ACTUALIZARE 16:30 Prezent, ca în fiecare an, la Serbările Naționale de la Țebea, în județul Hunedoara, Marian Munteanu a transmis un mesaj pentru cei care își prețuiesc eroii și își iubesc țara.

„Cultul eroilor trebuie să fie o componentă importantă a vieții noastre pentru că valorile în care credem și valorile de care avem nevoie sunt menținute prin relația aceasta pe care o păstrăm cu înaintașii, cu martirii și cu eroii. De câte ori participăm la o sărbătoare închinată unui asemenea erou, cum este aici la Țebea, marelui erou Avram Iancu, cred că trebuie să ne punem fiecare, în primul rând întrebarea cât din lucrurile pentru care au luptat și au murit acești eroi se regăsesc în viața noastră, în activitatea noastră, în credințele noastre, în munca noastră și în lucrarea noastră. Și de multe ori trebuie să facem ceea ce credem că este mai bine pentru țară, pentru societate, pentru comunitatea în care trăim gândindu-ne oare ce are spune Avram Iancu dacă ar fi aici lângă noi și ne-ar vedea. Mie teamă că la o asemenea întrebare mulți ar trebui să se cutremure. Eu am totuși nădejdea că oamenii care iubesc România, care-și iubesc țara au încredere în tradițiile și în valorile ei, se vor mobiliza în așa fel încât să participe la o construcție durabilă, sănătoasă a patriei noastre. Doamne ajută tuturor!”, a spus Marian Munteanu pentru ActiveNews

ImunoMedica

 
Știre inițială 
 
Câteva mii de oameni au participat duminică la Serbările Naționale de la Țebea, în județul Hunedoara, eveniment dedicat comemorării eroului național Avram Iancu, de la a cărui moarte se împlinesc în acest an 145 de ani.
 
Manifestările au avut loc în cimitirul din Țebea, acolo unde se află mormântul lui Avram Iancu, între cei prezenți numărându-se președintele Camerei Deputaților și președinte al PSD, Liviu Dragnea, miniștrii Mihai Fifor, Doina Pană, Victor Negrescu, președintele PNL, Ludovic Orban, președintele executiv al PMP, Eugen Tomac, parlamentarul european Viorica Dăncilă, parlamentari și autorități din județele Hunedoara, Arad, Alba și Bihor. 

„Sărbătoarea națională de la Țebea a dobândit o valoare tradițională, cu valențe de suflet pentru toți românii. Avram Iancu a deschis calea spre deșteptarea națională, pregătind drumul spre Marea Unire de la 1918", a declarat în fața asistenței primarul comunei Baia de Criș, Mihai Liviu Gorcea. 

Apoi au fost depuse coroane de flori la mormântul lui Avram Iancu din partea Președinției, Senatului, Camerei Deputaților, a mai multor instituții ale statului, autorități locale și județene, partide politice și organizații neguvernamentale. 

În cursul după-amiezii, la Țebea este programat un spectacol folcloric în aer liber.

Avram Iancu a jucat un rol important în Revoluția de la 1848 din Transilvania. S-a născut în anul 1824 într-o familie de țărani moți înstăriți și a profesat ca avocat. A murit pe 10 septembrie 1872 în comuna Baia de Criș, județul Hunedoara, și a fost înmormântat în cimitirul din Țebea.