ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La solicitarea ministrului Sănătății, Florian Bodog, direcțiile de sănătate publică vor controla începând de astăzi, 4 ianuarie 2018, toate panourile publicitare care promovează campaniile de informare pe teme de sănătate publică, anunță Ministerul Sănătății într-un comunicat de presă. 

Conform comunicatului, „campaniile de informare, educare și comunicare cu privire la teme care privesc sănătatea publică trebuie să fie avizate de Ministerul Sănătății”.

"În unele localități au fost postate, la sfârșitul anului trecut, panouri publicitare împotriva vaccinării. Am solicitat inspectorilor sanitari să verifice și să sancționeze, în conformitate cu competențele lor promotorii tuturor campaniilor publicitare care vizeză sănătatea publică și care nu au avizul Ministerului Sănătății, așa cum prevede legea. În opinia mea, panourile publicitare anti-vaccinare reprezintă un atentat la sănătatea copiilor noștri.  Epidemia de rujeolă trebuie să fie un semnal de alarmă pentru toată lumea: medici, autorități și părinți. Încă o dată fac un apel la rațiune și responsabilitate. Lipsa vaccinării duce la forme grave ale bolii și chiar la decesul copiilor. Dacă nu facem ceva să creștem acoperirea vaccinală vom avea mult de suferit. Și rujeola e cea mai blândă dintre bolile care pot afecta sănătatea copiilor nevaccinați”, a declarat ministrul Sănătății, prof.dr.Florian Bodog, precizează comunicatul ministerului Sănătății.

„Conform art 44 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății: „campaniile de informare, educare și comunicare cu privire la teme care privesc sănătatea publică trebuie să fie avizate de Ministerul Sănătății”.

Nerespectarea dispozițiilor legale în vigoare privind avizarea publicității produselor, precum și a campaniilor de informare, educare și comunicare cu privire la teme care privesc sănătatea publică, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 10.000 lei la 25.000 lei, conform  HG nr. 857/2011 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele din domeniul sănătății publice”, subliniază Ministerul Sănătății.

Decizia ministerului Sănătății vine după ce în unele localități au fost postate panouri publicitare împotriva vaccinării, pe fondul controverselor legate de existența în Parlament a unui proiect de lege care prevede obligativitatea vaccinării, act normativ ce a trecut de Senat, aflându-se în dezbaterea Camerei Deputaților, for decizional. Și după ce, anul trecut, în mai multe orașe din țară, mii de persoane au manifestat pentru libertatea de a alege dacă să-și vaccineze sau nu, copiii.