ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit.


Pesta porcină continuă să facă ravagii în țară, iar autoritățile par depășite de situație, cu o gaură în bugetul statului de peste 42 de milioane de euro.  Cel mai proaspăt focar de PPA a fost depistat sâmbătă, într-o gospodărie din satul Independența, județul Galați. 16 porci au fost sacrificați.
 
Medicii veterinari afirmă că vinovații trebuie căutați nu numai la ANSVSA, ci și la Ministerul Apelor și Pădurilor, care a avut o responsabilitate uriașă în acest caz și nu a făcut nimic, scrie România Liberă.


Pesta porcină africană poate fi eradicată doar prin măsuri administrative, a afirmat Adrian Balaban, președintele Asociației Medicilor Veterinari pentru Suine, la un forum recent organizat de Societatea Liberală. Balaban, de profesie medic veterinar, explică răspândirea focarelor prin faptul că nu s-a respectat un plan unic de eradicare a bolii, aplicându-se metode diferite de la o lună la alta și de la un județ la altul.

Din acest motiv, virusul continuă să se transmită, în special din cauza oamenilor care intră în contact cu porci bolnavi și care nu sunt conștienți sau nu le pasă de faptul că trebuie să-și dezinfecteze hainele și echipamentul și să respecte toate celelalte măsuri de răspândire a bolii.

„Singura modalitate prin care poate fi oprită propagarea virusului este eutanasierea animalelor infectate sau suspecte de infectare, urmată de dezinfecția mediului în care acestea au trăit”, a spus Adrian Balaban.

Medicul a precizat că boala are o evoluție atât de rapidă încât porcii infectați nu au timp să dezvolte anticorpi neutralizanți pentru virus. Vectorii de 
transmitere sunt: contactul direct între porcii sănătoși și cei infectați și oamenii. Totodată, boala se poate răspândi și prin mușcăturile de căpușe, țânțari sau chiar muște.

Adrian Balaban a atras atenția că populația nu trebuie să taie porcii care ar putea fi contaminați, întrucât virusul trăiește 1.000 de zile în carnea congelată. Dacă oamenii vor manipula și vor consuma această carne peste un timp,  focarele vor reapărea în gospodării.

Nimeni nu știe câți porci există în gospodăriile populației 
Potrivit ultimelor date publicate de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară (ANSVSA), pesta porcină africană evoluează în 276 de localități din 17 județe. Sunt consemnate 1.062 de focare, dintre care 15 în exploatații comerciale. De asemenea, au fost înregistrate 142 de cazuri la mistreți. În total, până la începutul lunii no-
iembrie, au fost eliminați 356.144 de porci afectați de boală.

„Nu s-a pus problema dacă pesta porcină africană va veni în România, ci când va veni. Toate statele se pregătesc pentru o eventuală epidemie, inclusiv SUA (n.r. – în care boala nu există), după ce au văzut cât de repede s-a răspândit virusul în China. Cât privește România, virusul ar fi putut fi ținut și anihilat în Delta Dunării, dacă s-ar fi aplicat măsuri corespunzătoare pe brațele fluviului”, a spus Balaban. El a precizat că, la această oră, România are cele mai multe focare de boală la porcul domestic înregistrate în Europa. Problema este cu atât mai gravă și mai greu de ținut sub control cu cât nimeni nu știe câți porci există în gospodăriile populației. Aceasta, întrucât sistemul care ar trebui să înregistreze porcii nu funcționează. „Avem un plan de contingentare și un manual operațional, dar nu sunt convins că acestea se potrivesc cu realitățile din România. Este necesară o uniune la nivel politic, ca să spun așa, pentru a se aplica măsuri unice și foarte precise în toate zonele afectate, simultan”, a conchis președintele Asociației Medicilor Veterinari pentru Suine. În acest sens, el a dat exemplul Spaniei, care a avut pestă porcină africană mulți ani la rând și care a reușit nu numai să eradicheze boala, ci să ajungă cel mai mare crescător de porci din Europa. 

Fostul șef al ANSVSA: Cei care răspândesc boala trebuie arestați și condamnați 
Europarlamentarul Mihai Țurcanu, fost președinte al ANSVSA, consideră că România trebuia să ia măsuri de prevenție a pestei porcine africane imediat după apariția HG 830/2016, care conține, în amănunt, toate măsurile care trebuie luate în acest scop. „Sunt patru instituții responsabile în acest caz: Ministerul Mediului, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Agriculturii și ANSVSA. Până acum, nimeni nu a vorbit despre responsabilitatea Ministerului Mediului în acest caz, deși este primul vinovat în răspândirea epidemiei”, a subliniat Mihai Țurcanu. El a explicat că trebuiau urmărite mișcările turmelor de mistreți la graniță și totodată trebuia micșorat numărul scroafelor din această specie. „În loc să ia măsuri, autoritățile s-au comportat ca și cum ar fi știut că vine sfârșitul lumii, așezându-se la masă cu cafeaua și țigările, în așteptarea dezastrului”, a spus europarlamentarul.

Cât privește măsurile imediat necesare pentru a se reuși eradicarea bolii, Mihai Țurcanu consideră că trebuie cartografiată de urgență populația de  porci din gospodării, trebuie supravegheată atent activitatea medicilor veterinari concesionari și trebuie modificată legislația privind sancționarea celor ce pun România în pericol, mergându-se până la arestarea și condamnarea lor.   

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews