ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Episcopul Maramureșului și Sătmarului, PS Iustin, a transmis un mesaj  la plecarea în lumea veșniciei a fostului ministru Decebal Traian Remeș. În mesaj, se spune că maramureșeanul Remeș a fost „un bun român și patriot”, care a făcut mult bine României, căreia i se pregătea, încă de pe vremea aceea, falimentul economic, rezistând eroic în fața unui astfel de scenariu”. De asemenea, mesajul spune că fostul ministru „a făcut mult bine comunităților creștine”, dar și orașului Baia Mare, pentru care s-a luptat să fie declarată zonă defavorizată.

Iată mesajul PS Iustin: 

A plecat dintre noi discret și fără zgomot, așa cum a trăit în ultimii ani, un mare demnitar al Maramureșului, domnul Decebal Traian Remeș. A fost și rămâne, în istoria recentă, unul dintre puținii bărbați demni și dârji pe care i-a mai avut România ultimului deceniu al secolului XX.

Din demnitatea de Ministru și conducător al Finanțelor Publice a făcut mult bine atunci când, și pentru cine, a fost nevoie.

Ca un bun român și patriot, a făcut mult bine României, căreia i se pregătea, încă de pe vremea aceea, falimentul economic, rezistând eroic în fața unui astfel de scenariu, după cum a povestit el însuși ulterior.

A făcut mult bine Județului Maramureș și orașului Baia Mare, pe care l-a iubit și pentru care s-a luptat să fie declarat ca zonă defavorizată, lucru care a produs ulterior dezvoltarea, printr-o bună chivernisire a acestei facilități de către administrația locală.

Ca un bun creștin, a făcut mult bine comunităților creștine, Bisericii Ortodoxe și Bisericii Greco-Catolice, mult nedreptățite și prigonite în timpul comunismului, ca dealtfel și celorlalte culte. De fiecare dată când aloca sume pentru construirea bisericilor, atât de necesare în frumusol nostru oraș care, însă, era lipsit de locașuri de cult în noile cartiere, mă suna personal și-mi spunea: „Preasfințite, am alocat sumele cutare pentru Catedrala noastră Episcopală și pentru celelalte biserici ortodoxe și greco-catolice în construcție, cred că nu vă supărați”. Eu îi mulțumeam și îi mulțumesc și acum pentru eternitate și pentru faptul că frumoasa noastră Catedrală a ieșit la suprafață, ajungând la cota +0.0 cu banii alocați de la Guvernul României de către miniștrii Remeși și Noica.

Dar, din păcate, cu toate că a fost un om drept, demn și dârz, a fost nevoie să-și sacrifice propria lui demnitate și libertate pentru demnitatea și libertatea României și pentru libertatea de a spune adevărul românilor. Cum a fost posibil? A fost pentru că, din păcate, regimul comunist, care n-a reușit să ne smulgă credința în Dumnezeu, ne-a transmis, însă, microbul lașității, răutății și mai ales, al trădării și turnătoriei, despre care Nicolae Steinhardt, el însuși victimă a închisorilor comuniste, spunea că este cel mai urât păcat în fața lui Hristos. Decebal Traian Remeș a fost victima acestui sindrom ucigaș, de care poporul român parcă nu vrea sau nu poate, să se vindece.

Am fost și am rămas prieteni. Ne-a unit iubirea, ne-a unit credința în Dumnezeu ne-a unit dragostea de Țară, Neam și Biserică. Cei care au această rară virtute, chiar dacă nu se întâlnesc prea des, se cunosc și trăiesc în același duh.

La revedere om drept și prieten drag! Tu ai ajuns la porțile dreptății și justiției divine. Fii sigur că acolo nu vei fi dezamăgit. Dumnezeu este singurul care are balanța corectă și dreaptă și nu fură la cântar.

Dumnezeu să te iubească și să te răsplătească pentru tot ce ai făcut bun pe pământ și să te așeze cu marii bărbați ai Poporului Român, alături de bătrânul neamului, George Pop de Băsești și alături de părinții tăi, de moșii și strămoșii născuți în Băseștiul Maramureșului și mutați în eternitata și lumina Preasfintei Treimi.

Dumnezeu să-l ierte și să-i dăruiască odihnă veșnică! Veșnica lui pomenire


Decebal Traian Remeș a murit, vineri, la Baia Mare.Decebal Traian Remeș s-a născut pe 26 iunie 1949, în comuna Băsești, județul Maramureș. De profesie economist, politicianul a îndeplinit funcțiile de ministru al Finanțelor (1998-2000) și de ministru al Agriculturii și Dezvoltării rurale (2007) în guvernele României. Starea de sănătate a fostului ministru al Finanțelor s-a înrăutățit după ce fusese eliberat condiționat în 2014. Fostul ministru Decebal Traian Remeș, condamnat și încarcerat în dosarul ”Caltaboșul”, a vorbit în martie 2018, în exclusivitate pentru ”Sinteza Zilei”, despre faptul că numele său apare pe ”lista neagră” a Comisiei Europene.„Nici nu mai am puterea să mă revolt. Băsescu e la capătul tuturor relelor. Să le dea Dumnezeu o urmă de minte și bună-voință, să iubească aproapele, nu să-l pedepsească pe nedrept” le-a transmis el celor care au fost implicați în cazul său.