ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Suferințele martirilor, dăruirea de sine a mărturisitorilor și curajul apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului sunt dovezi și valori ale credinței și jertfelniciei poporului român, pe care trebuie să le prețuim și să le transmitem mai departe, a transmis Patriarhul Daniel joi, 9 martie, când sunt comemorați deținuții politici anticomuniști din perioada 1944-1989..

„Mulțimea mărturisitorilor și martirilor credinței din țara noastră în timpul comunismului ne îndeamnă mereu să nu uităm cât de mare este puterea jertfei și cât de necesară este lucrarea de vindecare și înnoire a umanității, rănită de ură și violență, de discriminare și dominație, de intoleranță și indiferență, de multe forme ale morții fizice și spirituale. Lumina mărturiei mărturisitorilor trebuie comemorată cu recunoștință și venerașie, ea fiind izvor de putere spirituală în viața și misiunea Bisericii astăzi”, a spus Patriarhul Daniel.

Despre suferințele martirilor, dăruirea de sine a mărturisitorilor și curajul apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului  Patriarhul Daniel spune că sunt „dovezi și valori ale credinței și jertfelniciei poporului român, pe care trebuie să le prețuim și să le transmitem mai departe”, scrie Basilica.ro.

„Astfel, vom arăta că, pentru poporul român, rezistența anticomunistă prin credință creștină statornică, în fața tuturor răutăților, este un factor de continuitate creștină și de demnitate națională, într-un context istoric dificil, în care puterea Învierii este ascunsă în Cruce”, evidențiază Preafericirea Sa.

În timpul regimului comunist numeroși ierarhi, clerici, profesori de teologie, studenți, monahi, intelectuali creștini au suferit detenție pentru credința noastră strămoșească pe care au apărat-o, unii dintre ei, chiar cu prețul vieții. S-au împotrivit regimului, au apărat valorile seculare ale poporului român și nu au cedat torturilor la care au fost supuși.

Astăzi au avut slujbe de pomenire în toată țara pentru cei care au pătimit în timpul regimului comunist ateu, apărând credința în Dumnezeu și demnitatea poporului român.

Apărătorii Ortodoxiei în timpul regimului comunist sunt omagiați de Biserica noastră nu numai astăzi, ci pe parcursul întregului an 2017. La propunerea Preafericirii Sale, anul acesta a fost dedicat, ca an comemorativ, Patriarhului Justinian și celor care au apărat credința ortodoxă în temnițele comuniste.