ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După ce ActiveNews a publicat o serie de articole despre condiţiile inumane în care muncesc mulţidintre românii aflaţi în Italia, au apărut și primele reacţii la nivel înalt. Europarlamentarul Daniel Buda(PNL) le-a solicitat public ministrului Afacerilor Externe, ministrului Muncii și Ambasadorului Românieiîn Italia „să ia toate măsurile care se impun astfel încât lucrătorii români din sudul Italiei să nu mai fieexploataţi și trataţi ca sclavi”. 

Drept urmare, Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că,   luna viitoare,ambasadorul  din  Italia  „are  programată  o deplasare  în  Regiunea  Puglia,  prilej  cu  care  va  reiteramesajele  adresate  autorităţilor  italiene  privind  condiţiile  de  muncă  ale  lucrătorilor  români  dinsectorul agricol”. (IT:) „Această formă de sclavagism modern nu trebuie permisă de către autorităţile italiene”La 18 august a.c., ActiveNews publica un articol în care dezvăluia condiţiile inumane în care muncescromânii pe terenurile agricole din sudul Italiei.
 
Ȋn aceeași zi, europarlamentarul Daniel Buda posta pepagina sa de facebook următorul mesaj:„Le  solicit  public  ministrului  român  al  Afacerilorr  Externe,  domnului  Bogdan  Aurescu,  ministruluiromân al Muncii,  doamnei Rovana Plumb și Ambasadorului României  în Italia, E.S. doamnei Dana Constantinescu, să ia toate măsurile necesare care se impun astfel încât lucrătorii români din sudulItaliei să nu mai fie exploataţi și trataţi ca sclavi!Situaţia lucrătorilor români de pe plantaţiile din sudul Italiei a devenit alarmantă. 

În provincia Lecce,pe câmpurile din Nardò peste 400.000 de muncitori se confruntă cu grave forme de abuzuri. Acestora le sunt încălcate drepturile într-un mod flagrant, fiind lipsiţi de condiţii propice desfășurării munciiagricole. Astfel, programul lor de lucru ajunge până la doisprezece ore pe zi, fără a f fără a fi  prevăzute pauze,fiind obligaţi să muncească și în orele care ating temperaturi caniculare.
 
De asemenea, spaţiul locativ este unul precar, muncitorii dormind în case deteriorate, de cele maimulte ori fără acces la apă potabilă, curent sau gaz. Deși plata stabilită este de 4 euro pentru fiecarelădiţă de roșii, aceasta ajunge la 2 euro per lădiţă, fiind reduse cheltuielile cu transportul și mâncarea.
 
Această formă de sclavagism modern nu trebuie în niciun caz permisă de către autorităţile italiene,tocmai  de  aceea,  le  solicit  ministrului  Afacerilor  Externe,  Ministrului  Muncii  și  Ambasadorului României în Italia să intervină de urgenţă și să ia toate măsurile care se impun cu privire la încălcareadrepturilor românilor care muncesc în acea zonă a Italiei.La începutul lunii  septembrie,  odată cu începerea noii  sesiuni parlamentare, voi  depune o adresâ către  Comisarul  European  pentru  ocuparea  forţei  de  muncă,  afaceri  sociale,  competenţe  șimobilitatea  forţei  de muncă,  Marianne Thyssen,  prin  care voi  aduce la  cunoștinţă  modul  în care lucrătorii români sunt exploataţi în Italia și de asemenea voi solicita măsuri pentru oprirea abuzurilorla care sunt supuși.” 

România va avea un nou Consulat General la Bari

Ambasada României în Italia i-a răspuns europarlamentarului printr-un comunicat de presă în care seprecizează:  „Cazurile cetăţenilor  români care se deplasează pe teritoriul  Italiei  pentru a desfășuraactivităţi de muncă se află constant pe agenda Ministerului Afacerilor Externe, a Ambasadei Românieiîn Italia  și  a celorlalte autorităţi  competente  din România -  precum Ministerul  Muncii,  Familiei  șiProtecţiei Sociale (MMFPS).
 
