ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Va fi alertă în București și în toată țara, vor suna alarmele! Ce înseamnă fiecare sunet

IGSU anunță că va organiza la nivel național un exercițiu de alarmare publică, denumit generic "Miercurea alarmelor", scopul fiind verificarea funcționării sirenelor de alarmare din întreaga țară, informează Știripesurse.

"Cu scopul preîntâmpinării panicii și pentru buna desfășurare a exercițiului, vă înformăm că miercuri, 28.02.2024, în intervalul orar 10:00-11:00, se desfășoară antrenamentul de alarmare publică, denumit generic Miercurea Alarmelor.

Cu alte cuvinte, mâine va fi verificată funcționalitatea sirenelor, prin activarea lor, în baza Planului de acțiune al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență nr. 34265/2024", precizează într-un anunț Poliția Locală Sector 1.

IGSU a organizat un astfel de exercițiu în toată țara

Anul trecut, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a organizat, la nivel național un exercițiu de alarmare publică, denumit generic "Miercurea alarmelor", scopul fiind verificarea funcționării sirenelor de alarmare din întreaga țară.

Exercițiul se va derula, în întreaga țară, între orele 10.00 și 11.00.

”În perioada vizată, locuitorii Capitalei și cei din județele țării vor auzi semnalul „alarmă la dezastre”, compus din 5 sunete a câte 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele. Recomandăm cetățenilor să rămână calmi și să urmărească informările inspectoratelor pentru situații de urgență”, au transmis oficialii IGSU.

Potrivit acestora, înștiințarea, avertizarea, prealarmarea și alarmarea se realizează în scopul dispunerii măsurilor de protecție a populației și bunurilor materiale, precum și pentru limitarea efectelor dezastrelor.

”Cele mai des întâlnite situații în care este alarmată populația, prin intermediul sirenelor electrice și electronice,au loc pe timpul inundațiilor, când este semnalată iminența producerii unor viituri care să pună în pericol viața persoanelor. De asemenea, sistemul de înștiințare – alarmare este utilizat în cazul producerii unor accidente tehnologice în care sunt implicate substanțe periculoase, ruperii unor baraje hidrotehnice sau căderii obiectelor din atmosferă. Această metodă destinată protecției populației civile poate fi utilizată și pe timpul conflictelor armate”, a mai transmis IGSU.

Potrivit instituției, prin intermediul acestor mijloace de alarmare pot fi transmise semnale acustice cu diferite semnificații sau pot fi transmise mesaje vocale care vizează anumite măsuri pentru comunitate.

IGSU precizează că, în cazul unor situații reale, mai multe informații vor fi transmise prin intermediul mesajelor RO-ALERT, al aplicației DSU și alte surse ale structurilor pentru situații de urgență, precum și posturi radio și TV.

”În ceea ce privește echipamentele dedicate de alarmare publică, la nivelul anului 2022, alarmarea populației se realiza cu un număr de 7.539 sirene de diferite puteri, dintre care 5.389 sirene electrice și 2.150 sirene electronice”, a mai transmis IGSU.

Ce înseamnă fiecare sunet de alarmă

Instituția a defalcat situația privind acționarea sirenelor de alarmare publică:

- în sistem centralizat: 3.070 sirene de la nivel județean, municipal, orășenesc și local (40,72%);

- în sistem necentralizat (local de la panourile de comandă): 4.469 sirene (59,27%).

Autoritățile reamintesc semnificația semnalelor sonore în caz de atac aerian sau dezastru:

Semnalul PREALARMĂ AERIANĂ se compune din 3 sunete a 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele.

Semnalul ALARMĂ AERIANĂ constă în 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele.

Semnalul ALARMĂ LA DEZASTRE este compus din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele.

Semnalul ÎNCETAREA ALARMEI este un sunet continuu, de aceeași intensitate, cu durata de 2 minute