ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ordinul comun dat de tehnocrații de la Ministerul Muncii și Ministerul Sănătății in noiembrie 2016 i-a revoltat pe părinții copiilor cu deficiențe severe, care, acum, prin „bunăvoința” miniștrilor Voiculescu și Pîslaru,  ar putea să rămână, începand cu 1 martie, fara indemnizații pentru însoțitori.
 
Una dintre mamele afectate de acest ordin al miniștrilor tehnocrați este Adele Chirică, fondatoarea Asociației pentru Dravet, al cărei copil  are acest sindrom. Ea va participa luni, 27 februarie, la ora 10.00,  la un protest organizat la Ministerul Sănătății, alături de alți părinți loviți de ordinul inuman al vechiului guvern. Într-un mesaj dur postat pe pagina de Facebook,  Adele Chirică spune ca îi așteaptă pe Vlad Voiculescu și Dragoș Pîslaru, care au fost duminică la protestul din Piața Victoriei,  și la protestul părinților, de la ministerul Sănătății.

„Pîslaru & Voiculescu văd că au fost la protest aseară și au pus poze pe Facebook! Păi ia să vină și azi la protestul nostru, dacă tot am ajuns aici din cauza lor și le pare atât de rău și vor să ne ajute! Să  #rezist și când e vorba de "Handicapații" care rămân pe drumuri din cauza lor exclusivă, zic. Hai! La 10 va așteptam la protest. Sigur știți drumul amândoi!", a scris Adele Chirică pe Facebook.
 

 
Adele Chirică a făcut public și un mesaj trimis de Vlad Voiculescu, in perioada in care fostul ministru susținea că o sprijină.

„M-am tot gândit dacă să fac asta sau nu... și am decis să o fac! Pentru că in curând Voiculescu devine victimă în locul copiilor nostri! Pentru ca nu ne cunoșteam de ieri sau de cand era ministru! Pentru ca nu ma așteptam niciodata sa aibă reacția asta, sa imi dea unfriend cand am aflat de Ordin si am inceput sa imi apar drepturile copilului meu! Pentru ca așteptam macar niste scuze care nu au venit niciodata!”, a mai scris ea pe Facebook.
 
Ordinul care a provocat nemulțumirea părinților ar urma să intre în vigoare la 1 martie însă ministerul actual al Sănătății  îl reevaluează. Potrivit ordinului, copiii cu dizabilități ar fi încadrați la gradul de handicap grav doar dacă au un coeficient de inteligență de 35. Anterior, încadrarea se făcea dacă pacientul avea IQ-ul de 50. Majoritatea persoanelor diagnosticate cu sindromul Down au, insa, în medie, un IQ de 50. Respectarea ordinului ar însemna, așadar, pentru o parte dintre cei care au dizabilități, pierderea sumelor destinate însoțitorului și îngrijirii.

Fostul ministru al Muncii, Dragoș Pîslaru a recunoscut că a fost o greșeală acea anexă, care, spune el,  ar putea fi corectată în maximum trei zile. „Am călcat pe bec cu testul respectiv (n.red.IQ)”, „aceste palme pe care le luăm, și eu, și Vlad , sunt îndreptățite” și „sub nicio formă nu voi încerca să argumentez că nu au dreptate acei părinți”, a afirmat fostul ministru al Muncii.

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății și co-autor al ordinului, a postat si el pe pagina sa de socializare următoarele explicații:

„Am aflat acum câteva săptămâni că un procent dintr-o anexă a ordinului 1306/1883/2016 (atașat – n.r. ?!) face o nedreptate familiilor copiilor diagnosticați cu sindrom Down. Și nu numai. (...) Voi spune de la început: ordinul a fost conceput tocmai ca să vină în sprijinul acestor familii. Pe de altă parte, rezolvarea unei greșeli în cazul unui ordin este foarte SIMPLĂ și RAPIDĂ. Stă, ca multe alte lucruri, în pixul ministrului. Trebuie doar să existe bună credință și interes pentru binele oamenilor, înaintea intereselor de partid. (...)”