ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mii de oameni au manifestat vineri în capitala slovenă Ljubljana, acuzând Guvernul că a profitat de pandemia noului coronavirus pentru a restrânge libertățile publice, informează AFP și Reuters, citate de Agerpres.

„Hoții!” sau „Jos, Guvernul!” au scandat manifestanții, strânși în fața clădirii Parlamentului, protejate de un cordon de polițiști. Potrivit estimărilor canalului privat POP TV, au fost în jur de 10.000 de protestatari. La rândul său, agenția Reuters informează că mii de bicicliști protestau vineri seara pe străzile capitalei slovene. 

Protestul de vineri a fost cel mai mare din ultimele săptămâni. Un protest de dimensiuni mai reduse a fost organizat în aceeași zi și la Maribor, al doilea oraș ca mărime din Slovenia.

Demonstrația a fost organizată de „Protestival”, o mișcare cetățenească susținută de anumite partide de opoziție, inclusiv de cel al fostului premier Marjan Sarec, a cărui demisie în februarie a deschis calea ajungerii în funcția de premier a politicianului naționalist Janez Jansa. Din istoricul paginii Protestival de pe Facebook reiese că, în trecut, membrii acestei grupări au militat și pentru legalizarea consumului de Marijuana, împotriva fracturării hidraulice și împotriva fascismului.

Marjan Sarec și-a exprimat sprijinul pentru protestatari, spunând că au un scop comun: „să împiedice acest Guvern corupt să rămână la putere”.

Slovenia a raportat 1.450 de cazuri de contaminare cu noul coronavirus și 100 de decese la o populație de două milioane de locuitori. Guvernul a început să ridice treptat restricțiile de pe 20 aprilie, iar de luni barurile și restaurantele pot deservi publicul în aer liber. Săptămâna viitoare, transportul public va fi reluat gradual și unele categorii de elevi se vor întoarce la școală pe 18 mai. Slovenii sunt obligați să poarte măști și să păstreze o distanță de 1,5 metri în spațiile publice închise.