ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„Avem măcar dreptul să ne pese?” Este întrebarea pe care și-o pune un tânăr din România, într-un text-manifest publicat pe site-ul platformei civice „Împreună”, lansată de curând și al cărei obiectiv este susținerea referendumului pentru familie. Teodor Mihail face o radiografie la  rece a „Mesajului tinerilor către senatorii români”, postat pe pagina de Facebook „Referendum pentru România”,mesaj care i-a făcut pe „deontologii” din presa românească să arunce cu noroi în adolescenții pro referendum.

„Fără doar și poate, ei sunt reprezentanții societății civile de mâine, adică ai României de mâine, așa cum ei înșiși o spun răspicat. Da, adică ei sunt parte a celor care mâine vor dori să-și facă auzită vocea, ideile, criticele ca expresie de exprimare a societății”, scrie tânărul în textul publicat de platforma civică „Împreună”.


„Este foarte important în lumea în care trăim să înțelegem lucrurile cumva dincolo de ceea ce par ele la prima vedere sau – mai rău – de ceea ni s-ar induce că ar părea. Altfel, riscăm fie să le acordăm o prea mare sau o prea mică importanță într-un anume sens și să ajungem la exagerări, fie noi înșine să nu mai acordăm nimic și să primim de-a gata din afară anumite poziții induse pe care ar trebui să le primim pentru motivul că ele vin ca fiind moderne, democratice, pline de adevăr. Cam în acest fel descris – poate pretențios prin formulare, dar indulgent prin evitarea pronunțării propriu-zise a realităților – Referendumul pentru definirea căsătoriei tinde să fie, în general, receptat și înțeles în societatea noastră – articolele de până acum ale unor diferiți formatori de opinie bine intenționați au subliniat deja acest lucru. Ceea ce m-a determinat să scriu acest articol este faptul că, în particular, aspectele care au legătură cu Referendumul și care vin ca un răspuns din partea societății la acesta se bucură de același tratament (firește, dacă nu sunt din afară). Si aici, nu pot decât să mă refer la problema videoclipurilor apărute recent în spațiul public, în care tinerii din diverse colțuri ale țării susțin inițiativa legislativă de modificare a art. 48 din Constituție, numărul materialelor video ajungând în prezent la șapte”, scrie tânărul.

El susține că mai întâi de toate trebuie văzut cine sunt și ce vor cu adevărat tinerii care apar în aceste filmulețe.

„Să lămurim cine nu sunt acești tineri. În primul rând, ei nu sunt niște bieți copilași lipsiți de discernământ, așa cum s-a vociferat, iar acest lucru nu se observă doar din trăsăturile fețelor care la câțiva dintre ei trimit deja la viitori adulți cu autoritate, ci și din naturalețea cu care-și rostesc discursul, nespecific unor copilași care nu știu decât să repede mecanic”.

Autorul articolului demontează și afirmațiile conforma cărora tinerii din videoclip ar fi niște unelte pentru sensibilizare și victimizare ale promotorilor organizării Referendumului. 

„Din păcate pentru cei care au afirmat acest lucru, textul, așa cum este construit din patru enunțuri, este unul foarte scurt și la obiect și, în plus, nu deschide în niciun fel nișa ariei de conflict (artificial construită) între familia normală și minoritățile sexuale, singurul aspect al problemei Referendumului capabil până acum de sensibilizare și victimizare doar din partea acestora din urmă”.

Tânărul subliniază și ce NU vor tinerii care apar în videoclip.

„În niciun caz, ei nu vor să facă reclamă niciunui partid politic și cu atât mai puțin să fie parte a unui plan inițiat de vreun partid – despre asocierea demersului acestor tineri cu politica românească nu pot să spun decât că este mizerabilă. Și gândiți-vă doar puțin: care partid din România a susținut răspicat, încă de la început, organizarea Referendumului, pentru a spune că acum se folosește de acești tineri? Niciunul, iar dacă acum aceste partide au început să ia poziție, este pentru că presiunea opiniei publice este prea mare. In fine, s-a mai spus despre ei că vor să amenințe – așa, în general, pe toată lumea. În această privință, n-ar fi nevoie de niciun comentariu pentru că orice om cu bun simț care parcurge mesajul tinerilor ar observa cât de stânjenitoare este acuzația”.


Pentru cei care continuă să demonizeze mesajul tinerilor către senatorii României, Teodor Mihail le amintește: 

„Fără doar și poate, ei sunt reprezentanții societății civile de mâine, adică ai României de mâine, așa cum ei înșiși o spun răspicat. Da, adică ei sunt parte a celor care mâine vor dori să-și facă auzită vocea, ideile, criticele ca expresie de exprimare a societății. (...)Tinerii vor să creadă că senatorilor le pasă de România de mâine. Dar asta înseamnă, că în primul rând, le pasă lor, tinerilor. Mie îmi pasă și vreau să cred că și ție îți pasă, ar fi reformularea acestui enunț și chiar al întregului mesaj. Dar când acest mesaj, în loc să fie primit solemn de actuala societate civilă, cu mulțumirea că viitori reprezentanți ai acesteia vor ști să-și exprime poziția, este primit cu toate dezinformările menționate mai sus, tinerii s-ar putea întreba ( și eu aș face-o dacă m-aș număra printre ei): ,,Avem măcar dreptul să ne pese?”, conchide autorul acestui articol.


Textul integral poate fi citit AICI.