ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 01.08/ 12:45 Ministrul Internelor, Mihai Fifor, a anunțat, joi, că nu vrea trecerea 112 la MAI, ci integrarea dispecerizării, menționând că în București va fi implementat până pe 8 august acest sistem, în care operatorul STS, reprezentantul Ambulanței, al SMURD-ului și polițistul să fie fizic în același centru.

Fifor a precizat că primul oraș unde va fi implementat acest sistem va fi Capitala, termenul limită fiind de 8 august.

„Eu nu am spus că să treacă 112 la MAI, eu am spus altceva și repet. Am vorbit despre integrarea dispecerizării, chiar în dimineața asta am avut o discuție destul de îndelungată cu Raed Arafat, am dat deja dispozițiile necesare, se va emite un ordin care se va face…Pentru București, pentru că începem cu Bucureștiul cu această integrare, vom avea pe acleași loc 112, vom avea Ambulanța, SMURD-ul, pompierii și ce lipsea din această arhitectură, lipsea Poliția. Cum, de ce nu s-a reușit această integrare până în momentul de față nu vreau să comentez, cert este prin ordinul meu, lucrul acesta se va petrece până pe data de 8 august, adică va veni și Poliția alături de structurile de care vorbeam, pentru a elimina orice fel de întârziere, orice fel de reacție întârziată”, a declarat Mihai Fifor, la sediul MAI.

Ministrul a exemplificat și cum va funcționa noul sistem integrat. „Un om care sună la 112 face primul contact cu operatorul STS, care în 10-20-30 de secunde, face o redirecționare de speță apărută, către Poliție, Ambulanță, instituția abilitată să aibă prima intervenție”, a spus Fifor.

Mihai Fifor a precizat că operatorul STS care i-a răspuns Alexandrei avea la momentul respectiv trei apeluri în așteptare, dintre care unul privind un caz de violență domestică, în care existau indicii că s-ar fi putut comite crimă.

„Acolo a fost o problemă a faptului că nu erau pe un loc, a durat până s-a făcut legătura cu dispecerul de la poliție, dispecerul de la poliție era unul singur, asta era o altă problemă, avea trei apeluri simultane, a răspuns Alexandrei, a stat de vorbă, am văzut cu toții în ce manieră a stat de vorbă, timp în care erau alte două apeluri în așteptare, unul dintre ele cu violență domestică, dar violență domestică unde avea indicii că se poate petrece o crimă. Dacă erau cu toții pe un loc poate că dispecerul de la Poliție anunța în timp util intervenția și nu aveam această sincopă. Vreau să fie pe un loc și STS și dispecerii de la celelalte servicii, pentru a câștiga timp fizic. În același loc. Asta înseamnă integrarea dispecerizării. Asta se va întâmpla în București, am spus că vom începe în București până pe data de 8 august se va petrece acest lucru”, a conchis Fifor.
 
 Știrea inițială

Șeful interimar al Internelor a confirmat miercuri seara că Executivului pregătește un act normativ prin care serviciul 112 să treacă de la STS la MAI, scrie stiripesurse.ro.

Întrebat dacă anunțul premierului Viorica Dăncilă legat de comasarea dispeceratelor de urgență înseamnă că serviciul 112 va trece de la STS la MAI, Mihai Fifor a răspuns la Antena 3: „E corect, asta vrem sa facem”.

Premierul Viorica Dancilă a declarat miercuri că a cerut Internelor „comasarea dispeceratelor între Poliție, SMURD, Pompieri, Ambulanță”.