ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice a dat publicității, pe pagina sa electronică, metodologia de organizare și desfășurare a Evaluărilor Naționale la finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a, respectiv calendarul acestor evaluări.

Conform calendarului, evaluările vor avea loc în perioada 23 mai - 10 iunie, după cum urmează:

Clasa a II-a Limba română: 6 iunie - scris și 7 iunie - citit; Limba română pentru minoritățile naționale - scris/citit: 7 iunie; Matematică: 8 iunie; Limba maternă: 9 iunie - scris și 10 iunie - citit;

Clasa a IV-a
30 mai: Limba română, 31 mai: Matematică, 2 iunie: Limba maternă;

Clasa a VI-a
23 mai: Limbă și comunicare, 24 mai: Matematică și științe.

Subiectele vor fi elaborate de Centrul Național de Evaluare și Examinare și vor fi formulate clar, precis și în strictă concordanță cu programele școlare în vigoare pentru fiecare disciplină de studiu.

Pentru clasa a IV-a, testele vor avea un format asemănător cu cel al evaluărilor internaționale administrate elevilor în vârstă de 10-12 ani.

La clasa a II-a, responsabilitatea administrării testelor aparține administratorului de test - învățătorul/institutorul/profesorul pentru învățământul primar de la clasă.

La clasele a IV-a și a VI-a, administratorul de test va fi un cadru didactic diferit de cel care predă în mod obișnuit la clasă.

Pe toată durata administrării testelor, administratorul de test este asistat de un al doilea cadru didactic, care nu predă la clasa respectivă și care are rolul de a susține procesul de administrare a instrumentelor de evaluare.

Rezultatele obținute la aceste evaluări nu se înregistrează în catalogul clasei și sunt valorificate la nivelul unității de învățământ prin elaborarea planurilor individualizate de învățare, consemnarea în portofoliul educațional al elevului, respectiv informarea părinților/reprezentanților legali ai elevului asupra stadiului formării și dezvoltării competențelor evaluate.