ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cancelarul Angela Merkel a declarat marți că migranții care se stabilesc în Germania sunt germani chiar dacă au nume cu rezonanță străină, făcând o remarcă subtilă la adresa obiceiului larg răspândit printre germanii albi de a-i întreba pe turcii născuți pe teritoriul german de unde provin, relatează Reuters.

"Integrarea nu poate fi un efort de șapte generații care nu se termină niciodată doar pentru că pe cineva nu-l cheamă Klaus sau Erika", a declarat Merkel cu un zâmbet ironic în timpul unei ceremonii de marcare a 60 de ani de când Germania a semnat un tratat cu Turcia pentru a aduce sute de mii de bărbați turci pentru a acoperi lipsa forței de muncă în anii 1960.

"Întrebarea este cât timp trebuie să se integreze o persoană care nu are un nume clar german înainte de a fi integrată? Cred că toată lumea ar trebui să aibă o șansă, cel mai târziu atunci când își ia cetățenia germană, să fie văzută ca făcând parte din această țară, iar numele nu trebuie să joace niciun rol", a adăugat ea.

Merkel, care a condus Germania timp de 16 ani, intenționează să se retragă după alegerile din 26 septembrie.

Creștin-democrații (CDU) și partidul-soră al Uniunii Creștin-Sociale Bavareze (CSU) și-au văzut popularitatea scăzând treptat de la decizia ei din 2015 de a primi aproape un milion de refugiați, în principal din Siria și Irak.

Decizia Angelei Merkel i-a adus aplauze pe plan internațional, dar i-a atras critici în țară, deoarece conservatorii mainstream au scăzut în sondaje, iar extrema dreaptă a câștigat locuri în parlamentul național pentru prima dată de la epoca nazistă 1933-45.

În ultima vreme, retragerea haotică a trupelor NATO din Afganistan a propulsat imigrația în fruntea agendei electorale, deoarece Germania a primit mii de afgani care fugeau de talibani, ceea ce a generat temeri privind o repetare a crizei imigranților din Europa din 2015.

Agenția Federală pentru Ocuparea Forței de Muncă din Germania estimează că cea mai mare economie a Europei ar trebui să absoarbă aproximativ 400.000 de migranți pe an pentru a face față deficitului de forță de muncă și unei forțe de muncă în scădere rapidă.

Germania a investit miliarde de euro în cursuri de limbă și formare profesională pentru a-i ajuta pe solicitanții de azil să intre pe piața forței de muncă, învățând din greșelile pe care le-a făcut cu lucrătorii turci care nu au primit niciun ajutor pentru a învăța limba și a-și îmbunătăți competențele.