ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, care reunește peste trei mii de membri, a împlinit anul acesta un secol de activitate neîntreruptă. Cu ocazia Galei Centenarului UZPR, Patriarhul României a adresat, joi, 26 septembrie, un mesaj, intitulat „Valorile creștine și jurnalismul de responsabilitate socială” în care a amintit rolul presei în societatea actuală, importanța profesiei de jurnalist și misiunea celor care fac parte din această breaslă în societate.


Publicăm mai jos textul integral, preluat de pe basilica.ro:


„În societățile moderne, sistemul mass-media, cu paleta sa largă de dezbateri și idei construite pe fondul libertății de exprimare și al responsabilității față de comunitatea pe care o însuflețește, reprezintă o componentă esențială a procesului de conservare a valorilor perene, de transparență instituțională și de înnoire civică.

De aceea, profesia de jurnalist are o importanță aparte în funcționarea organismului social, prin asumarea rolului de liant comunitar, imparțial și independent, dar așteptat să fie constructiv în spațiul public, traversat adesea de furtuni și incertitudini.

Vocația Bisericii în lume este ființial legată de promovarea valorilor spirituale, de cultivarea relației omului cu Dumnezeu și de căutare a Împărăției cerurilor prin credință, speranță și fapte bune.

În plan social, ziariștii se concentrează îndeosebi asupra detaliilor, faptelor și evenimentelor care influențează viața de fiecare zi a oamenilor. Însă, există întotdeauna puncte de întâlnire și întrebări ale omului aflat sub presiunea acestui veac și aspirațiile sale spirituale.

Istoria presei românești cuprinde multe mărturii despre familiaritatea dintre oamenii Bisericii, vestitorii Cuvântului lui Dumnezeu în lume, și evoluția rapidă a mijloacelor de comunicare socială.

Chiar în acest an în care aniversăm Centenarul Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și când se împlinesc 190 de ani de la apariția Curierului Românesc (București, 1829) și a Albinei românești (Iași, 1829), aniversăm și 180 de ani de la întemeierea Vestitorului Bisericesc (Buzău, 1839).

Este bine cunoscut faptul că Telegraful Român, gazeta politică, industrială, comercială și literară fondată de Sfântul Mitropolit Andrei Șaguna la Sibiu, în anul 1853, rămâne cea mai longevivă publicație periodică din țara noastră, cu apariție neîntreruptă până în prezent.

Anul Marii Uniri găsea Telegraful Român la datorie, într-o simbioză a slujirii bisericești cu munca ziariștilor patrioți din mai multe orașe ale țării, truditori jertfelnici, prin darul meseriei lor, la însuflețirea poporului și la făurirea idealului de unitate națională.

Despre rostul presei și despre misiunea ziariștilor în societate, Părintele Academician Dumitru Stăniloae, cel mai mare teolog ortodox al secolului XX, el însuși redactor responsabil al Telegrafului Român mai mult de un deceniu, scria în 1944: „Ziarul trebuie să aibă orizontul larg, armonios și să respecte temeliile morale, absolut necesare pentru existența sănătoasă a mulțimilor. Poate se va ajunge odată la acea stare, când cel ce vrea să devină ziarist va trebui să fi dat probe puternice nu numai de destoinicie stilistică, ci de credință tare și de moralitate neclintită”[1].

După anul 1989, Biserica Ortodoxă Română a dezvoltat, alături de slujirea social-filantropică și de cea cultural-educativă,  o lucrare misionară și civică prin intermediul propriilor instituții media, în vederea intensificării comunicării cu întreaga societate românească și a cultivării limbii și tradițiilor naționale în rândul diasporei române de pe toate meridianele lumii.

Centrul de Presă BASILICA al Patriarhiei Române (radio, televiziune, agenție de știri, publicații periodice), împreună cu celelalte instituții media bisericești promovează în rândul tinerei generații valorile credinței creștine, istoria și virtuțile neamului românesc.

Totodată, privim cu respect către toți jurnaliștii de la instituțiile media publice sau private care își fac datoria cu onestitate și profesionalism.

Prin intermediul Biroului de Presă și Relații Publice, Patriarhia Română menține o legătură permanentă cu toți cei care doresc să cunoască, de la sursă, proiectele și activitățile Bisericii.

Apreciem eforturile Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România de a aduna într-un cadru asociativ jurnaliști din diferite generații și de a cultiva demnitatea și responsabilitatea unei profesii care a avut și poate avea o contribuție majoră la bunul mers al societății.

Ne rugăm Mântuitorului nostru Iisus Hristos să binecuvinteze pe toți organizatorii și participanții la lucrările acestei întruniri și să le dăruiască bucuria de a cultiva în universul mediatic dinamic din zilele noastre valorile care nu se învechesc niciodată.”