ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


REPUBLICARE IN MEMORIAM MIHĂILĂ COFAR la 33 de ani de la mutilarea lui cu ISTORIA ACELOR ZILE

Articol publicat inițial la data când eroul român a trecut la Domnul, pe 4 decembrie 2020

Președintele Asociației Calea Neamului, Mihai Tîrnoveanu, care îl ajuta în ultima perioadă pe Mihailă Cofar, eroul uitat, mutilat pe viață de unguri la Târgu Mureș, în 1990, a transmis în această dimineață vestea tristă că țăranul român din Ibănești, în vârstă de 73 de ani, a plecat la Domnul în cursul zilei de ieri. Fără îndoială că afecțiunile cu care s-a chinuit în ultimii 30 de ani în urma atacului sălbatic din 20 martie 1990 i-au grăbit sfârșitul.

Mihai Tîrnoveanu: „Dumnezeu să-l odihnească pe Mihăilă Cofar, eroul român din martie 1990 de la Târgu Mureș!

A plecat la Ceruri ieri. Înmormântarea va avea loc sâmbătă la Ibanesti, jud. Mureș, aproximativ la ora 11,30.
Sunt prea mâhnit acum să scriu mai multe despre Țaranul din Ibanesti care în martie 1990 a venit la Târgu Mureș să-i apere pe români, prea supărat din multe motive, dar voi reveni.
 
În ultima perioadă Evenimentul Zilei și ActiveNews au făcut dezvăluiri cutremurătoare despre soarta eroului. Grai Strabun si Calea Neamului l-au ajutat cat au putut în ultima parte a vieții, dintr-un sentiment de adâncă recunoștință.
 
Ne pleacă Eroii, rămânem noi, pentru a ne strădui să pășim pe urmele lor...Cerul plânge."
 
Redăm aici o ultimă filmare de acasă de la martirul din Ibănești, realizată de prietenii Asociației Calea Neamului la sfârșitul lunii octombrie, înainte de Ziua Armatei, și în continuare dezvăluirile cu documente în exclusivitate despre crimele din martie 1990, semnalate de Mihai Tîrnoveanu. Dumnezeu să-l odihnească în pace pe martirul de la Ibănești!
 
 
ANCHETA HELL ENERGY
 
În România creștină și-a făcut loc nestingherită imaginea violentă a unei mărci aflată pe rafturile magazinelor alimentare, imagine de ambalaj care a scăpat probabil, până acum, protecției consumatorilor din România. De ce?, nu știm.

Este vorba de ambalajul băuturii energizante HELL, disponibilă în mai multe sortimente în majoritatea magazinelor alimentare și a barurilor și restaurantelor din România, ambalaj care reprezintă figura unui diavol jubilând sarcastic.

Această imagine dezagreabilă pentru ochiul privitorului român, majoritar creștin, dar mai ales al copilului lipsit de protecție, este ventilată în spoturi video, online și pe TV, pe bannere și alte suporturi publicitare, uneori chiar uriașe, întinse în orașe din România, în mașini automate pentru băuturi și frigidere inscipționate din spații publice și alimentare cât și pe automobilele firmei respective care circulă pe domeniul public.

Conform opiniei mai multor părinți care ne-au scris la redacție zilele trecute, această imagine, ofensatoare pentru creștinii din România, atacă fără putință de apărare mentalul în curs de formare al copilului, încălcând drepturile acestuia de protecție vizuală în fața unor imagini violente și disturbante.

Părinții care ne-au scris la ActiveNews au dorit să sesizăm și noi pe această cale declanșarea procedurilor firești de reclamare la autoritățile în drept a acestui abuz și de stopare a acestei prezentări și reclame agresive anti-umane care afectează grav, în primul rând, minorii din România.
 
Coincidența face ca această sesizare să ne vină cu puțin timp înainte ca Mihailă Cofar să treacă la Domnul.
 
Firma Hell Energy, care face milioane de euro în România, îi aparține în acte chiar ungurului care l-a atacat bestial pe țăranul român Mihăilă Cofar, pe 20 martie 1990. Condamnat în România pentru tentativă de omor deosebit de grav, Ernő Barabás a fost făcut scăpat de Ungaria până când s-a prescris fapta. Astăzi, milionarul Barabás, care nu a răspuns nici o clipă pentru faptele sale, zburdă liber pe pământ românesc, învârtind milioanele de euro cu lopata chiar la Târgu Mureș, în timp ce românii îi beau băutura cu un nume atât de apetisant: IAD!
 
Redau aici Ancheta pe care am realizat-o pentru EVZ despre Cazul HELL și replica de amenințare voalată primită de la compania ungurească:
 
 
Conducerea Hell - Avalon, ministrul Economiei Ungariei, Mihály Varga și fostul primar Fidesz din Miskolc, Kriza Ákos. Foto: Minap.hu
 

Soția lui Mihăilă Cofar: Am fost uitați, cu 500 de lei pensie de handicap

Fost urmărit internațional pentru tentativă de omor deosebit de grav, Erno Barabas, atacatorul lui Mihăilă Cofar de la Târgu Mureș, din 20 martie 1990, și-a ascuns cu mare grijă trecutul în Ungaria, care l-a protejat oficial, în ciuda condamnării sale la 9 de închisoare cu executare de către Justiția Română. Ajuns azi pe locul 26 în TOP 50 de milionari unguri, Ernest "Erno" Barabas este proprietarului mărcii cu un nume definitoriu: HELL Energy Drink.Compania de băuturi enregizante face milioane de euro și în România, unde își are sediul chiar lângă Aeroportul Internațional Transilvania din Târgu Mureș, la Vidrasău. În timp ce familia Barabas se da cu un Rolls aurit, un Mercedes AMG, un Lamborghini și un Ferrari la Târgu Mureș și Miskolc, reședința miliardarului în forinți, victima lui, mutilată și semi-paralizată, trăiește în total cu 1200 de lei la Ibănești.Am stat de vorbă cu soția lui Mihăilă Cofar pentru că bătrânul de 72 de ani nu putea vorbi; îi era rău. Aceasta ne-a mărturisit că Erno Barabas nu a venit niciodată să-și ceară scuze pentru răul ireparabil făcut și, totodată,a mulțumit Evenimentului Zilei pentru că nu l-am uitat pe soțul ei, Mihăilă Cofar, așa cum au făcut autoritățile statului, care le-au mai și tăiat recent un ajutor financiar. Am atașat acestei conversații și filmarea brută, needitată, a scenei de groază filmate de jurnalistului irlandez la Târgu Mureș, în urmă cu 30 de ani, care a făcut înconjurul lumii cu sensul schimbat, prezentându-l pe Cofar drept un maghiar victimă a unui "pogrom" românesc. În înregistrarea de mai jos se poate auzi însă foarte clar vocea traducătoarei indicând spre hoarda atacatoare și afirmând "These are Hungarians. Aștia sunt unguri". Cine a lansat și întreține și azi minciuna?

DOCUMENT EXCLUSIV:

 

 

VIDEO CU ATROCITĂȚILE ȘI ATACAREA LUI MIHĂILĂ COFAR ÎN 1990:

 DOCUMENT EXCLUSIV:

 


 

Poziția oficială a HELL Energy confirmă că patronul companiei, Ernő Barabás, este călăul lui Mihăilă Cofar, românul linșat în 20 martie 1990 la Târgu Mureș

În urma dezvăluirilor noastre cu privire la identitatea omului crud care l-a atacat sângeros pe românul Mihăilă Cofar în 20 martie 1990 la Târgu Mureș, mutilându-l pe viață, identificat de noi cu sprijinul presei maghiare în persoana lui Ernő Barabás din localitatea Miskolc, miliardarul nr. 26 din TOP 50 bogătași ai Ungariei și patron al firmei HELL Energy Drink, filiala din România a firmei de băuturi în cauză ne-a remis o poziție oficială pe care o redăm în ziar, deontologic, în virtutea Dreptului la replică.

