ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Platformele Meta (FB.O) vor permite utilizatorilor Facebook și Instagram din unele țări să îndemne la violență împotriva rușilor și soldaților ruși în contextul invaziei din Ucraina, potrivit unor e-mailuri interne consultate joi de Reuters, într-o modificare temporară a politicii sale privind discursul instigator la ură.

De asemenea, compania de socializare va permite temporar unele postări care îndeamnă la moartea președintelui rus Vladimir Putin sau a președintelui belarus Alexander Lukașenko, potrivit e-mailurilor interne adresate moderatorilor săi de conținut.

"Ca urmare a invaziei rusești din Ucraina, am permis temporar forme de exprimare politică ce ar încălca în mod normal regulile noastre, cum ar fi discursuri violente precum "moarte invadatorilor ruși". În continuare nu vom permite apeluri credibile la violență împotriva civililor ruși", a declarat un purtător de cuvânt al Meta.

Apelurile la moartea liderilor vor fi permise dacă nu conțin alte ținte sau dacă nu au doi indicatori de credibilitate, cum ar fi locația sau metoda, se arată într-un e-mail, cu ocazia unei modificări recente a regulilor companiei privind violența și incitarea la violență.

Citând articolul Reuters, ambasada Rusiei în Statele Unite a cerut Washingtonului să oprească "activitățile extremiste" ale Meta. (detalii, aici)

"Utilizatorii Facebook & Instagram nu au dat proprietarilor acestor platforme dreptul de a determina criteriile de adevăr și de a ridica națiunile unele împotriva altora", a declarat ambasada pe Twitter într-un mesaj care a fost împărtășit și de biroul său din India.

Modificările temporare ale politicii privind apelurile la violență la adresa soldaților ruși se aplică în Armenia, Azerbaidjan, Estonia, Georgia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Rusia, Slovacia și Ucraina, potrivit unui e-mail.

În e-mailul trimis recent moderatorilor, Meta a evidențiat o modificare a politicii sale privind discursul de ură care se referă atât la soldații ruși, cât și la ruși în contextul invaziei.

"Emitem o permisiune în spiritul politicii pentru a permite discursuri violente T1 care, altfel, ar fi fost eliminate conform politicii privind discursul de ură atunci când: (a) vizează soldați ruși, cu excepția prizonierilor de război, sau (b) vizează ruși atunci când este clar că contextul este invazia rusă în Ucraina (de exemplu, conținutul menționează invazia, autoapărarea etc.)", se arată în e-mail.

"Facem acest lucru pentru că am observat că, în acest context specific, "soldații ruși" sunt folosiți ca un proxy pentru armata rusă. Politica privind discursul de ură continuă să interzică atacurile împotriva rușilor", se arată în e-mail.
 
Multe dintre platformele majore de socializare au anunțat noi restricții de conținut în jurul conflictului, inclusiv blocarea media de stat rusești RT și Sputnik în Uniunea Europeană, și au demonstrat decalaje în unele dintre politicile lor în timpul războiului.

Emailurile au arătat, de asemenea, că Meta ar permite elogierea batalionului de dreapta Azov, care este în mod normal interzisă, într-o schimbare raportată pentru prima dată de The Intercept.

Purtătorul de cuvânt al Meta a declarat anterior că firma "deocamdată, face o excepție limitată pentru elogierea Regimentului Azov strict în contextul apărării Ucrainei sau pentru rolul lor ca parte a Gărzii Naționale din Ucraina".
 
Reacția Rusiei: Meta Platforms Inc. ar putea fi declarată „organizație extremistă” și interzisă de pe teritoriul Federației

Săptămâna trecută, Rusia a declarat că interzice Facebook în țară ca răspuns la ceea ce a numit restricții de acces la presa rusă pe platformă. Moscova a luat măsuri drastice împotriva companiilor de tehnologie, inclusiv Twitter (TWTR.N), care a declarat că are restricții în țară, în timpul invaziei sale în Ucraina, pe care o numește "operațiune specială".
 
 
Parchetul General al Federației Ruse a trimis o cerere la instanță pentru recunoașterea Meta Platforms Inc. organizație extremistă.

„În conformitate cu Legea federală cu privire la combaterea activităților extremiste, Parchetul General al Federației Ruse a depus o petiție la tribunal pentru a recunoaște Meta Platforms Inc. ca organizație extremistă și a interzice activitățile sale pe teritoriul Federației Ruse”, a declarat vineri Parchetul General al Federației Ruse, informează Interfax.

În plus, autoritatea de supraveghere a declarat că „în legătură cu prezența semnelor de infracțiuni prevăzute de partea 2 a articolului 205.2 din Codul penal al Federației Ruse (propaganda terorismului) și paragraful a) din partea 2-a articolului 282. din Codul Penal al Federației Ruse (incitarea la ură și dușmănie cu amenințarea la violență)” în Comitetul de Investigații al Federației Ruse a trimis materiale pentru a rezolva problema urmăririi penale, informează Știri pe Surse

Rusia deja și-a modificat legislația astfel încât să condamne orice exprimare împotriva războiului din Ucraina, pe care regimul Putin nu-l numește „agresiune”, ci „operațiune militară specială.