Patriarhul României a adresat vineri, un mesaj Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei române, cu prilejul Zilei Naționale a Regalității, 10 mai 2019, scrie basilica.ro
 
„Ziua Națională a Regalității este și un prilej de a mulțumi lui Dumnezeu pentru faptele luminoase din istoria Casei Regale și a Țării noastre, pentru tot ceea ce Monarhia Română (1881-1947) a realizat benefic pentru poporul român în plan spiritual, cultural, edilitar, educațional și social-filantropic”, se spune în mesajul Patraiarhului României.

Redăm mai jos textul integral:

„Hristos a înviat!

Cu deosebită bucurie și stimă, la sărbătoarea Zilei Naționale a Regalității, adresăm întregii Familii Regale felicitări, binecuvântări și calde urări de sănătate.

Ziua Națională a Regalității este și un prilej de a mulțumi lui Dumnezeu pentru faptele luminoase din istoria Casei Regale și a Țării noastre, pentru tot ceea ce Monarhia Română (1881-1947) a realizat benefic pentru poporul român în plan spiritual, cultural, edilitar, educațional și social-filantropic.

De aceea, astăzi, 10 mai 2019, la Catedrala Patriarhală, sunt comemorați cu respect și evlavie Regele Carol I și Regina Elisabeta, Regele Ferdinand și Regina Maria, Regele Carol al II-lea și Regina Elena, Regele Mihai și Regina Ana.

Ne rugăm Domnului nostru Iisus Hristos să ne ajute să păstrăm și să promovăm valorile unității, libertății și identității naționale, moștenite de la înaintași, ca fiind simboluri ale demnității poporului român, spre binele României și bucuria românilor de pretutindeni.

Cu stimă și binecuvântare,

† Daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române”

Ziua Națională a Regalității este celebrată anual în data de 10 mai, urmare a unei decizii adoptate în 2015 de Camera Deputaților.

Data de 10 mai are o triplă semnificație istorică pentru români, deoarece amintește de începutul domniei lui Carol I, Independența de stat și încoronarea primului rege al țării. Prima semnificație este legată de sosirea lui Carol de Hohenzollern Sigmaringen în România în 10 mai 1866. Domnia regelui s-a remarcat prin obținerea Independenței României față de Imperiul Otoman. Evenimentul s-a petrecut în 10 mai 1877, când Senatul României a votat proclamația de independență față de Imperiul Otoman, devenind a doua însemnătate istorică a acestei date pentru români.

Tot în 10 mai, dar în 1881, Parlamentul a votat transformarea țării din principat în regat, iar Principele Carol a fost încoronat rege al României.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews