ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministerul Apărării Naționale a demarat procedurile legale de adoptare a unei hotărâri de guvern, în vederea abrogării H.G. nr. 906 din 29 noiembrie 2016, privind aprobarea circumstanțelor și procedurii specifice aferente programului strategic de înzestrare „Corvetă multifuncțională”.

Potrivit unui comunicat al MApN, abrogarea HG nr. 906/2016 este motivată de neîndeplinirea condiției suspensive prevăzute în mod specific în cuprinsul prevederilor art. 2 din actul normativ în cauză, care prevede „garantarea tratamentului egal și nediscriminarea operatorilor economici”.

Abrogarea actului normativ în discuție reprezintă, în acelați timp, o etapă legală necesară în vederea inițierii unei noi proceduri de achiziție, cu respectarea tuturor prevederilor legale în materie, și care să obțină aprobarea prealabilă a Parlamentului României.

„Programul strategic de înzestrare Corvetă multifuncțională rămâne o prioritate majoră a M.Ap.N., justificată de interese esențiale de securitate ale României, urmând ca procedura de achiziție să fie inițiată în cel mai scurt timp posibil, în baza opțiunilor identificate de specialiști din Forțele Navale și din structurile cu responsabilități în achizițiile de armament, în urma aprobării Parlamentului României”, se arată în comunicat.

Guvernul Cioloș a adoptat, pe 29 noiembrie 2015, hotărârea privind aprobarea circumstanțelor și a procedurii specifice aferente programului strategic de înzestrare „Corveta multifuncțională”.

Potrivit actului normativ, în Studiul de concept pentru produsul „Corveta multifuncțională”, elaborat în cadrul Ministerului Apărării Naționale, au fost analizate 13 proiecte de corvete, din care patru proiecte pot satisface cerințele Forțelor Navale Române.

Construcția și dotarea navelor urmau să se realizeze în România, la Șantierul Naval Damen Galați S.A, parte a Damen Shipyards Group-Olanda, care va colabora cu operatori economici din industria națională de apărare.