Departe de a lămuri opinia publică românească de ce a fugit de Justiția Română timp de 15 ani în Ungaria, unde a fost protejat de statul ungar în ciuda cererilor de extrădare formulate de autoritățile române și a unui mandat de arestare european, Ernő Barabás, condamnat penal la 10 ani de închisoare cu executare pentru tentativă de omor - cea mai gravă infracțiune contra vieții - ne ține lecții de... discriminare. Reamintim că în privința acestui caz revoltător, revista Historia scria:

Ungaria îi protejează pe criminalii din Martie 1990 din Târgu-Mureș

Unul dintre agresorii lui Mihailă Cofar în timpul evenimentelor tragice din martie 1990 din Târgu-Mureș, Ernő Barabás, a fugit în Ungaria în 1992, a doua zi după pronunțarea sentinței, a cerut azil politic și a dobândit cetățenia maghiară în scurt timp. Deși a fost condamnat încă din 1992 la 10 ani închisoare, abia în februarie 2007 a fost emis un mandat internațional de arestare, pe care Ungaria a refuzat să îl pună în aplicare, invocând prescrierea faptelor potrivit legislației din Ungaria și faptul că acesta era cetățean ungar. După prescrierea executării pedepsei de către Tribunalul Mureș în toamna anului 2007, Ernő Barabás a venit ostentativ în România. (…) Ungaria își bate joc de partenerii săi externi și încurajează ungurii să săvârșească crime, evaziune și corupție în țările vecine”.

Ce a făcut în Ungaria și România în această perioadă puteți afla din articolele noastre de mai jos.

În ceea ce privește discriminarea invocată drept găselniță avocățească ratată de Ernő Barabás și angajații săi, dovada de cât de departe de realitate este această stratagemă absurdă din spectrul îngust al sulei și prefecturii este faptul că articolele nostre sunt realizate cu sprijinul unui coleg maghiar din presa de investigații ungară iar majoritatea surselor folosite ca documentare, de la revista Forbes, filiala din Budapesta, la Kronikaonline sau Atlaszo.hu, un redutabilportal independent membru al RețeleiGlobalede Jurnalism de Investigații, sunt... ungurești, motivul pentru care le-am folosit și citat fiind, evident, că sunt apreciate calitativ în mod deosebit.

Nu vom califica producția trimisă de Image PR în numele HELL-ului ca fiind scrisă cu „rea intenție, rea credință și absurditate”,ci vom mulțumi că prin emiterea acestei poziții, în care, prin nici un rând sau măcar cuvânt al ei nu se contestă fondul dezvăluirilor nostre, practic am înregistrat performanța de a primi o confirmare oficială a faptului că HELL Energy și angajații săi, fără deosebire de sex, origini sau nerușinare, sunt conduși de atacatorul bestial al lui Mihăilă Cofar, condamnat penal în România, care acum zburdă fără discriminare în Bentley-uri și AMG-uri pe șoselele românești și ungurești după ce i s-a prescris executarea pedepsei cu executare pentru tentativă de omor. Ce părere are familia Cofar despre faptul că deși filiala din România a firmei HELL se află la câteva zeci de kilometri de satul Ibănești, Ernő Barabás nu a venit niciodată să-și ceară iertare de la victima lui puteți afla din înregistrarea audio/video difuzată mai sus.

Victor Roncea

Călắu1 sm [At: M. COSTIN, ap. LET. I, 231 / V: (înv) caló / Pl: ~ắi / E: rrm kalo „negru”] 1 Bărbat însărcinat cu executarea osândiților la moarte Si: hoher, gâde. 2 (Pex) Om crud, sângeros, care supune pe cineva la chinuri Si: tiran, ucigaș. (Sursă: Micul dicționar academic, ediția a II-a, Academia Română, Institutul de Lingvistică, Editura Univers Enciclopedic, 2010 )

COMUNICAT DE LA HELL:

Către: domnul Victor Roncea, Publicist evz.ro

Dată: 23 aprlilie 2020

Subiect: poziție oficială cu privire la materialele de presă publicate în 22 și 23 aprilie pe evz.ro

Stimate domnule Roncea,

Noi, proprietarii, conducerea și angajații companiei HELL ENERGY, credem în puterea solidarității și respingem toate formele de discriminare din momentul înființării firmei până în prezent.

În legătură cu articolele scrise și publicate de curând, cu rea intenție, rea credință și absurditate, ținem să precizăm că noi, HELL ENERGY, condamnăm profund toate formele de discriminare etnică, religioasă, rasială și alte discriminări asemănătoare.

Atitudinea noastră față de colegi este determinată exclusiv de efortul de muncă depus și onestitatea comportamentului uman, lucru demonstrat și de faptul că brandul este prezent în aproximativ 50 de țări, iar colegii noștri sunt membri activi și apreciați ai colectivelor locale.

