Mihnea Măruță analizează problematica identității naționale, aducând în discuție nihilismul românesc, într-un material postat pe Surpriza.info, fiind primul articol după ce jurnalistul a încheiat colaborarea cu publicația Pressone.
 
„Am ajuns aici pentru că nu mai știm cine suntem. Nu mai există o conștiință a identității, doar o fugă haotică după sens, ca agonia unei găini decapitate. De ce ne pasă atât de puțin de viața altuia? De ce nu ne împăcăm cu datoria? De ce tânjim să fim altcineva sau altundeva? De ce suntem sătui de această realitate? De ce numai moartea ne mișcă întrucâtva?
 
Ipoteza acestui text e următoarea: elementul comun al întrebărilor de mai sus ne-a ajutat să supraviețuim ca popor, dar ne și amenință în cel mai înalt grad.Nihilismul românesc.Să vorbim despre el, să-l înțelegem, ca să-l putem contracara.”, scrie jurnalistul.
 
Potrivit acestuia, condiția mentală de a fi român provine din izolare și reactivitate, compensate de speranță.
 
„Acesta este fondul nostru nihilist – istoria nu poate fi decât rea (pentru că ne amenință continuu însăși existența), străinul, și el, este cel mai adesea rău (ca agent al istoriei), iar de bazat, te poți baza doar pe ai tăi. Avem de-a face cu o închidere totală: exteriorul este de respins, interiorul e scăparea. Viața se trăiește în suflet și în familie, și Dumnezeu cu mila.” explică Mihnea Măruță.
 
În consecință, precizează jurnalistul, generațiile care azi au peste 40 de ani sunt antrenate să trăiască mai degrabă în afara societății decât înăuntrul ei. Sunt obișnuite să pună la îndoială orice versiune oficială și să se bazeze doar pe un cerc de apropiați, verificați ani la rând.

Concluzia lui Mihnea Măruță?  „Lumea e rea și pentru că nu are modele de bunătate. România are, dar nu le urmează”.
 
Analiza lui Mihnea Măruță este disponibilă aici.

Jurnalistul Mihnea Măruță a fost între 2007 și 2008 redactor-șef la Cotidianul. După această perioadă, Măruță s-a retras la Cluj, unde s-a ocupat de proiectul oradecluj.ro. În iulie 2012, a revenit la București unde a fost redactor-șef la Adevărul, funcție pe care a ocupat-o până în luna decembrie a aceluiași an. Din 2015 până în mai 2019, a condus siteul pressone.ro.
 


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews