ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Patriarhul României a adresat vineri, un mesaj Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei române, cu prilejul Zilei Naționale a Regalității, 10 mai 2019, scrie basilica.ro
 
„Ziua Națională a Regalității este și un prilej de a mulțumi lui Dumnezeu pentru faptele luminoase din istoria Casei Regale și a Țării noastre, pentru tot ceea ce Monarhia Română (1881-1947) a realizat benefic pentru poporul român în plan spiritual, cultural, edilitar, educațional și social-filantropic”, se spune în mesajul Patraiarhului României.

Redăm mai jos textul integral:

„Hristos a înviat!

Cu deosebită bucurie și stimă, la sărbătoarea Zilei Naționale a Regalității, adresăm întregii Familii Regale felicitări, binecuvântări și calde urări de sănătate.

Ziua Națională a Regalității este și un prilej de a mulțumi lui Dumnezeu pentru faptele luminoase din istoria Casei Regale și a Țării noastre, pentru tot ceea ce Monarhia Română (1881-1947) a realizat benefic pentru poporul român în plan spiritual, cultural, edilitar, educațional și social-filantropic.

De aceea, astăzi, 10 mai 2019, la Catedrala Patriarhală, sunt comemorați cu respect și evlavie Regele Carol I și Regina Elisabeta, Regele Ferdinand și Regina Maria, Regele Carol al II-lea și Regina Elena, Regele Mihai și Regina Ana.

Ne rugăm Domnului nostru Iisus Hristos să ne ajute să păstrăm și să promovăm valorile unității, libertății și identității naționale, moștenite de la înaintași, ca fiind simboluri ale demnității poporului român, spre binele României și bucuria românilor de pretutindeni.

Cu stimă și binecuvântare,

† Daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române”

Ziua Națională a Regalității este celebrată anual în data de 10 mai, urmare a unei decizii adoptate în 2015 de Camera Deputaților.

Data de 10 mai are o triplă semnificație istorică pentru români, deoarece amintește de începutul domniei lui Carol I, Independența de stat și încoronarea primului rege al țării. Prima semnificație este legată de sosirea lui Carol de Hohenzollern Sigmaringen în România în 10 mai 1866. Domnia regelui s-a remarcat prin obținerea Independenței României față de Imperiul Otoman. Evenimentul s-a petrecut în 10 mai 1877, când Senatul României a votat proclamația de independență față de Imperiul Otoman, devenind a doua însemnătate istorică a acestei date pentru români.

Tot în 10 mai, dar în 1881, Parlamentul a votat transformarea țării din principat în regat, iar Principele Carol a fost încoronat rege al României.