipru au încheiat acorduri turistice cu Israelul care permit cetățenilor vaccinați să călătorească fără restricții, grație unui "pașaport verde". Negocieri între Malta și Israel sunt în curs de derulare. Suedia și Danemarca au anunțat crearea de certificate electronice destinate în special călătoriilor în străinătate.

În Estonia, pasagerii sunt scutiți de carantină dacă pot prezenta o atestare de vaccinare. Același principiu în Polonia, unde o aplicație pentru "Vaccinați", permite deținătorilor să evite o carantină la intrarea în țară. La rândul său, Islanda a început la sfârșitul lui ianuarie să elibereze documente electronice destinate facilitării circulației între țări, scrie AFP, într-o analiză.

Express-ul britanic publică azi o LISTĂ cu 17 țări în care ar putea fi nevoie în scurt timp de o dovadă a vaccinării pentru a le putea vizita (ilustrația din deschidere). Din listă nu lipsește ROMÂNIA. E posibil ca jurnaliștii britanici să fie mai bine informați decât cetățenii români? Da, credem noi. S-au mai văzut astfel de cazuri. Rețeaua țiganilor care făceau trafic de carne vie și exploatare de minori în Marea Britanie, rămasă invizibilă pentru autoritățile din România, este doar unul dintre ele.

Sophie de Menthon, președinta mișcării franceze ETHIC, consideră într-un comentariu pentru publicația Caseur, tradus de SmartRadio, că pașaportul de vaccinare va genera situații kafkiene. Redăm câteva extrase:

„A oferi un pașaport de vaccinare Covid înseamnă în limbaj simplu să-l impui. Există însă o anumită indecență în abordarea subiectului, câtă vreme suntem absolut incapabili să oferim vaccinuri celor vulnerabili, tineri sau bătrâni. Se pare că, pentru a convinge autoritățile să redeschidă tot ceea ce ne este interzis – fără nicio logică – soluția universală ar fi să se ofere acces doar celor vaccinați, care pot demonstra imunizarea un document. Așa se face, de exemplu, că cei vaccinați ar putea să viziteze un muzeu, să schieze, să meargă la cinematograf, teatru sau restaurant… Arătați pașaportul!”, scrie autoarea comentariului.

Ce facem cu libertatea? Cine are dreptul să ne refuze accesul în anumite locuri? Ce facem cu libertatea de mișcare, de a veni și a pleca, egalitatea privind prezența într-un anumit spațiu și imparțialitatea?

O bună ocazie, de asemenea, de a crea o uzina de pașapoarte, un dar de la Dumnezeu pentru birocrație, imaginați-vă: vor exista cei care au avut deja Covid și care au anticorpi (pașaport de anticorpi care trebuie reînnoit după teste regulate, pentru a vedea dacă anticorpii sunt încă acolo); Cei care nu sunt vaccinați din cauza unei contraindicații medicale (cei alergici). Și ce facem când vaccinul nu va mai avea efect asupra anumitor variante? Un pașaport pentru fiecare tulpină? Dar despre datele de sănătate? Confidențialitate? Cine va configura baza de date? Câte comisioane, câți specialiști, câte servicii?

Uităm, de asemenea, principalul lucru: eminenții noștri specialiști sunt de acord că vaccinul te protejează, dar nu te împiedică să îi infectezi pe alții, de unde necesitatea continuării măsurilor de prevenție.” 

Mască, distanțare, vaccin și apoi din nou, vaccin, distanțare, mască etc