ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Toți canadienii vor fi în curând blocați să vizualizeze și să împărtășească știri pe Facebook și Instagram, datorită legii de reglementare a internetului a guvernului Trudeau, proiectul de lege C-18, chiar la o zi după divorțul lui Trudeau de Sophie, informează LifeSite.

La 1 august, Meta, compania mamă a Facebook și Instagram, a anunțat că a început procesul de blocare permanentă a tuturor știrilor pentru canadieni, deoarece guvernul Trudeau insistă ca platformele să plătească pentru a publica conținut în conformitate cu legea privind știrile online, cunoscută și sub numele de Bill C-18, recent adoptată.  

"Pentru a ne conforma cu Legea privind știrile online, am început procesul de încetare a disponibilității știrilor în Canada", a precizat compania într-un comunicat. "Aceste schimbări încep de astăzi și vor fi implementate pentru toate persoanele care accesează Facebook și Instagram în Canada în cursul următoarelor săptămâni." 

Începând de astăzi, cenzura rămâne aparent aleatorie, deoarece unii canadieni au în continuare acces la conținutul de știri, în timp ce alții sunt întâmpinați cu mesajul: "Ca răspuns la legislația guvernului canadian, conținutul de știri nu poate fi vizualizat în Canada".

În timp ce mulți canadieni au pierdut săptămâna trecută accesul la postările LifeSiteNews pe Instagram, acest lucru va deveni noua normalitate conform noii legi.  

În conformitate cu noile reglementări ale Meta, nu numai că canadienii vor fi blocați să vadă știrile canadiene, dar și conținutul din alte țări va fi blocat.  

"Editorii de știri și radiodifuzorii din afara Canadei vor putea în continuare să posteze link-uri și conținut de știri, însă acel conținut nu va putea fi vizualizat de persoanele din Canada", a anunțat Meta.  

"Persoanele din Canada nu vor mai putea să vizualizeze sau să partajeze conținut de știri pe Facebook și Instagram, inclusiv articole de știri și conținut audio-vizual postat de agenții de știri", a continuat aceasta. 

Această decizie vine în contextul în care compania refuză să plătească taxele prevăzute în proiectul de lege C-18, o lege care urmărește să oblige platformele de internet să plătească pentru conținutul de știri canadian partajat pe site-urile lor. 

Senatul canadian a adoptat în iunie legea privind știrile online, care a devenit rapid lege. Camera Comunelor adoptase proiectul de lege C-18 în decembrie 2022.  

Premierul Justin Trudeau și guvernul său liberal s-au confruntat cu reacții majore împotriva proiectului de lege C-18, în timp ce canadienii devin din ce în ce mai îngrijorați cu privire la capacitatea lor viitoare de a împărtăși informații.

Potrivit unui sondaj recent realizat de Institutul Angus Reid, majoritatea canadienilor sunt îngrijorați de pierderea accesului la știri din cauza unei măsuri cu mână grea.

Înainte de ciocnirile cu Big Tech, proiectul de lege C-18 urmărea pur și simplu să ofere Comisiei canadiene pentru radio-televiziune și telecomunicații (CRTC) puterea de a stabili ce conținut de știri se califică pentru privilegii speciale online, cum ar fi acordarea de compensații financiare din partea platformelor de socializare unde conținutul lor era partajat. Acest lucru a generat temeri în multe instituții media independente, deoarece ar fi fost la discreția exclusivă a birocraților guvernamentali nealeși să stabilească ce surse de știri trebuie să fie considerate "o organizație jurnalistică canadiană calificată" și care nu sunt. 

Acum, însă, canadienii sunt amenințați cu posibilitatea de a pierde cu totul accesul la știri pe platformele populare, deoarece guvernul Trudeau pare să nu fie dispus să corecteze cursul.