ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Câteva mii de persoane au participat, duminică, la Sărbătoarea Bujorului în comuna doljeană Plenița, manifestare care se organizează în fiecare an, din 1970, în a doua jumătate a lunii mai când înflorește bujorul de silvostepă (paeonia peregrina) din poiana de circa 50 de hectare, rezervație naturală unică în țară.

Potrivit primarului Puiu Calafeteanu, pentru sărbătoarea din acest an, autoritățile au amenajat drumul care duce spre Poiana de bujori Plenița, au fost amplasate tonete de gunoi, precum și afișe și bannere care îndeamnă vizitatorii să nu rupă florile, cele mai multe din acestea fiind deja scuturate.
 
"Din 1970, comunitatea din Plenița organizează acest eveniment în cea de-a doua jumătate a lunii mai. Datorită acestei rezervații naturale de bujori de silvostepă denumit paeonia peregrina — o mare roșie de bujori care îi întâmpină în fiecare pe localnicii ieșiți la câmp, dar și pe oaspeții noștri care vin special să vadă aceste flori—, bujorul sălbatic a devenit simbolul acestei localități. An de an minunata poiană atrage tot mai mulți turiști. În mijlocul poienii există un lac în jurul căruia au fost amplasate tarabe cu mici, sucuri și bere, bucate de sezon, atmosfera fiind una de sărbătoare", a spus primarul comunei Plenița conform Agerpres.

Dincolo de numeroasele legende legate de bujor (din Grecia Antică, China etc.), specialiștii susțin că bujorul de pădure, deși este o plantă protejată de lege, apare din ce în ce mai rar de la un an la altul, impunându-se măsuri mai hotărâte de protecție, altminteri existând riscul ca specia să dispară cu totul în câțiva ani din flora spontană a României.