ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Bărbați ucraineni capabili să meargă pe front recurg la metode tot mai ingenioase pentru a sta departe de tranșeele din estul țării.

După invazia rusă din februarie 2022 și interdicția de a părăsi teritoriul ce vizează bărbații cu vârste între 18 și 60 de ani, ucrainenii au încercat în fiecare zi să treacă ilegal frontiera pentru a scăpa de mobilizare. Acum însă ei nu mai încearcă să evite frontul trecând ilegal frontiera, cu riscul vieții, ci recurg la alte metode, scrie Le Monde, citat de Știripesurse.
 
Pe lângă mită, documente false și trecerea ilegală a frontierei, bărbații ucraineni au găsit o metodă ingenioansă: căsătorii aranjate cu femei cu dizabilități.

Se întâmplă astfel ca un bărbat de 30 de ani să încerce să treacă granița cu o femeie cu dizabilități de 70 de ani, arătând certificatul de căsătorie ca bilet de scutire. „Grănicerii realizează rapid că la mijloc este o problemă, pentru că cuplul nu are nicio fotografie de nuntă, iar soțul nici măcar nu știe data nașterii soției sale”.

Pentru a limita riscul de a fi prinși, majoritatea celor care cumpără documente false nici măcar nu încearcă să treacă granița. Le țin la ei în caz că se întâlnesc cu un recrutor militar pe stradă.

„Le arată documentele și asta este”, explică avocatul. Este mai puțin riscant decât să încerci să treci granița cu ele și funcționează bine, pentru că, spre deosebire de polițiștii de frontieră, recrutorii de pe stradă nu au mijloacele tehnice pentru a verifica dacă aceste documente sunt false sau nu”.