Sunt monitorizate cu prioritate și se acordă maximă atenţie condiţiilor demuncă ale lucrătorilor români, relațiilor de muncă fără forme legale și cazurilor de exploatare. (...) Încontinuarea acestor demersuri, în toamna acestui an, Ambasada României în Italia are planificate șialte  acțiuni  menite  să  îmbunătățească  situația  lucrătorilor  români  din  sudul  Italiei,  după  cumurmează:În luna septembrie ambasadorul Dana Constantinescu are programată o deplasare în
 
Regiunea Puglia,pe traseul Barletta-Otranto, prilej cu care va reitera mesajele adresate autorităților italiene privindcondițiile de muncă ale lucrătorilor români din sectorul agricol.Tot din luna septembrie, în mai multe orașe din Peninsulă va fi implementat un amplu program deinformare derulat de MMFPS, privind mobilitatea forței de muncă și procedurile de angajare legale înItalia.În ceea ce privește situația cetățenilor români din zona localității Nardo, se impune precizarea că în întreaga regiune Puglia, în care se situează și Nardo, sunt înregistrați  oficial la autoritățile italiene30.000 de cetățeni români rezidenți, dintre care mai puțin de 20.000 lucrează în agricultură. La nivelul oficiului  consular  român  competent,  cu  sediul  în  Catania,  s-au  semnalat  doar  câteva  solicitări individuale de sprijin formulate de cetățeni români din această regiune ca urmare a unor conflicte demuncă survenite  în raporturile  cu angajatorii  de pe plan local  sau cu intermediarii  din  România.Persoanelor în cauză le-a fost acordată imediat asistența consulară necesară.
 
Având în  vedere  numărul  mare  de cetățeni  români  aflați  în   sudul  Italiei  și  ținând  cont  atât  denumeroasele solicitări de servicii și asistență consulară din regiunile respective, cât și de repartiția șigradul de acoperire geografică ale reprezentanțelor române acreditate în prezent în Italia, MinisterulAfacerilor Externe a inițiat recent procedura de înființare a unui nou Consulat General la Bari, care vacontribui la acordarea de asistență consulară lucrătorilor români din regiunile din sudul Italiei.
 
Totodată,  datorită  preocupării  constante  a  Ministerul  Afacerilor  Externe,  prin  DepartamentulConsular,  pentru  îmbunătățirea  serviciilor  consulare  și  luând  în  considerare  impactul  pozitiv  alinstituției  „consulatului  itinerant”,  s-a  decis  extinderea  utilizării  acestui  instrument  în  favoareacomunităților  românești  aflate  la  distanțe  mari  de  consulate.  În  acest  sens,  Ministerul  AfacerilorExterne a demarat proiectul „Consulatul Itinerant 2015”, prin intermediul căruia sunt organizate, înmod regulat, deplasări în regim de consulat itinerant, inclusiv în sudul Italiei.
 
Acțiunile Ministerului Afacerilor Externe și ale celorlalte instituții române cu competențe în domeniu,referitoare  la  problematica  semnalată  de  dumneavoastră,  au  fost  constante,  atât  în  dialogul  cuautoritățile italiene, cât și în ceea ce privește informarea lucrătorilor români aflați în Italia, cu privirela riscurile muncii la negru. MAE va continua să monitorizeze cu maximă atenție aceste cazuri și săofere sprijin cetățenilor români aflați în astfel de situații.”ActiveNews avertiza,  într-unul  dintre articolele de săptămâna trecută  dedicate  acestui  subiect,  că problema exodului românilor e un examen al iubirii de neam și de țară, pe care niciun politician n-areușit să-l treacă, până acum.”
 
Faptul că autoritățile române au înțeles că românii din diasporă aunevoie de protecția și de ajutorul statului ai cărui cetățeni sunt, e un prim pas spre normalitate. Vomștii însă că suntem pe drumul cel bun doar atunci când politicienii vor căuta și vor găsi soluții pentruca românii plecați la muncă în afara granițelor să se întoarcă acasă. Aici unde le este locul.