A fi român în Transnistria este sinonoim cu eroismul. Eroi sunt copiii români care învață în școli sau grădinițe din regiunea separatistă. Cel mai cunoscut este cazul  Liceului „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Grigoriopol, lăsat fără sediu de autoritățile transnistrene încă de acum 15 ani. Elevii și profesorii sunt obligați să facă naveta zilnic la Doroțcaia. Un internaut a calculat câți kilometri parcurge un copil din Grigoriopol în 12 ani de școală în regiunea separatistă doar pentru a învăța în limba română. Rezultatul: Înconjurul Pământului și încă 3000 de kilometri peste asta.

Asta a făcut ca numărul elevilor să scadă de la an la an, inclusiv din cauza greutăților pe care le întâmpină, pentru că trebuie să se deplaseze în altă localitate. Cei care își continuă aici studiile spun că o fac pentru a învăța în limba română și a scrie cu grafie latină, și nu în cea numită ”moldovenească” de autoritățile transnistrene, cu grafie chirilică.

„Un copil din Grigoriopol - Transnistria - face, în 12 ani de școală, 43.000 de kilometri. 

Înconjurul Pământului și încă 3000 de kilometri peste asta. Toate astea doar pentru a învăța în LIMBA ROMÂNĂ! Zi de zi, înfruntând ostilitatea așa-zișilor grăniceri ai regimului criminal cu care se pupă Dodon. Și sunt sute de asemenea martiri anonimi cărora ar trebui să le sărutăm mânuțele pentru lecția care ne-o dau... Câți dintre noi am face asta?”, scrie Valentin Buda pe Facebook.


În 2011, CEDO  a pronunțat o hotărâre în trei cauze, în care reclamanții erau 170 de profesori, elevi și părinți din trei școli cu predare în limba română din regiunea transnistreană. Federația Rusă a fost obligată să achite, în termen de trei luni de la pronunțare, câte 6000 de euro pentru fiecare reclamant și 50 de mii de euro cheltuieli de judecată, precum și să asigure dreptul la educație în limba maternă pentru elevii din regiunea transnistreană. Nici acum Federația Rusă nu și-a onorat obligațiile.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews