ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ucraina își dorește și negociază un acord bilateral de colaborare în domeniul securității cu Bucureștiul, a declarat Mihailo Podoliak, consilier al președintelui Volodimir Zelenski, într-un interviu pentru TVR Moldova. Oficialul a spus că România a acordat Ucrainei, de la debutul războiului, ”suport militar, financiar, logistic”, relatează Cotidianul.

TVR MOLDOVA i-a reamintit lui Podoliak că la summitul de la Davos șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba, și Iulian Fota, secretar de stat pentru afaceri strategice, au anunțat că Ucraina și România încep negocierile pentru un Acord de Colaborare în domeniul securității și l-a întrenat ce presupune acest Acord și cum vor acționa părțile.

”Detaliile unor astfel de Acorduri le vom putea discuta atunci când părțile vor ajunge la textul final, dar putem vorbi despre două substraturi ale acestui acord.
 
Primul, în ceea ce ține de România, vreau să vă spun că a făcut foarte multe pentru Ucraina și continuă să facă chiar din prima zi a invaziei totale rusești. România este una dintre dintre cele mai active țări din Europa de Sud-Est și din punct de vedere logistic și de resurse care ajută Ucraina. Bucureștiul a subliniat mereu o atitudine caldă, de prietenie față de Ucraina și din punct de vedere economic, financiar și umanitar.
 
Astăzi ne dorim ca aceste relații de parteneriat strategic și garanții de securitate să fie fixate într-un Acord și acest lucru are loc nu doar cu Bucureștiul, dar și cu alte state. Prin acest Acord vrem să fixăm din punct de vedere juridic relațiile bilaterale, în primul rând în cooperarea în domeniul industriei militare. Vrem să înțelegem cu ce stat putem coopera, unde putem avea investiții comune, de unde putem primi tehnică militară și în ce cantități, sau chiar și alte resurse care ne pot ajuta în coordonarea și construcția sistemului național de apărare.
 
Un asemenea proces de negocieri se desfășoară și în relația cu România, care vreau să menționez că din prima zi a invaziei ruse a acordat un suport incomensurabil Ucrainei. Suport militar, financiar, logistic.”, a răspuns Mihailo Podoliak.