ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Istoria și Geografia nu se desființează sau comasează sub denumirea de Studii sociale. Anunțul a fost făcut de Ministerul Educației, după ce în spațiul public a fost lansată această teză de către profesorul Florinel Agafiței, care afirma că cele două materii vor fi comasate sub denumirea de „Studii sociale”. Teoria privind dispariția Istoriei din programa școlară nu este însă nouă, doar cea cu Geografia a fost adusă in prim plan de profesorul din Focșani. Într-un comentariu chiar la începutul aceste luni, președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, spunea  că a nega Istoria ca materie de studiu ar fi „ca și cum ne-am respinge amintirile” .
 
Reprezentanții MEC spun că disciplinele Istorie și Geografie nu se desființează sau comasează, după ce profesorul Florinel Agafiței a lansat în spațiul public informația că cele două materii s-ar uni sub denumirea „Studii sociale”, informează EVZ.

Disciplina „Studii sociale”, precizează MEC, se predă la clasele a XII-a din cadrul Filierei teoretice, profilul umanist, specializarea Științe Sociale, precum și la clasele a XII-a din cadrul Filierei vocaționale, profilul militar (MAI), specializarea Științe Sociale, conform programei aprobate prin ordinul de ministru 5.959/22.12.2006.

„Această disciplină intră în categoria disciplinelor Socio-Umane în învățământul preuniversitar, alături de Gândire critică și Drepturile copilului, Educație interculturală, Educație pentru cetățenie democratică, Logică și argumentare, Filosofie, Sociologie, Psihologie și este predată de absolvenți cu diplomă ai învățământului superior de lungă durată sau absolvenți cu diploma ai ciclului I și II de studii universitare în domeniile Filosofie, Sociologie, Asistență Socială, Psihologie, Pedagogie, Științe ale Educației, Științe Politice, Științe ale Comunicării, Drept, Științe Administrative, Relații Internaționale și Studii Europene etc. În Metodologia de mobilitate a personalului didactic de predare din învățământul preuniversitar, referiri cu privire la predarea disciplinei „Studii sociale” apar începând cu anul 2007 (metodologia este aprobată prin ordinul de ministru 2573/09.11.2007)”, se arată într-un comunicat al MEC.
Disciplinele care se predau în învățământul preuniversitar sunt stabilite în planurile-cadru de învățământ și se aprobă prin ordin al ministrului. În planurile-cadru de învățământ în vigoare se regăsesc în continuare distinct atât disciplinele Socio-Umane, care includ și disciplina „Studii sociale”, precum și disciplinele „Istorie” și „Geografie”.

„Metodologia de mobilitate a personalului didactic de predare din învățământul preuniversitar nu conține prevederi referitoare la disciplinele predate în învățământul preuniversitar. În concluzie, disciplinele Istorie și Geografie nu se desființează sau comasează sub denumirea de Studii sociale, aceasta fiind o disciplină distinctă”, au mai transmis reprezentanții MEC.