Respingem și protestăm împotriva oricărei tentative de divizare a societății și influențare a opiniei publice și ne asumăm dreptul de a răspunde prin mijloace legale.

În procesul de selecție a angajaților HELL ENERGY din România, niciodată nu s-a pus problema naționalității. Cel mai bun exemplu pentru a demonstra acest lucru este chiar în persoana Directorului General, Micșunica Pelaghie. Aceasta se află în fruntea societății, unde colegii, maghiari și români deopotrivă, colaborează într-o bună armonie.

HELL ENERGY nu este doar o societate, ci și o comunitate de valori, în care nu este loc pentru niciun fel de discriminare, iar colegii noștri sunt evaluați exclusiv pe bază de performanță, indiferent de culoarea pielii sau de origine.

Cu respect,

Echipa HELL ENERGY

Milionarul Iadului. Ernő Barabás, agresorul lui Mihailă Cofar în 1990, este stăpânul imperiului Hell Energy

 

De când am văzut pe piață băutura energizantă cu numele de Hell și chipul diavolului multiplicat în milioane de exemplare m-am întrebat ce minte bolnavă, ieșită din hăurile întunecate ale iadului, poate să conceapă o asemenea imagine de produs, introdusă cu nesimțire și agresivitate în spațiul nostru public și acceptată cu nonșalanță de Protecția Consumatorilor și cu prea multă toleranță de noi. Nu am fost departe de realitate. Dacă mă învredniceam să caut aș fi aflat un adevăr tulburător, cred, pentru orice român. A trebuit să mi-l releve însă redudabilul om de presăDorin Chioțea, prin mărturisirea unei experiențe profesionale și personale care, la final, l-a șocat și pe el, în ciuda capacităților sale de jurnalist tăbăcit. O redau integral pentru a intra pe firul poveștii abracadabrante:

O întâmplare scurt-circuitătoare

Cu 30 de ani în urmă eram martor mut la cel mai grav conflict interetnic de pe aceste meleaguri: bătălia româno-maghiară de la Târgu Mureș. Doar investigatorul Victor Roncea insistă zilele astea asupra subiectului cu detalii extraordinare (în Evenimentul Istoric). Un documentar uluitor, "Martie Negru", a produs cândva pentru TVR si Cristina Țilică (reporter - Marian Voicu); poate fi găsit pe youtube. Cinci oameni au murit atunci - 2 români și 3 maghiari -, aproape 300 au fost răniți, regretatul scriitor Suto Andras și-a pierdut un ochi, iar Mihai Cofar, 72, un om obișnuit din Ibănești, a fost nenorocit pe viață. Mutilat și paralizat, acesta a fost considerat maghiar de presa internațională îngrozită de atrocități. Imaginile cu el bătut până aproape de moarte de câțiva semeni ar trebui blurate după standardele tv de azi. Între etnicii maghiari care au făcut această grozăvie au fost detectați doi. Unul dintre ei, Pal Cseresznyes, a fost condamnat la ani grei de închisoare si grațiat apoi la cererea UDMR de Emil Constantinescu. Înainte de a semna decretul, președintele l-a sunat pe dl Cofar să-i ceară acordul. Acesta i-a spus că și-a iertat călăul. Celalalt agresor, Ernest "Erno" Barabas, a primit în 1992 zece ani de temniță și a fugit imediat in Ungaria, care a refuzat sistematic orice extradare. N-a mai revenit deloc în România.

De aici vă povestesc o experiență personală copleșitoare: Anul trecut, prin aprilie, am ajuns la Miskolc, Ungaria, pentru două zile. Am vizitat o uzină de cutii de aluminiu (doze pentru sucuri) și fabrica de energizante Hell, marele rival mondial al RedBull. Investiții de peste 200 de milioane de euro.Combinateultramoderne, perfect organizate, a fost o documentare nemaipomenită. Hell, care domină deja multe piețe în lume, îl are pe celebrul actor american Bruce Willis drept imagine de brand. În tot acest periplu ni se spunea că familia care deține această mega-afacere e una dintre cele mai bogate din Europa; fară să ni se dea nume! Am aflat doar că ar fi vorba despre doi frați originari din Târgu-Mureș, care au venit in Ungaria cu tatăl lor în urmă cu aproape 30 de ani. M-am uitat pe net și cu greu am găsit numele de Barabas. Asta am facut în singura noapte petrecută la Miskolc, într-un resort de vis, perla unei zone deluroase bogată în ape minerale. Simțeam că mă zgârie ceva pe retină, dar nu știam de unde să iau personajul.

La final, cand am coborat la subsol sa intru în microbuzul care ne ducea la aeroport spre Budapesta, la 2 m de mine era parcat un Mercedes AMG d-ăla de 200.000 euro. La volan se afla un bătrânel blajin, în dreapta era soția lui. M-a auzit că vorbeam romanește cu colegii de călătorie. Avea geamul lăsat, numerele de înmatriculare erau locale. Ne-am privit, a venit la mine să-mi strângă mâna și m-a întrebat cu un sublim accent ardelenesc: cum v-ați simțit aici? I-am spus: OK, dar cine sunteți, patronul? Da, zice. Eu am facut toate astea.

Mă numesc Erno Barabas!”

 

Îi mulțumesc imediat pentru pont lui Dorin Chioțea și rămân pe gânduri. Putea fi adevărat? Să fie chiar acel Erno Barabas? La urma urmei sunt atâția urmași ai lui Baraba în Ungaria! Dacă este doar un bătrânel blajin, cu adevărat, care a reușit fără nici un sprijin al sistemului de stat unguresc să devină milionar în euro?

Hoardele care au dezlănțuit Iadul

Probabil orice român care-și cunoaște cât de cât istoria ultimilor 30 de ani are în minte imaginile de iad de la Târgu Mureș, din 20 martie 1990, când o hoardă de indivizi înarmați cu bâte atacă sălbatic un om căzut, întins pe caldarâm, transformat într-un sac de carne macră prelins pe asfalt. Din mijlocul hoardei se detașează două bestii, care lovesc demențial omul care zace într-o baltă de sânge, în mod repetat, în abdomen și în cap. Televiziunile internaționale titrează în șnur sub imaginile transmise sacadat: „maghiar ucis într-un pogrom organizat de români în inima Transilvaniei”.Pe lângă lovitura organizată pe teren, cu ținta Transilvania, cea mediatică primită de România este ireparabilă. Cuvântul-cheie „pogrom” fusese deja introdus în scenariu de Elod Kincses, membru al UDMR și al CPUN-ului Târgu Mureș - consiliat la acea vreme de Smaranda Enache, membră a GDS și a Ligii Pro Europa - care îndemnase maghiarii în aceeași zi să înceapă „pregătirile de apărare”. Rezultatul: între cei 16.000 de unguri care ocupau centrul orașului gata să se apere de pogromul celor 4000 de români aflați pe străzi, în echipavenităde la Întreprindereade MașiniTextileIMATEX,se află și Erno Barabas. Când vede clopul ardelenesc de lângă trupul în nemișcare de pe asfalt nu mai are nici o reținere în a-și imprima ura direct în craniul însângerat al românului. O dată, de două ori, de trei ori. Împreună cu el, un al doilea maghiar izbește puternic cu piciorul corpul amorf al românului Mihailă Cofar, de 42 de ani. Pal Cseresznyes, tovarășul lui Erno Barabas de mari fapte de arme maghiare, avea să declare în 2013, fără nici o urmă de remușcare, într-o emisiune de la Antena 3, că pentru maltratarea victimei căzute la pământ trebuia să primească „doar o amendă, să zicem salariul pe două luni, nu închisoare”.

Semi-paralizat, Mihailă Cofar trăiește cu 1200 de lei pe lună

Mihailă Cofar a fost internat cu diagnosticul de plagă penetrantă lobo-abdominală, ruptură a osului temporal drept printr-o bucată care a pătruns în creier și o vătămare la nivelul lobului temporal drept, traumatism cranio-facial grav și șoc traumatic. După primele măsuri de îngrijire de la Târgu-Mureș a fost transportat la București, unde a fost spitalizat pentru opt luni, fără a se putea reface. A fost apoi operat în Germania, la Koln. A rămas semi-paralizat pe viață. Are trei copii, dintre care cel mai mic, Mihai, avea atunci doar trei ani. Șansele de a-i ajuta din postura de handicapat locomotor sunt drastic micșorate. În prezent are 72 de ani și trăiește la Ibănești cu 1200 de lei pe lună, 700 de lei pensia de boală și 500 de lei cea de muncă. Din păcate, nu are nici un alt ajutor financiar.


Am stat de vorbă cu anchetatori ai faptelor din 1990. Mi-au povestit că au avut loc efectiv mii de audieri și confruntări, până când polițiștii și procurorii au depistat și au putut proba cu certitudine, bazați și pe imaginilor filmate, cine sunt agresorii principali ai lui Mihailă Cofar: Ernő Barabásși Pál Cseresznyés. Elod Kincses, UDMR-istul care animase mulțimile, deja fugise în Ungaria, fiind urmat apoi de Erno Barabas, care primește statut de refugiat și cetățenie ungară, locuință și, apoi, la scurt timp, și slujbă. Pal Cseresznyes este arestat. În urma procesului ambii sunt condamnați la închisoare cu executare de 10 ani, pentru tentativă de omor. Pal Cseresznyes este apărat de fruntașul UDMR Gyorgy Frunda care, în urma presiunile lobbyului maghiar internațional și a trocurilor murdare din timpul guvernării CDR, reușește grațierea lui de către președintele Emil Constantinescu. Este declarat martir de UDMR și primește chiar și o decorație de "vitejie” din partea lui Marko Bela și a lui Kelemen Hunor, care îi acordă și stipendiidin „Fondul de Solidaritate al UDMR”. Organizațiaextremistă maghiară "Mișcarea Tinerilor din cele 64 de Comitate", interzisă în mai multe state ale lumii, îl numește președinte de onoare. A murit acum câțiva ani ca alcoolic.

Milionarul Iadului (II). Mister descifrat: Patronul Hell Energy, Ernő Barabás, este cel care l-a mutilat pe viață pe românul Mihailă Cofar în 20 Martie 1990

În ce-l privește pe Erno Barabas, acuzat și condamnat pentru tentativă de omor, acesta era apărat în instanță de fostul fugar Elod Kincses din CPUN Târgu Mureș, revenit în țară după ce UDMR-ul l-a asigurat că nu va fi acuzat și el în dosar, probabil sub imperiul trocurilor cu care ne-a obișnuit formațiunea maghiară în ultimii 30 de ani. 7 cereri de extrădare au emis autoritățile românești către Ungaria și un mandat de arestare european dat prin Interpol. În octombrie 2007, Curtea Metropolitană de la Budapesta a respins definitiv și unilateral ordinul de extrădare internațională a lui Ernő Barabás. În noiembrie același an, Tribunalul Mureșadmitecontestațiala executare formulatăde aparatorul lui Erno Barabas,constatăprescrisăexecutarea pedepsei de 10 ani închisoareși dispune anularea mandatele de executare și a celui european de arestare. Barabas e din nou liber să zburde prin România. Acum, în 2020, ar avea 71 de ani. Să fie bestia din 1990 bătrânelul care i-a strâns mâna lui Dorin Chioțea la Miskolc?

Începem să săpăm. Așa cum scrie și experimentatul jurnalist TVR, referiri pe internet aproape ioc. Găsim totuși, după o noapte de căutare în acea limbă imposibilă descrisă perfect de Eminescu în articolul magistral Ecuilibrul, câteva referiri sumare. În primul rând un articol din 2007 din Kronikaonline.ro, în care i se plânge de milă și se arată că - primul indiciu -, Erno Barabas stă din 1990 în Miskolc.

