Colegiul director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a decis în ședința de miercuri să îl sancționeze cu avertisment pe fostul premier Mihai Tudose pentru afirmația acestuia legată de autonomia secuilor, potrivit Agerpres.
 
„Afirmația domnului Mihai Tudose, conform căreia 'dacă steagul acela (secuiesc) flutură în vânt, toți cei responsabili de acolo flutură și ei lângă steag', reprezintă discriminare și încalcă dreptul la demnitate, conform art. 2, alin. 1 și art. 15 din OG nr. 137/2000, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Colegiul director a aplicat sancțiunea avertismentului contravențional, având în vedere faptul că domnul Mihai Tudose și-a cerut scuze public pentru aceste afirmații", se arată într-un comunicat al CNCD.

Hotărârea a fost adoptată cu unanimitatea voturilor celor prezenți (șase).

Colegiul director al CNCD le recomandă formatorilor de opinie, inclusiv clasei politice, să se abțină de la utilizarea unui limbaj neadecvat, de natură să genereze discriminare.

Potrivit comunicatului, hotărârea motivată va fi comunicată părților, în termen legal, și este supusă căii de atac la instanța de contencios administrativ.

Pe 10 ianuarie, la Realitatea TV, fostul șef al Guvernului a afirmat că nu poate fi vorba despre autonomie pentru secui, comentând faptul că UDMR, PCM și PPMT au cerut într-o rezoluție comună, semnată la Cluj, autonomia teritorială a ținutului secuiesc, precum și un statut special pentru regiunea Partium.

„Fără a minimaliza sau ignora subiectul, părerea mea este că anul acesta va fi unul al încercărilor de a băga bățul prin gard, noi să sărim la ei, ei la noi, și anul ăsta să devină unul al certurilor, în loc să fie al unirii. Nu sunt trei mari partide, e drept că nu trebuie ignorați, dar eu vă spun foarte simplu: am transmis că, dacă steagul secuiesc va flutura în vânt, toți cei responsabili de acolo vor flutura lângă steag. Nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui. Cât timp cântau ei acolo, la ei în curte, e una, dar din punct de vedere legal lucrurile sunt foarte clare”, declara atunci Tudose.Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews