Mii de oameni au protestat sâmbătă în capitala Coreei de Sud împotriva extinderii restricțiilor legate de pandemia de coronavirus, sfidând ploaia torențială și sfatul autorităților de a rămâne în case, informează Smart Radio.

Demonstrațiile din fața palatului prezidențial au pornit după ce autoritățile sud-coreene au impus reguli mai dure în Seul și în orașele învecinate, ca urmare a creșterii numărului de infectări.În replică, oamenii cer demisia președintelui Moon Jae-in, acuzat că se supune regimului nord-coreean, că a eșuat politic, precum și că este corupt și a fraudat alegerile. 

6.000 de ofițeri de poliție au fost mobilizați pentru a păstra ordinea, însă nu au fost raportate incidente majore.

O parte dintre protestatarii din Seul fac parte dintr-o comunitate religioasă destul de numeroasă și sunt nemulțumiți că le-a fost închisă biserica după ce a fost depistat un focar epidemic. Oficialitățile aveau în plan să izoleze și să testeze 4.000 de membri ai acelei comunități.

„Ne-am adunat astăzi pentru a ne lua țara înapoi de la criminalul Moon (președintele)”, a strigat unul dintre liderii protestatarilor.

Ministrul Sănătății, Park Neung-hoo, pune apariția cazurilor noi de coronavirus pe seama adunărilor religioase, care nu ar respecta măsurile de prevenție.

Regulile care vor intra în vigoare duminică vor permite autorităților să închidă anumite activități considerate cu risc ridicat - cluburi de noapte, cinematografe, restaurante -, dacă se consideră că acestea nu respectă măsurile impuse.