ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„Suntem în ultima zi a anului 2020, un an cu cifre rotunde, dar cu multe cumpene, anul în care boala și frica i-a cuprins pe mulți dintre semenii noștri. Cu toate acestea, Dumnezeu ne-a păzit; am ajuns cei mai mulți în ultima zi a anului 2020. «Mâine anul se înnoiește», cum spune colindul, intrăm în anul 2021. Intrăm cu încredere, Dumnezeu ne-a ajutat să ajungem aici, El ne va ajuta să pășim în anul următor.

Și anul următor, Dumnezeu îl vrea bun pentru noi. Depinde de noi, cum ne adunăm puterile sufletului, cum ne rugăm, cum punem în cumpănă binele și răul, să alegem mereu binele și răul să îl dăm deoparte. Să fie anul credinței, al rugăciunii, al vieții celei de comuniune cu Dumnezeu. Să fim mai iubitori unii față de alții, să ne înfrățim mai mult, să fim mai milostivi, mai doritori de împărtășirea dragostei și să rămânem cu Dumnezeu în fiecare clipă și fiecare zi să fie o zi de mântuire, prin credință, prin rugăciune, prin dragoste.

Anul depinde în totalitate de noi. Dumnezeu ne răspunde numai cu bine, dacă facem binele, dacă-i cerem ajutorul, dacă stăm înaintea lui cu credință, cu nădejde, cu dragoste și cu rugăciune, dacă îl ținem în viața noastră în permanență, prin rugăciune și trezvie.

Vă doresc să întâmpinați anul nou cu cele mai adânci, curate și sfinte sentimente, cu dorirea ca Dumnezeu să locuiască în mintea și în inima noastră, să ne însoțească pașii vieții noastre.

La mulți ani! Bucuria, lumina și dragostea să vă fie razele în care să se scalde sufletele voastre. Să fim cu toții în bună înțelegere, în dragoste și în pace și Domnul care astăzi și-a primit numele, să reverse prin numele său asupra noastră darurile sale, iar sfântul Vasile, care străjuiește începutul anului, să ne fie însoțitor în tot anul, cu mijlocirile sale și cu rugăciunile sale. La mulți ani!”

IPS Teodosie

Arhiepiscopul Tomisului

(Cuget Liber)

Programul Înaltpreasfințitului Părinte în seara aceasta și pe 1 ianuarie 2021 este:

- ora 23.15, va oficia slujba de Te Deum pentru mulțumire și pentru binecuvântare a Noului An calendaristic și Molitfele Sfântului Vasile cel Mare la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.

Vineri, 1 ianuarie 2021
- ora 8.30, va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.
 

 

Preluăm și subscriem textului sufletesc și duhovnicesc al colegului nostru de presă românească, Cristi Șelaru, pe care îl și felicităm cu această ocazie!

ÎPS Teodosie este omul anului 2020

Cristi Șelaru, Redactor

Nici cei mai fanteziști scenariști de la Hollywood sau din altă parte nu puteau scrie un an ca cel pe care îl încheiem. Mulți dintre cei care pășeau cu încredere în 2020 nu au mai apucat să îl termine. SARS-COV-2, virusul ucigaș, a răpus aproape 1,8 milioane de oameni, dintre care aproape 16.000 sunt români.

Însă, nu doar moarte a adus acest virus. Moartea este singurul lucru concret al existenței. Pentru oameni, virusul a adus și restricții negândite și nebănuite. Iar în România aproape toate au fost negândite.

După ce CCR a declarat neconstituționale sutele de mii de amenzi date în starea de urgență de un guvern liberal care a sfidat Constituția, dar, mai ales, a batjocorit cetățenii, pe final de an au venit încă două hotărâri judecătorești care consființesc, din nou, că exact cei care trebuie să protejeze și să asigure că cetățeanului îi sunt respectate drepturile fundamentale sunt primii care devin opresori și inchizatori. Curtea de Apel București a decis că interzicerea pelerinajelor este nelegală, așa cum este și obligativitatea purtării măștii.

În acest context plin de restricții, de încălcări ale drepturilor fundamentale ale omului, un om s-a ridicat deasupra tuturor. De pe malul mării, de la Constanța, cu vocea inconfundabilă și cu barba de călugăr, ÎPS Teodosie s-a transformat în scut și apărător al libertăților cetățenești, în ciuda tuturor atacurilor la care a fost supus din partea premierului, miniștrilor, procurorilor, poliției și, nu în ultimul rând, opiniei publice, fie că era formată chiar din credincioși, fie din cei aflați în tabăra disprețuirii religioase.

Privit ca un excentric până și de către unii ortodocși, arhiepiscopul Teodosie a fost primul care a ridicat crucea în plină stare de urgență, când Klaus Iohannis și Ludovic Orban au sfidat legea, Constituția și Carta Fundamentală a Drepturilor Omului și au restricționat la maximum libertatea religioasă, închizând bisericile și interzicând chiar și sărbătoarea Învierii Domnului Iisus Hristos.

ÎPS Teodosie este singurul ierarh al Bisericii Ortodoxe Române care a slujit, încă de la debutul pandemiei, cel puțin o dată în zi, dar de cele mai multe ori s-a întâmplat de două ori. Niciun alt episcop, arhiepiscop ori mitropolit nu a slujit zi de zi, de când virusul a închis lumea.

Înaltpreasfințitul Teodosie s-a îngrijit, așa cum a știut și a crezut mai bine, ca niciunui credincios fie din eparhia sa, fie de oriunde din lume, să nu îi lipsească Sfânta Liturghie. Toate slujbele la care participă arhiepiscopul Tomisului sunt transmise online, pe Facebook, în direct, putând fi accesate oricând și oriunde. De altfel, ÎPS Teodosie deține recordul anului 2020 prin slujba de la Odovania Învierii, despre care cei care nu au cunoștințe elementare liturgice sau sunt dușmani ai ortodoxiei, bisericii, creștinismului sau religiei au numit-o ”Învierea 2.0”. Slujba a fost preluată de toate televiziunile de știri, stabilind și un record de audiență în online pentru un eveniment religios ortodox din România.

ÎPS Teodosie a răspuns cu crucea și cu rugăciunea acolo unde alții au aruncat cu ”săgețile” cuvintelor. A fost târât în instanță pentru că a administrat Sfânta Împărtășanie, așa cum este canonul ortodox, cu lingurița din același Potir. Judecătorii au decis că ceea ce a făcut Înaltpreasfințitul Teodosie nu este ilegal.

Însă, tot judecătorii au hotărât că ceea ce au făcut autoritățile guvernamentale, prin interzicerea pelerinajelor, este ilegal. La fel este și obligativitatea purtării măștii, conform judecății acelorași magistrați.

Ierarhul tomitan a devenit ținta fostului premier când a cerut ca românii să fie lăsați să meargă la pelerinajul de Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României, interdicție despre care, ulterior, judecători au recunoscut că este ilegală.

Fostul ministru de Interne, Marcel Vela, a trimis poliția peste ierarh în biserică, cu pistoale la brâu, ca să scoată credincioșii de la slujbă, până acolo s-a ajuns în încercarea de a-l intimida pe arhiepiscop. O armată întreagă de polițiști și jandarmi au fost trimiși, de exemplu, în ziua de Sfântul Andrei, tot pentru a intimida credincioșii care mergeau la Peștera sfântului de la Ion Corvin. Un elicopter și baraje rutiere au vrut cu orice chip să pună capăt credinței celor care au înfruntat ninsoarea și frigul și au mers să-L mărturisească pe Hristos, în frunte cu ierarhul lor.

Presa l-a hăituit cum nici măcar un criminal nu a pățit-o. Acuzat că nu poartă mască și dovedind că nu sunt în stare să citească nici măcar ceea ce Guvernul decisese și anume că preoții, diaconii și cântăreții bisericești nu trebuie să o poarte cât timp slujesc, jurnaliștii l-au ”răstignit” prin tot soiul de fake-news-uri pe ÎPS Teodosie.

Însă, toate nu l-au oprit pe ÎPS Teodosie să își mărturisească credința, să sufere în tăcere, să își apere ”turma” cum alți ierarhi nu au fost în stare, deși ”oile” le-au cerut-o în lacrimi. Arhiepiscopul Tomisului s-a ridicat deasupra acestor timpuri, s-a lepădat de el și a luat ”arma” ortodocșilor, mergând cu ea în mână și a răspândit încredere și siguranța că niciun credincios nu este singur.

ÎPS Teodosie nu este, cu siguranță, un sfânt între oameni și nici om între sfinți. Este om. ÎPS Teodosie este omul anului 2020!

ȘtiripeSurse.ro

La Mulți Ani!