ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


A fost făcută publică o filmare în care Mihai Smicală explică de ce a fugit de la casa de copii. Minorul se afla la cursuri când a primit un telefon de la centrul de copii în care era obligat să locuiască de aproape cinci ani. I-au spus că vin să-l ridice de la școală. Acesta s-a temut că urma să-l ducă într-un loc de unde nu va mai putea să-și vadă mama și, eventual, nici să urmeze unul dintre cele mai bune gimnazii din Finlanda, unde fusese acceptat de curând, performanțele lui școlare fiind fără precedent pentru un copil internat în sistemul de protecție finlandez, informează Știri pentru Viață.

„Eu sunt Mihai. Am fugit de la casa de copii pentru că mi-a fost frică. M-au sunat de la casa de copii când am fost la școală și mi-au zis că vin să mă ia. Mi-a fost frică de faptul că mă vor duce undeva unde nu o să o mai văd pe mama mea. Vă rog să mă ajutați cumva, să mă scoateți de aici de la casa de copii și poate și din Finlanda, pentru că eu nu mai pot. Vreau la mama mea, vreau să am o viață normală și vreau ca acei care mi-au făcut toate aceste lucruri să plătească”, a explicat minorul Mihai care îi este „interesul superior” personal.

La sfârșitul filmării a fost compilat și un fișier audio cu vocea Mariei Smicală, sora lui Mihai, aflată și ea în aceeași situație:

„Eu sunt Maria. Îmi este frică de faptul că, dacă merg înapoi la casa de copii, nu pot să o văd pe mama, nu pot să trăiesc normal viața. Vreau acasă la mama”, și-a exprimat și Maria voința.

Pe 15 ianuarie 2020, cei doi copii români, evadați din centrele de plasament finlandeze din cauza abuzurilor, au fost luați pe sus de poliție și duși la psihiatrie, deși nu prezentau probleme de această natură și aveau rezultate școlare deosebite. De atunci, nu se mai știe nimic despre soarta lor, iar mama a fost amenințată că va fi închisă, după o anchetă a poliției, care a încercat să dea vina pe ea pentru situația imposibilă creată de „Serviciul Social” din Tampere.

Familia Smicală solicită autorităților române să intervină decisiv în Finlanda pentru eliberarea copiilor și repatrierea lor, împreună cu mama, toți trei având cetățenie română. Potrivit unui comunicat al MAE, Ambasada României la Helsinki a acordat sprijin consular medicului Camelia Smicală. Cu toate acestea, eforturile depuse până acum nu au determinat rezolvarea situației în favoarea interesului superior al minorilor.

Frăția Ortodoxă „Sfântul Gheorghe” a desfășurat la București un protest în Piața Victoriei pentru obligarea Guvernului să intervină și acțiuni de pichetare a Ambasadei Finlandei. Printre persoanele publice care au luat poziție în apărarea Familiei Smicală se numără PS Macarie (episcopul ortodox român al Europei de Nord), europarlamentarul Maria Grapini (care a făcut demersuri pe lângă Comisarul european pe Justiție și premierul Finlandei), avocata Ana Corina Săcrieru și Platforma civică ÎMPREUNĂ, care a apărat interesele celor 3 români persecutați de autoritățile finlandeze, prin demersuri juridice și civice, precum și jurnaliștii TVR, care au realizat și difuzat o ediție a emisiunii Dispăruți fără urmă, dedicată cazului copiilor Cameliei Smicală.