ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Zeci de mii de creștini din întreaga lume s-au adunat sâmbătă în Țara Sfântă pentru a sărbători Crăciunul în Betleem, relatează DPA. 

Mulțimile au început deja să se adune la procesiunea anuală a Patriarhului latin al Ierusalimului din Orașul Vechi în orașul biblic în care s-a născut Iisus.

Pierbattista Pizzaballa, principalul lider spiritual romano-catolic din Țara Sfântă de când predecesorul său a demisionat în vara anului trecut, urmează să conducă procesiunile începând de la ora locală 11:00 (09:00 GMT).

Mai târziu, Pizzaballa va oficia Liturghia la miezul nopții în Biserica Nașterii Domnului din Betleem, care se crede că marchează locul în care s-a născut Iisus.

Aproximativ 120.000 de turiști, dintre care jumătate sunt creștini, sunt așteptați să viziteze Țara Sfântă în decembrie, potrivit statisticilor anunțate de Ministerul Turismului din Israel.

Într-un mesaj de Crăciun transmis din Ierusalim la începutul acestei săptămâni, Pizzaballa a atras atenția asupra tragediilor din Siria, Egipt și Irak, subliniind că pentru a opri aceste tragedii "cuvintele nu sunt suficiente". "Trebuie să combatem sărăcia și nedreptatea", a adăugat el, referindu-se și la "obstacolele continue ce stau în calea păcii în Israel și Palestina" și lăudând munca papei Francisc.

Creștinii, cândva o prezență mult mai mare în Țara Sfântă, reprezintă astăzi până la aproximativ 2 la sută în Israel și Cisiordania și 0,1 la sută în Fâșia Gaza.

Majoritatea creștinilor locali arabi sunt ortodocși care marchează Crăciunul pe 7 ianuarie, dar ei includ mai multe zeci de mii de romano-catolici care sărbătoresc Crăciunul pe 25 decembrie.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews