ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Chiar în ziua în care s-au împlinit 421 de ani de la uciderea mișelească a lui Mihai Viteazul, marți, 9 august, rectorul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) „George Emil Palade” din Târgu Mureș, profesor doctor Leonard Azamfirei, a anunțat că în timpul lucrărilor de reabilitare a clădirii centrale a universității au fost descoperite mai multe picturi de o valoare inestimabilă, una reprezentându-l chiar pe domnitorul Mihai Viteazul în mărime naturală, scrie Glasul Cetății.

Citiți și Mihai Viteazul descris la 1601 drept Ahile al Carpaților. În viitorul apropiat: Sfântul Mihai Viteazul Întregitorul (15 ianuarie 1558 - 9 August 1601)

"Clădirea centrală a Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) "George Emil Palade" din Târgu Mureș face obiectul unei reabilitări consistente care se va încheia în toamna acestui an. Sala festivă a universității a furnizat zilele trecute o surpriză de proporții. În cursul lucrărilor de renovare, sub actuala zugrăveală s-au descoperit, acoperite fiind de vopseaua actuală, o serie de picturi de o valoare inestimabilă: domnitorul Mihai Viteazul în mărime naturală, stemele Regatului României din perioada 1881-1922 precum și o serie de decorațiuni specifice care acoperă atât pereții cât și tavanul sălii', a scris rectorul Azamfirei, pe Facebook.

„Ca urmare a acestei descoperiri, a subliniat rectorul UMFST Târgu Mureș, clădirea, care are statut de monument istoric, va fi evaluată de experții în domeniul protejării monumentelor istorice, iar Sala festivă va fi renovată în așa fel încât să fie adusă la forma în care aceasta era în perioada 1920-1940, când clădirea universității adăpostea Liceul Militar Mihai Viteazul.”, mai scrie rectorul elucidând cine a acoperit chipul Întregitorului și stemele României: ocupanții unguri, în urma Diktatului de la Viena.

"Universitatea are în propria arhivă o fotografie a Sălii festive din perioada interbelică, când acolo funcționa capela liceului, a cărei detalii se suprapun perfect cu imaginile recent descoperite, document care va sta la baza proiectului de reabilitare (...) Astăzi, 9 august, se împlinesc 421 de ani de la moartea lui Mihai Viteazul (1558-1601)", mai menționează rectorul, potrivit sursei citate și postării sale. Mai multe foto mai jos: