ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministerul Sănătății a confirmat oficial că nu a declarat epidemie de COVID-19 pe teritoriul României pentru că nu se întruneau condițiile, deoarece numărul de cazuri de îmbolnăviri înregistrate în țara noastră nu a depășit nivelul endemic, se arată într-un răspuns redactat de Direcția Relații cu Presa a Ministerului Sănătății, către jurnalistul Eugen Chiracu (OCHR), citat de avocatul Gheorghe Piperea. 

„Ministerul Sănătății a confirmat oficial că NU a declarat niciodată epidemie pe teritoriul național. Motivația : nu se întruneau condițiile epidemiologice pentru asta, adică nu s-a întrunit numărul de îmbolvnăviri/decese care să justifice declararea epidemiei. Din punct de vedete epidemiologic, în România nu exista un pericol real.

Culmea sarcasmului este că se susține oficial că starea de urgență s-a instaurat pentru că OMS a declarat pandemie în 11 martie 2020. Dacă ne reamintim bine, România încă se pregătea de anticipate atunci, iar autoritățile încă bagatelizau boala (la fel și experții vieții). Johannis desemnase în batjocură un premier, care a fugit rușinos din Parlament atunci când a auzit că s-ar putea să fie votat.

În plus, dacă ne luăm după recomandările OMS și le punem în practică inclusiv în cazul în care nu sunt necesare, de ce mai avem nevoie de guvern? Și care recomandări ale OMS sunt "obligatorii”? Toate, inclusiv cele care se contrazic și cele care sunt deosebit de incoerente și ambigui? Sau numai alea care ne convin, ca să stăm la putere un secol și să facem cât mai mulți îmbigățiți de război?

PS Precizez că am acordul celor care au primit acest răspuns să îl fac public și să îl utilizez în procesul de azi”, a scris avocatul Gheorghe Piperea, vineri, pe Facebook.

Procesul la care făcea referire d-l Piperea este ședința de judecată de la Curtea de Apel, unde se judecă acțiunea depusă de el în anularea hotărârii de declarare a stării de alertă din 18 mai 2020.

În răspunsul înaintat pe 23 iunie de responsabilii cu presa ai Ministerului Sănătății către jurnalistul Eugen Chiracu de la Organised Crime Harm Reduction (OCHR) se arată că, deși în România s-a instituit pe 16 martie starea de urgență motivată de pandemia de COVID-19, totuși Ministerul Sănătății nu a emis nici un act normativ prin care să declare epidemia pe plan local, din cauză că numărul îmbolnăvirilor nu a depășit nivelul endemic.
 
„Pandemia a fost declarată la data de 11.03.2020 de către Organizația Mondială a Sănătății, ca urmare a răspândirii Coronavirusului SARS-CoV-2 la nivelul mai multor țări, inclusiv pe teritoriul României.
 
Având în vedere creșterea exponențială a numărului de cazuri confirmate cu Coronavirus COVID-19 la nivel mondial și a decesului unui număr mare de persoane, pe teritoriul României s-a instituit situația excepțională în data de 16.03.2020, când a intrat în vigoare Decretul nr. 195 din 16.03.2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, pe o durată de 30 de zile, prin care au fost restrânse anumite drepturi și libertăți fundamentale ale cetățenilor.
 
Pentru solicitarea formulată la punctul 2, Ministerul Sănătății nu deține datele solicitate.
 
Ministerul Sănătății nu a emis nici un act normativ prin care să declare epidemia de SARS-CoV-2 pe teritoriul României.
 
Declararea unei epidemii se realizează atunci când numărul de cazuri de îmbolnăvire înregistrate la un moment dat într-o regiune crește peste nivelul așteptat (endemic).
 
La data de 19.06.2020 numărul deceselor raportate de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile este de 1484 persoane”, se arată în documentul nr. REG. 2/5481/23.06.2020 emis de Direcția Relații cu Presa a Ministerului Sănătății către Eugen Chiracu, jurnalist al platformei OCHR.