ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cum ne-am întâlnit cu Beke Istvan, doi ani mai târziu, de 1 Decembrie 2017, tot la Târgu-Secuiesc!

Cei care au vrut să ne arunce atunci în aer, Beke Istvan și Szocs Zoltan sunt pe cale să fie eliberați din închisoare. Iată pe scurt cum au decurs lucrurile, apropo de întrebarea ce mi s-a tot pus, dacă am întâmpinat ”dificultăți” în acțiunile noastre comune din Covasna și Harghita și de acuzațiile care ni se aduc că tot noi suntem extremiști. 

La începutul lunii octombrie 2015, am demarat prin ,,Acțiunea Români pentru Români”, campania ,,O mie de Steaguri Tricolore pentru Covasna și Harghita de Ziua Națională”. După data anunțului nostru de pe Facebook, are loc pe 10 octombrie o ședință a organizației extremiste 64 de Comitate (HVIM) condusă de cei doi menționați mai sus, în care se pune la cale atentatul împotriva românilor. 

Stim de această ședință din presa vremii respective care a publicat relatări din rechizitoriul dosarului respectiv, SRI transmitând în data de 23 octombrie către DIICOT (Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism) informații privitoare la respectiva ședință, înregistrată prin mijloace specifice. Fragmente din stenogramă s-au publicat pe larg. Experimentele judiciare făcute mai apoi cu doar 10% din cantitatea de material prevăzut pentru dispozitivele explozive, au arătat că dacă ar fi avut loc atentatul acesta ar fi produs zeci de victime, efectele exploziei propagându-se dincolo de Piața Gabor Aron, aflată în centrul orașului. 

Din fericire atentatul a fost stopat, Beke Istvan care s-a ocupat personal de confecționarea bombelor artizanale și Zoltan Szocs fiind arestați la 4 dimineața, 1 Decembrie 2015, celula fiind lăsată să lucreze până aproape în ultima clipă, probabil pentru adunarea tuturor dovezilor necesare arestării și condamnării lor, făcându-se astfel proba certă a iminenței atacului asupra celor care au sărbătorit Ziua Națională la Târgu-Secuiesc. Cei mai mulți dintre românii care au participat la manifestări, peste o mie de oameni, mulți copii, tineri, a căror viață a fost pusă în pericol, au fost din Târgu-Secuiesc, Zăbala, Voinești Covasna, Brețcu, Mărtănuș, Zagon, Păpăuți, Sfântu-Gheorghe, așadar din jud. Covasna. Alături de ei au venit bucureșteni și bineînteles noi, cei din Brașov și Făgăraș, având pentru Târgu-Secuiesc, unde am anunțat că mergem de 1 Decembrie, 400 de steaguri tricolore, celelalte, până la o mie, pe care am reusit să le strângem în urma campaniei, fiind dăruite prin prietenii noștri în zeci de alte localități din Covasna și Harghita.

Informațiile publice despre atentat s-au dat pe radio și televiziuni ”în secunda doi” după ce s-au terminat manifestările ce au cuprins pentru prima si ultima oară de atunci încoace si o paradă militară prin centrul orașului. Mi-am promis atunci că vom reveni de 1 Decembrie la Târgu-Secuiesc. 

Revenind la Beke si Zsoltan, urmează privitor la ei mai apoi un întreg periplu extrem de bâlbâit prin justiție, de-abia în 2018, primind o condamnare de 5 ani pentru tentativă de atentat contra unei colectivități, conform legii privind prevenirea și combaterea terorismului. Imediat după ce au fost arestați preventiv, au avut loc în mod organizat, planificat,  numeroase si mari manifestații de stradă atât la Târgu-Secuiesc cât și în alte orașe din Covasna si Harghita prin care s-a cerut eliberarea lor. Mare parte din perioada 2015-2018, indivizii respectivi au fost liberi. 

Vine 1 Decembrie 2017. Asociația Calea Neamului anunță cu o lună înainte mobilizarea maximă a românilor din tară pentru participarea la Ziua Națională la Târgu Secuiesc. Am strâns prin efortul oamenilor din zeci de orașe si sate, peste 1000 de steaguri tricolore, exclusiv pentru Târgu-Secuiesc. Participarea la manifestări a fost de 1500 de români, jumătate fiind din afara jud. Covasna. Pentru ca marșul nostru să poată avea loc prin centrul orașului, s-a depus un efort colosal, mai ales pentru a contracara ampla campanie de dezinformare și manipulare, venită din diferite direcții, menită să stopeze prezența noastră de 1 Decembrie la Târgu-Secuiesc.
 
