ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pe fondul unei creșteri continue a cazurilor grave de coronavirus, directorul general al Ministerului Sănătății din Israel, Nachman Ash, a declarat duminică că este „imposibil de spus cu certitudine” dacă anul școlar se va deschide la 1 septembrie, așa cum a fost planificat, sugerând că ar putea fi instituit un lockdown în timpul sărbătorilor evreiești de luna viitoare, informează The Times of Israel.

„Chiar nu vrem să ajungem la un lockdown (închidere/carantinare, n.r,). Încercăm prin toate mijloacele să nu ajungem în acel punct, dar, în caz de împovărare extremă a sistemului de sănătate până la teama de a se prăbuși, nu vom avea de ales”, a declarat acesta în cadrul unui interviu acordat postului de radio 103FM.

„Noi intenționăm să deschidem anul școlar la 1 septembrie, dar este imposibil de spus cu certitudine. După perioada sărbătorilor (evreiești), ne dorim ca sistemul de învățământ să fie complet activ, cu participare fizică la cursuri, și trebuie să fim pregătiți pentru aceasta”, a spus el.
 
Închiderea în case în timpul sărbătorilor evreiești, un scenariu posibil, motivat prin faptul că septembrie e o lună în care impactul economic ar fi mai scăzut

În contextul în care se vorbește despre un posibil lockdown în timpul viitoarelor sărbători evreiești din septembrie, Ash a declarat că o închidere luna viitoare ar avea un impact mai mic asupra economiei decât în alte luni.

„Faptul că economia ar fi mai puțin afectată în unele privințe în septembrie este, de asemenea, unul dintre considerente, dar cel mai important este să nu ajungem în punctul în care sistemul de sănătate să se prăbușească”, a spus el.

„După părerea mea, un lockdown este un instrument eficient. Vine cu un preț foarte mare - nu este un instrument pe care dorim să îl folosim într-un stadiu incipient. În fond, de fiecare dată când am implementat un lockdown, morbiditatea a scăzut.”
 
Aceasta e o afirmație controversată, experiența închiderilor din 2020 demonstrând că în timpul lor a crescut rata sinuciderilor, precum și incidența deceselor cauzate de netratarea bolilor cronice și a urgențelor necovidiene. 

Ministrul Sănătății, Nitzan Horowitz, întrebat duminică dacă este de acord cu Ash, a declarat că un lockdown ar fi ultima opțiune și că va fi evitat cât mai mult posibil.

„Acest lucru este valabil și pentru sistemul de învățământ”, a adăugat el în timpul unei vizite la o nouă unitate de testare rapidă a Serviciului de Urgență Magen David Adom din Ierusalim. „Vom evita blocarea sistemului de învățământ cât mai mult timp posibil”.

Ministerul Sănătății a publicat duminică dimineață noi statistici, care arată o creștere continuă a numărului de cazuri grave de coronavirus, 21 de pacienți noi sâmbătă ridicând numărul total la 348, față de 257, cât era joi.

Alte 2.886 de persoane au fost diagnosticate sâmbătă cu noul coronavirus, la o rată de testare pozitivă de 3,83%, ceea ce înseamnă un număr total de 898.433 de cazuri în Israel de la începutul pandemiei.

Bilanțul victimelor Covid-19 în Israel se ridică acum la 6.535 de morți, cu 16 decese înregistrate în weekend. După cum arătam într-un articol anterior, majoritatea spitalizaților cu Covid fuseseră vaccinați anti-Covid.

Ministerul a precizat că din populația Israelului, de aproximativ 9,3 milioane de locuitori, peste 5,8 milioane au fost vaccinați cu cel puțin o doză, aproape 5,4 milioane cu două doze și peste 420.000 cu trei doze de ser anti-Covid.

Ash a spus că numărul pacienților în stare critică constituie factorul decisiv pentru a stabili dacă se impune sau nu un lockdown.

„Am ajuns la 1.200 de pacienți în stare critică [în trecut] și nu vrem să trecem prin asta [din nou]. Dacă vom vedea o încetinire a creșterii numărului de pacienți în stare critică datorită celui de-al treilea vaccin și a diferitelor măsuri pe care le implementăm, vom avea un răgaz”, a spus el, referindu-se la campania de administrare a celei de-a treia doze de vaccin la persoanele de peste 60 de ani și la o serie de noi restricții care au intrat în vigoare duminică.

Miniștrii au aprobat joi extinderea semnificativă a restricțiilor privind adunările, reglementate prin sistemul Green Pass - pașaportul de vaccinare -, care va include de acum înainte și hotelurile, restaurantele și sălile de sport. De asemenea, adunările de orice dimensiune, în interior și în exterior, sunt acum limitate la persoanele care au fost vaccinate, care s-au vindecat de virus sau care prezintă un test Covid negativ.

Întrebat dacă guvernul ține epidemia sub control, Ash a declarat că „atâta timp cât numărul de cazuri crește într-un ritm accelerat, nu pot spune acest lucru. O urmărim cu îngrijorare... Avem o mulțime de cazuri de infectare de mult timp deja, așa că este îngrijorător”.
 
Cu toate acestea, guvernul nu pare să-și asume răspunderea pentru propriile acțiuni de până acum care au condus la creșterea infectărilor, ci se mulțumește doar să-și restricționeze poporul și mai mult. De ca și cum de la măsuri greșite s-ar putea aștepta la rezultate corecte!
 

Channel 12 a anunțat vineri că reprezentanții Ministerului Sănătății au afirmat că va fi necesar un lockdown dacă Israelul va ajunge la 600-700 de pacienți grav bolnavi pe zi.