ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Parchetul de pe lângă Judecătoria Miercurea-Ciuc a deschis la plângerea extremiștilor antiromâni din UDMR un dosar penal pentru "distrugere și profanare de morminte" după ce organizațiile Calea Neamului și Frăția Ortodoxă au amplasat 150 de cruci de lemn la căpătâiul eroilor români din cimitirul de la Valea Uzului, pe 8 iulie, scrie ziarul maghiar Krónika, citat cu satisfacție de G4Media

"Procurorii au inițiat procedurile în acest caz în baza procesului-verbal de constatare întocmit de poliție și jandarmerie cu privire la acțiunea familiei Mihai Tîrnoveanu a doua zi după incursiunea în cimitir", scrie site-ul extremist antiromân, caz în care putem constata că "familia Mihai Tîrnoveanu" a fost destul de numeroasă, de câteva sute de români, dacă urmărim imaginile de la fața locului.

În același timp, municipalitatea UDMR din Sânmartin a depus o plângere penală la poliție, în calitate de proprietar al zonei care îi aparține din punct de vedere administrativ, din cauza "profanării cimitirului". Amintim că formațiunea etnică UDMR a fost exclusă de la guvernare pentru a nu se mai permite sifonarea unor informații de stat către Ungaria, respectiv Rusia, potrivit experților în informații români și americani consultați de ActiveNews.

Pe 8 iulie, susținătorii organizațiilor românești Calea Neamului și Frăția Ortodoxă au amplasat 150 de cruci de lemn în cimitirul de la Valea Uzului pentru a înlocui crucile de beton care au fost demolate samavolnic pe 29 iunie.