Hell-Barabas, pe locul 26 în Top 50 milionari ai Ungariei

Dacă Erno Barabas, cel urmărit timp de 15 ani de statul roman pentru tentativă de crimă este același cu Erno Barabas, milionarul din Miskolc, cum a reușit atâția ani să evite asocierea dintre el, firma Hell Energy și evenimentele de la Târgu-Mureș 1990? Nu chiar așa de simplu: cu bani, presiuni,agresivitate și conexiuni în sistem, după cum aveam să aflu de la un ziarist de investigații ungar, care a dorit să-și păstreze anonimatul. Patronul firmei Hell este cunoscut drept milionarul fără chip. Nu o să găsiți absolut nici o fotografie a lui sau a membrilor familiei lui în presa din Ungaria. Oriunde apare ceva silește publicațiile să le elimine, inclusiv de pe net. Nu mai departe de luna ianuarie a acestui an, Barabas a obligat prestigioasa revistă Forbes să-i elimine chiar și numele din lista de Top 50 milionari ai Ungariei, unde figura pe locul 26 cu o avere estimată la 48,5 miliarde forinți, undeva peste 143de milioane de euro. În urma unei decizi controversate a unei instanțe de judecată, revista Forbes a fost nevoită să retragă de la vânzare numărul din ianuarie și să-i elimine din versiunea online numele, în prezent fiind denumită numai compania – Hell Energy. Decizia aberantă a determinat o reacție fermă din partea Institutului Internațional de Presă (IPI), care a considerat că „se crează un precedent periculos pentru media de afaceri din Ungaria”, printr-o „interpretare absurdă a regulilor GDPR”. Editorii Forbes au contestat acțiunea în instanță.

Contrabandă cu zahăr și ajutoare de milioane de euro de la stat pentru afacerile lui Erno Barabas

Media ungară conspectată a remarcat că Hell Energy se bucură de un tratament preferențial din partea statului, care i-a acordat un ajutor nerambursabil de 7 miliarde forinți, respectiv 21 milioane de euro, pentru Afacerea Hell, un altul de 2.3 milioane euro pentru fabrica de doze și un altul de 2,1 milioane de euro pentru Avalon Park, resortul unde a fost cazat Dorin Chioțea.

Hell se laudă că s-a extins acum în 50 de țări și că este lider de piață în Ungaria, România și Azebaidjan și are filiale în Rusia, Cipru și Brazilia. Potrivit Céginfo.hu, Hell Energy este administrat de frații Zsolt Barabás și Erno Jr., ca director general, dar deținută de părinții lor, Erno Sr. și Irén Barabas. Cei doi frați au fost implicați și în afacerea SeptemberFest „cel mai mare festival al berii din Ungaria”. Familia este criticată de o parte din media locală pentru intenția de a construi un bloc turn de 22 de etaje în centrul orășelului. Într-un articolpe marginea acestei inițiative aflăm noi confirmări ale legăturilor cu România. „Maghiarii care s-au mutat din România predomină pozițiile cheie din Miskolc, iar elita Fidesz nu este ostilă familiei Barabás, având în vedere că primarul din Miskolc s-a mutat și el din România”, se scrie în articolul menționat. Este vorba de fostul primar, Ákos Kriza, din Oradea, absolvent al UMF Târgu Mureș, care a fost timp de nouă ani, până în 2019, primarul orașului Miskolcpe listele Fidesz și totodată un fan Jobbik.

"Familia Barabás s-a mutat din România în Miskolc în 1990, iar în august 2000 și-au fondat o companie implicată încontrabandă cu zahăr sub numele de B&B CSOKI”, scriepublicațiamaghiară citată. 30 de ofițeri vamali și 30 de civili sunt arestați în scandal și apoi condamnați. Long story short, Zsolt Barabas, care figura ca administrator, este condamnat în prima instanță la trei ani închisoare pentru fraudă, dare de mită și corupere a unui oficial vamal de 74 de ori, moment care îl surprinde în Noua Zeelandă, unde se refugiază pentru doi ani. La apel, instanța îi micșorează însă pedeapsa la doi ani și apoi chiar i-o suspendă, cu o perioadă de probațiune de cinci ani.

Familia Barabas este pasionată de mașini, mai scrie presa ungară. Brarabasii dețin, între altele, un Ferrari înmatriculat în România, mai multe pick-up-uri americane, un Lamborghini, un Mercedes AMG și două Bentley-uri iar recent și-au luat și un Rolls-Royce Cullinan aurit, arată Atlaszo.hu, un portal independent din Rețeaua Globală de Jurnalism de Investigații.

