Câteva mii de persoane au participat, duminică, la Sărbătoarea Bujorului în comuna doljeană Plenița, manifestare care se organizează în fiecare an, din 1970, în a doua jumătate a lunii mai când înflorește bujorul de silvostepă (paeonia peregrina) din poiana de circa 50 de hectare, rezervație naturală unică în țară.

Potrivit primarului Puiu Calafeteanu, pentru sărbătoarea din acest an, autoritățile au amenajat drumul care duce spre Poiana de bujori Plenița, au fost amplasate tonete de gunoi, precum și afișe și bannere care îndeamnă vizitatorii să nu rupă florile, cele mai multe din acestea fiind deja scuturate.
 
"Din 1970, comunitatea din Plenița organizează acest eveniment în cea de-a doua jumătate a lunii mai. Datorită acestei rezervații naturale de bujori de silvostepă denumit paeonia peregrina — o mare roșie de bujori care îi întâmpină în fiecare pe localnicii ieșiți la câmp, dar și pe oaspeții noștri care vin special să vadă aceste flori—, bujorul sălbatic a devenit simbolul acestei localități. An de an minunata poiană atrage tot mai mulți turiști. În mijlocul poienii există un lac în jurul căruia au fost amplasate tarabe cu mici, sucuri și bere, bucate de sezon, atmosfera fiind una de sărbătoare", a spus primarul comunei Plenița conform Agerpres.

Dincolo de numeroasele legende legate de bujor (din Grecia Antică, China etc.), specialiștii susțin că bujorul de pădure, deși este o plantă protejată de lege, apare din ce în ce mai rar de la un an la altul, impunându-se măsuri mai hotărâte de protecție, altminteri existând riscul ca specia să dispară cu totul în câțiva ani din flora spontană a României.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews