ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministerul Culturii intenționează să cumpere din nou „Cumințenia Pământului”, în ciuda eșecului pe care guvernul tehnocrat al lui Dacian Cioloș l-a avut în demersul de achiziționare a operei lui Brâncuși.

Valer-Daniel Breaz, ministrul Culturii și Identității Naționale, a declarat marți, la o conferință de presă, că discuțiile cu proprietarii sculpturii „Cumințenia Pământului” a lui Constantin Brâncuși privind achiziționarea acesteia de către statul român vor fi demarate odată ce bugetul va fi aprobat.
„Vom demara discuții cu proprietarii acestui obiect de artă extraordinar imediat după ce vom avea aprobat bugetul. În momentul în care nu ai aprobat bugetul, te duci și discuți pe mulțimea vidă”, a declarat marți ministrul Daniel Breaz, potrivit News.ro.

Ministrul a explicată că există anumite capitole din buget unde sunt prevăzuți bani „tocmai făcând un studiu asupra a ceea ce s-ar putea întâmpla în acest an”.

„Bineînțeles, pe lângă «Cumințenia Pământului» pot să apară și alte oportunități pentru anumite opere de artă. Deci, am prevăzut bani pentru ca la un moment dat să putem cumpăra aceste opere de artă”, a completat Breaz.

El a mai spus că banii donați prin Trezorerie pentru cumpărarea „Cumințeniei Pământului” au fost restituiți în proporție de 99%. „Suntem în negocieri cu băncile, cu companii de telefonie mobilă, și, până la finalul anului, vom returna integral aceste sume”, a mai spus Breaz.

Contactat la începutul lunii ianuarie, avocatul Bogdan Grabowski a declarat pentru News.ro că Paula Ionescu și Alina Șerbănescu, proprietarele sculpturii realizate de Constantin Brâncuși, încă așteaptă un răspuns din partea Ministerului Culturii. 

Bugetul MCIN propus pentru 2019 este de 1.006.225.000 de lei, reprezentând 0,10% din PIB. Din total, 850.000 lei sunt fonduri externe nerambursabile, 34.928.000 de lei, suma alocată din venituri proprii, iar 970.447.000 de lei, suma alocată de la bugetul de stat.