Un ziar local a dezvăluit adevărul. Lista fugarilor protejați de Ungaria

În urma învârtelilor juniorilor Barabas cu fostul primar pentru a primi o sponsorizare din partea orașului pentru organizarea SeptemberFest-ului, primim și confirmarea suspiciunilor noastre solide: „Familia Barabás a fugit în Ungaria din România în anii '90, după ce tatăl lor, Ernő Barabás, a fost condamnat la un total de zece ani de închisoare pentru două infracțiuni - tentativă de omor și revoltă- în urma evenimentelor de laTârgu Mureș, scrie ziarul local din Miskolc Északi Hirnök (Mesagerul de Nord) într-un articolaș din fundul internetului, informație repetată apoi într-o continuare a articolui.Aceste două mențiunimarginale sunt singurelereferiri de pe tot world wide web-ul care fac legătura directă între fostul fugitiv, căutat internațional pentru tentativă de omor, și actualul patron al companiei Iadului din Ungaria. Răsfoind ziarul local aflăm că și acesta a fost supus presiunilor familiei Hell.

Ungaria are, de altfel, o listă lungă de personaje dubioase pe care a refuzat să le extrădeze, asemenea lui Erno Barabas. Printre primii care au dat tonul, în 1991, a fost Alexandru Drăghici, care era căsătorit cu Marta Cziko, fost ministru de Interne bolșevic și șef al Securității din perioada sovietică, agent NKVD/KGB și cel mai probabil și al Ungariei, care i-a refuzat extrădarea în România. În 2017,viceprim-ministrul Ungariei, Zsolt Semjén, a promis protecție și azil tuturor ungurilor condamnați în dosare penale sau care se consideră nedreptăți în alte țări,omagiind-o pe UDMR-istaAnna Horváth, fost viceprimar al municipiului Cluj-Napoca, acuzată de DNAde abuz în serviciu, scrieMarius Diaconescu în Historia, unde face și o listă a altor cazuri de încălcare a legilor internaționale de către Ungaria, în raport cu România. Îi găsim pe lista celor protejați de Ungaria pe Attila Gábor Markó, din UDMR și nepot allui Béla Markó, condamnat pentru corupție, pe Filip Orbán Daniella Kamilla, Otto Paisz și János Konrád, ucigașii maiorului Aurel Agaghe, linșat și mutilat bestial în 1989 în Târgu Secuiesc – ungurii activi pe Wikipedia au reușit să-i șteargă și memoria virtuală, respectiv pagină, sub pretextul că victima care a intrat în manualele istoriei decembriste a României nu este o „persoana notabilă”; Attila Racz, condamnat pentru evaziune fiscală în afaceri cu produse petroliere, care trăiește în lux în Ungaria sub protecția autorităților maghiare, în ciuda mandatului de arestare internațională, mai scrie Marius Diaconescu, care demonstrează că „pur și simplu, Ungaria își bate joc de partenerii săi externi și încurajează ungurii să săvârșească crime, evaziune și corupție în țările vecine”.

Afaceri de milioane în România, nici o scuză lui Mihailă Cofar

După ce i s-a dat liber în România, Ernest „Erno” Barabass-a întors la locul crimei și și-a deschis o filiala a „Iadului” la Târgu Mureș, în Vidrasău, chiar lângă Aeroportul Internațional Transilvania. În 2017 a raportat cu investiția „Energia Iadului” din România o cifră de afaceri de 84 312 909 lei.

Am sunat la Ibănești și am vorbit cu soția lui Mihailă Cofar, pentru că acesta se simțea rău. Pe lângă semi-paraliziei suferă și de diabet. Am întrebat-o dacă în toți anii aceștia i-a căutat cumva Erno Barabas pentru a-și cere iertare sau a le oferi un ajutor compensatoriu pentru traumele și suferințele create. Răspunsul îl puteți intui sau asculta în filmarea care deschide acest material. Poate românii se vor gândi de-acum de două ori înainte de a cumpăra Hell Energy.

La 30 de ani de la tragedia care i-a marcat definitiv viața, Mihăilă Cofar a fost vizitat cu un coș de alimente, de Sfintele Paști, doar de un voluntar al Asociației Calea Neamului. „Dreptatea e sus. Dumnezeu știe. Și fiecare o să-și primească dreptatea lui”, a reafirmat țăranul român Mihăilă Cofar. Hristos a Înviat!

Sursele EVZ: „Exclusiv. Milionarul Iadului: Ernő Barabás, agresorul lui Mihăila Cofar în 1990, trăiește în Ungaria”, respectiv „Milionarul Iadului. Mister descifrat: Patronul Hell Energy e cel care l-a mutilat pe viață pe Mihăila Cofar, linșat în 1990 la Tg. Mureș”.