ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mii de credincioși s-au adunat duminică, în curtea Episcopiei Hușilor, pentru a participa la slujba de întronizare a noului ierarh, Ignatie Mureșeanul, oficiată de mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei, împreună cu un sobor de preoți, potrivit Agerpres.

Ignatie Mureșeanul a fost ales în postul vacant de episcop al Hușilor în ședința Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din data de 5 octombrie.

Născut în localitatea Bilbor din județul Harghita, a urmat cursurile Seminarului Teologic Liceal Ortodox 'Mitropolit Simion Ștefan' din Alba Iulia. Pregătirea universitară și-a făcut-o la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității '1 Decembrie 1918' din Alba Iulia, la Atena ca bursier al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe din Grecia, și la Facultatea de Teologie 'Patriarhul Justinian' din București, unde și-a susținut teza de doctorat. 

A fost hirotonit diacon și preot în anul 2001 și tuns în monahism în 2008. În 2011 a devenit arhimandrit. 

A fost cadru didactic universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. 

În octombrie 2011 a fost ales, de Sfântul Sinod al BOR, arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, cu titulatura Mureșeanul. 

Scaunul de episcop al Hușilor a rămas vacant, după ce fostul episcop, Corneliu Bârladeanul, a făcut o cerere de retragere de la slujire, el fiind acuzat că ar fi întreținut relații sexuale cu un bărbat.