ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mii de credincioși din toată țara au participat duminică la sărbătoarea ctitorului și ocrotitorului spiritual al Mănăstirii Putna: Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, la 25 ani de la canonizarea lui în Biserica Ortodoxă Română. Celebrarea voievodului Ștefan cel Mare la Mănăstirea Putna a început cu un marș cu imnuri de slavă, care a pornit de la intrarea în localitate, până în mănăstire. 

Sărbătoarea a fost instituită ca cel de-al doilea hram al așezământului, după hramul istoric Adormirea Maicii Domnului, în anul 2010, scrie basilica.ro

Manifestările religioase au debutat în seara zilei de 1 iulie 2017 cu slujba privegherii, oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, împreună cu părinții slujitori ai obștii monahale și cu alți clerici.

În cuvântul rostit cu acest prilej, ierarhul a subliniat calitățile spirituale ale Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, amintind că din smerenie domnitorul se învinovățea pe sine atunci când pierdea o luptă spunând că „Dumnezeu a pedepsit poporul pentru păcatele sale”.

„Sfântul Ștefan nu are egal între oameni, el este asemenea îngerilor, pe care i-a uimit prin vitejia sa. Câte fapte mărețe nu a săvârșit acest plăcut al lui Dumnezeu în vremuri grele? În vremea sa Moldova a rezistat asalturilor păgâne, iar arta icoanei și arhitectura bisericească au ajuns pe culmile desăvârșirii”, a adăugat IPS Pimen.

Cuvântul de învățătură la Sfânta Liturghie a fost rostit de IPS Teodosie, care a subliniat că prin pomenirea Sfântului Voievod Ștefan retrăim istoria frământată a Moldovei.

Domnia lui Ștefan nu a fost ușoară, dar toate războaiele pe care le-a purtat i-au adus mai multă credință. Voievodul pleca la luptă cu gândul la Dumnezeu, cu Crucea și cu icoana Sfântului Gheorghe și cu dorința de a apăra credința și neamul.

În continuare, ierarhul a vorbit despre faptele de vitejie și despre ctitoriile domnitorului mușatin, pe care le-a numit cetăți nemuritoare, repere ale jertfei și mulțumirii către Dumnezeu.

La finalul cuvântului Înaltpreasfinția Sa a spus că Ștefan cel Mare ar trebui să fie pildă pentru toți conducătorii de azi. Părintele Arhiepiscop s-a rugat Sfântului Voievod să mijlocească la Dumnezeu pentru sporirea credinței și a dragostei față de neam, și pentru ajutor în lupta cu greutățile, ispitele și a adierile străine ce vin asupra noastră.