ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spune că este "foarte probabil" să se declare o stare de urgență epidemică în ceea ce privește gripa. Măsura se ia dacă se vor înregistra creșteri ale numărului de cazuri timp de trei săptămâni consecutiv, transmite Antena3.

Întrebat joi când va fi declarată epidemia de gripă, ministrul Sănătății a spus: "Eu nu cred că cineva are ca și obiectiv declararea epidemiei de gripă."

"Noi am avut două săptămâni de creștere consecutivă, peste o medie multianuală care reprezintă un grafic care este urmărit de specialiști din sănătate publică, în principiu când există trei săptămâni consecutive peste acest prag se declară, la fel ca și anul trecut, o stare de urgență epidemică care duce la un grad mai mare de pregătire a unităților sanitare și a autorităților de sănătate publică.

E foarte probabil, o să vedem cifrele care le vom primi în cursul zilei de astăzi, ca să existe o creștere ușoară față de săptămâna trecută și să fim într-o astfel de situație, dar nu presupune nimic în plus decât ceea ce v-am spus: o monitorizare atentă a capacității de internare în spitale, secții de terapie intensivă, un proces de consultare permanentă cu teritoriu”, a adăugat Alexandru Rafila.

El a precizat că managerii de săpitale pot lua decizii în consecință pentru limitarea transmiterii la personal și la pacienți a virozelor respiratorii și a gripei în special, iar aceste măsuri vor fi continuate până când numărul de cazuri va scădea semnificativ.

"Opinia mea este că începând cu săptămâna viitoare vom intra pe un trend descendent", a mai spus Rafila.