ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mihai Târnoveanu, președintele Asociației „Calea Neamului”, anunțase încă de sâmbătă, 20 Martie 2021, că va merge la biserică în noaptea de Înviere, îndemnându-i pe toți creștinii să facă la fel. El a vorbit în numele libertății religioase la mitingul Stării de Libertate, unde mii de români au manifestat împotriva restricțiilor:

„Frați români, mitingul din 7 martie (2021, de la București - n.r.) a speriat foarte multă lume și, de aceea, imediat după, a început mașinăria infernală de manipulare, de dezbinare și de minciună, cu speranța că noi, astăzi, nu vom fi mulți aici. Dar suntem prezenți aici și foarte mulți, din păcate dintre ai noștri, m-au întrebat pentru ce ne-am adunat noi astăzi aici, pentru ce protestăm - făcându-se că nu știu. Haideți să le spunem pentru ce! Protestăm împotriva tuturor restricțiilor impuse de pandemia Covid, împotriva restricțiilor care ne ucid viața economică, culturală, socială și religioasă! Protestăm împotriva legii vaccinării obligatorii, care se află în Parlament și care poate ajunge oricând la dezbatere și vot. Nu vrem obligativitate! Și vă mai spun pentru ce ne-am adunat noi astăzi aici: pentru ca de Sfintele Sărbători ale Paștilor, ușile bisericilor să fie deschise, pentru ca românii să poată merge liberi la biserică să ia Sfânta Lumină fără să-i oprească Miliția pe stradă!”, a transmis Mihai Târnoveanu, sâmbătă, la al doilea miting anti-restricții al Stării de Libertate din luna martie. 

Posibilitatea interzicerii sau și numai a restricționării parțiale a sărbătorilor religioase din acest an va fi întâmpinată cu o rezistență îndârjită din partea societății civile a creștinilor, dar și din partea liderilor de opinie luați separat, cum am mai văzut și din alte declarații. Nimeni nu își dorește repetarea scenariului din 2020, cu lacătele pe poarta bisericilor și cu intonarea în balcon a imnului „Hristos a înviat” de către creștini care ascultau slujba celei mai importante sărbători din an la radio, TV sau smartphone.

Declarațiile factorilor de decizie și ale politicienilor date azi, 25 martie, atât la consultarea avută de SGG cu reprezentanții cultelor religioase, cât și la conferința de presă de seară, deși dau speranțe că sărbătorile pascale vor fi respectate în acest an, sunt însoțite de înăsprirea restricțiilor și de anunțuri privind carantinarea mai multor orașe mari. În acest caz, e de așteptat ca, în ultimul moment, restricțiile să bată declarațiile binevoitoare, lucru pe care membrii societății civile  creștine și simplii credincioși nu sunt dispuși să-l mai accepte.