ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Colegiul director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a decis în ședința de miercuri să îl sancționeze cu avertisment pe fostul premier Mihai Tudose pentru afirmația acestuia legată de autonomia secuilor, potrivit Agerpres.
 
„Afirmația domnului Mihai Tudose, conform căreia 'dacă steagul acela (secuiesc) flutură în vânt, toți cei responsabili de acolo flutură și ei lângă steag', reprezintă discriminare și încalcă dreptul la demnitate, conform art. 2, alin. 1 și art. 15 din OG nr. 137/2000, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Colegiul director a aplicat sancțiunea avertismentului contravențional, având în vedere faptul că domnul Mihai Tudose și-a cerut scuze public pentru aceste afirmații", se arată într-un comunicat al CNCD.

Hotărârea a fost adoptată cu unanimitatea voturilor celor prezenți (șase).

Colegiul director al CNCD le recomandă formatorilor de opinie, inclusiv clasei politice, să se abțină de la utilizarea unui limbaj neadecvat, de natură să genereze discriminare.

Potrivit comunicatului, hotărârea motivată va fi comunicată părților, în termen legal, și este supusă căii de atac la instanța de contencios administrativ.

Pe 10 ianuarie, la Realitatea TV, fostul șef al Guvernului a afirmat că nu poate fi vorba despre autonomie pentru secui, comentând faptul că UDMR, PCM și PPMT au cerut într-o rezoluție comună, semnată la Cluj, autonomia teritorială a ținutului secuiesc, precum și un statut special pentru regiunea Partium.

„Fără a minimaliza sau ignora subiectul, părerea mea este că anul acesta va fi unul al încercărilor de a băga bățul prin gard, noi să sărim la ei, ei la noi, și anul ăsta să devină unul al certurilor, în loc să fie al unirii. Nu sunt trei mari partide, e drept că nu trebuie ignorați, dar eu vă spun foarte simplu: am transmis că, dacă steagul secuiesc va flutura în vânt, toți cei responsabili de acolo vor flutura lângă steag. Nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui. Cât timp cântau ei acolo, la ei în curte, e una, dar din punct de vedere legal lucrurile sunt foarte clare”, declara atunci Tudose.