Se știe despre ce vorbesc. Amintesc doar, că pe la Prefectură am făcut vreo trei, patru drumuri iar în sedințele de la Primăria Târgu-Secuiesc am stat în total vreo 9 ore, dar astea sunt doar o cireașă de pe tort. În acele zile pregătitoare am fost atât de prins în tot ce a însemnat organizare, încât am plecat de două ori de la benzinărie fără să plătesc benzina la casierie, fiind cu mintea în altă parte. Am achitat bineînteles, întorcându-mă mai apoi la timp din drum, înainte de a-mi veni poliția acasă...vă spun asta doar pentru a întelege anumite lucruri, atât cât sunt ele de înțeles. 

În fine, vine 1 Decembrie 2017 și autocare din întreaga țară sosesc la Târgu-Secuiesc, vestitele autocare pe care dezinformarea le anunța că ,,vin cu moldoveni beți ce vor face prăpăd prin oraș” și care trebuie oprite de forțele de ordine să intre în localitate. Din ele însă au coborât românii noștri falnici, îmbrăcați în costume naționale, cu icoane în mâini, având credința ordodoxă atât de puternic întipărită în suflet. Românii noștri ce au vrut a fi dați la o parte! A fost cea mai mare manifestație de Ziua Națională care a avut loc în istorie la Târgu-Secuiesc. În rest, înafara celor care au participat,  întreg orașul  a fost pustiu. Ai fi zis că suntem într-o localitate complet părăsită de tot ce este viu, de-a dreapta și de-a stânga noastră bătea vântu-n gol. În centru, Piața Gabor Aron, un singur om ne-a ”întâmpinat”. Acel om a fost mai întâi la balconul casei lui cu aparatul de filmat, apoi a coborât în stradă, cu aceesi cameră foto-video, la doar câtiva metri de noi. Era Beke Istvan, cel care a vrut să ne arunce în aer în urmă cu doi ani. Era Beke Istvan, liber și cu un rânjet sarcastic, sfidător, pe figură. M-am uitat la el ca prin sticlă iar un țăran din Zăbala a avut un moment, dar s-a abținut. Mare putere a avut zăbăleanul, cioban falnic, puternic ca un urs. 

Acum, mă întreb, pentru ce l-ar elibera o instanță pe acest Istvan Beke, care nu a regretat măcar nicio clipă fapta lui, ba mai mult, la doar doi ani după aceea, ne-a sfidat cu rânjetul lui pe toți cei care din nou, am fost la Tâtgu Secuiesc ? Individul acesta a atentat la modul cel mai concret la viața noastră. Cum poate o instanță să-l elibereze înainte de termen, termen care este oricum hilar de scurt? Dacă Istvan făcea în SUA ce a făcut în România, îl apucau bătrânețile în pușcărie. Nu sunt răzbunător, nu este vorba de asta, dar acea expresie de pe fața lui, prin care a dovedit că nu regretă absolut nimic, spune multe!

Cred că anul acesta ne vom întâlni din nou, cu respectivul la Târgu-Secuiesc de 1 Decembrie, la anul poate si de 15 martie.  Mergem pe drumul nostru, împotriva tuturor, fără niciun pas înapoi, cu Dumnezeu înainte pentru Biruința Neamului Românesc!

Priviți fotografiile din 2015 și veți înțelege mai bine toate aceste lucruri. Contul meu de atunci, Mihai Tîrnoveanu, a fost de mult timp șters, cu acest nume există doar pagina, făcută mult mai târziu. Miile de distribuiri ale primei postari a campaniei de atunci pentru steagurile tricolore au dispărut odată cu acel cont. Mesagerul de Covasna, Ziariști on line au relatat mai apoi împreună cu alte site -uri despre demersul nostru. Eu imi aduc aminte ca primul anunț pentru strângerea celor 1000 de steaguri l-am făcut pe 1 octombrie. Am găsit o singură mărturie pe net despre acea primă postare care este înaintea ședinței celulei HVIM din 10 octombrie. 

,,Un român din Voinești" a avut inspirația să preia cu copy paste anunțul meu, într-o postare aparte, ce datează din 7 octombrie, vedeti în comentarii. Dacă cineva are vreun articol care surprinde chiar prima mea postare, care cred ca a fost făcută pe 1 octombrie, este rugat să o semnaleze!  

Doamne ajută oameni buni!