ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice sumă este binevenită. Doamne, ajută!

Ministerul Finanțelor recunoaște că a majorat ilegal nivelul accizelor în ultima zi a anului trecut  și a propus modificarea articolului din Codul Fiscal, care îi permitea actualizarea accizelor cu creșterea prețurilor de consum până pe 20 octombrie, în sensul extinderii acestui termen până pe data de 31 decembrie a fiecărui an, notează profit.ro.


Ordonanța propusă de MFP a intrat în ședința de guvern de luni. Profit.ro a semnalat, în ultima zi a anului trecut, că Ministerul Finanțelor a decis, fără nicio bază legală, să majoreze accizele la carburanți, care intraseră în vigoare cu numai o zi înainte, în urma promulgării de către președintele Iohannis și publicării în Monitorul Oficial a legii de eliminare a supraaccizei. Astfel, Finanțele au decis, marți, 31 decembrie, la ora 19, că ieftinirea de 45 de bani/l cu tot cu TVA efectuată de Parlament este prea mare, dar și că nivelul minim al accizelor din UE este prea mic, și au majorat accizele cu 7% față de nivelul publicat cu o zi înainte în Monitorul Oficial - cu 117 lei/1.000 l la benzină și cu 107 lei/1.000 l la motorină.
 
Potrivit prevederilor Codului Fiscal aflate în vigoare, articolul 342, „nivelul accizelor prevăzut în coloana 4 din anexa nr. 1 se actualizează anual cu creșterea prețurilor de consum din ultimele 12 luni, calculată în luna septembrie a anului anterior celui de aplicare, față de perioada octombrie 2014-septembrie 2015, comunicată oficial de Institutul Național de Statistică până la data de 15 octombrie. Nivelul accizelor actualizat se publică pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, până cel mai târziu pe data de 20 octombrie a fiecărui an”.
 
Totuși nu este clar ce se întâmplă cu nivelul accizelor pentru acest an, potrivit actului normativ intrat luni în ședința de guvern, noile prevederi urmând a se aplica „începând cu anul 2020”. Companiile care comercializează carburanți au decis să respecte „indicația" Ministerului de Finanțe și au ieftinit benzina și motorina cu doar 32 de bani/l (reducerea de acciză + TVA aferentă), și nu cu 45 de bani/l.